Kino festivalyje Liubeke pristatomi lietuviški ir Lietuvoje kurti filmai

Vokietijos mieste Liubeke trečiadienį prasideda vienas seniausių Europos kino festivalių „Šiaurės šalių kino dienos“. Šiais metais festivalio programoje rekordiškai daug filmų – net 195. Tarp jų ir 6 lietuviški filmai, bendros gamybos su Lietuva darbai bei Lietuvoje filmuota juosta. 

„Drugelio miestas“.
„Drugelio miestas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2017, 10:14 AM

Dokumentinių filmų programoje pristatomi du bendros gamybos su Lietuva filmai. Tai „Drugelio miestas“ (rež. Olga Černovaitė) ir „Močiute, Guten Tag!“ (rež. Jūratė Samulionytė ir Vilma Samulionytė). Pastarojo filmo, kurio pasaulinė premjera įvyks šiame festivalyje, kūrėjos – seserys J. ir V.Samulionytės – leidžiasi į savo močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. 

Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugėja, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitveria tylos siena. Filmas – kelionė, kur keliaujama dviem kryptimis: kito žmogaus ir savęs link. 

Drugelio miestu režisierė O.Černovaitė vadina Visaginą, kuris yra drugelio sparnų formos miestas: keturi sparneliai – po vieną kiekvienam branduoliniam reaktoriui. Miestas buvo pastatytas Ignalinos atominės elektrinės darbuotojams. Uždarius elektrinę, šio miestelio ateitis neaiški. Režisierė keletą metų filmavo šio miestelio žmones, kurių didžioji dalis – rusakalbiai. 

Trumpametražių filmų programoje, į kurią atrinkta 18 filmų, varžysis režisierės Jorės Janavičiūtės debiutinis darbas „Kur dingsta daiktai, kur dingsta žmonės“. Tai dar viena lietuviško filmo pasaulinė premjera „Šiaurės šalių kino dienose“ Liubeke. 

Filmas pasakoja apie jauną vaikiną Domą, kuris yra kleptomanas ir dirba sporto klube per integracijos programą, padedančią sugrįžti į visuomenę turintiems psichikos problemų žmonėms. Vieną dieną jis neatsilaiko ir apvagia egzistencinę krizę išgyvenančią jauną gydytoją Simoną. 

Nežinodama, kas pavogė jos daiktus, ji prašo Domo pagalbos, o šis, susigėdęs, bet negalintis prisipažinti, sako surasiąs jos daiktus rytoj ir pasisiūlo pavežti ją namo. Jie leidžiasi į kelionę per naktinį miestą, kurios metu tarp jų užsimezga trapus bei kartu neįmanomas ryšys. 

Festivalyje taip pat bus parodytas Lietuvos ir Estijos bendros gamybos filmas „Už poliarinio rato“ (rež. Vygantas Kirejevas, Gajane Kalatshjan), skirtas rodyti planetariumuose ir kupoliniuose kino teatruose. 

Vaikams ir jaunimui skirtoje programoje – režisieriaus Igno Meilūno animacinis filmas „Pono Nakties laisvadienis“, kuriame ponas Naktis nusprendžia išeiti pasivaikščioti dieną, tačiau lieka nemaloniai nustebintas šviesos ir ryškių spalvų, prie kurių nėra pratęs. 

Lietuvoje filmuotas Latvijos ir Vokietijos bendros gamybos filmas „Leningrado simfonija“ (rež. Kristianas Frėjus, Karstenas Gutšmitas (Christian Frey, Carsten Gutschmidt) bus ne tik parodytas specialioje festivalio programoje, bet ir pristatytas industrijos renginyje „Worth a Sho(o)t“, skirtame apžvelgti Šiaurės Europos šalyse veikiančias mokestinių lengvatų kino gamybai sistemas, galimybes ir iššūkius. Filmas „Leningrado simfonija“ sukurtas naudojantis mokestine lengvata Lietuvoje, tad bus pateiktas kaip vienas praktinių pavyzdžių. 

Festivalyje „Šiaurės šalių kino dienos“ dalyvaujantys filmai rungiasi dėl 8 apdovanojimų. Vienas jų – Baltijos šalių prizas, kuris teikiamas Lietuvos kino centro, Latvijos nacionalinio kino centro ir Estijos kino instituto išrinktam ilgametražiui vaidybiniam filmui. 

Filmų „Kur dingsta daiktai, kur dingsta žmonės“ bei „Močiute, Guten Tag!“ dalyvavimą festivalyje parėmė Lietuvos kino centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.