Į „Skalviją“ grįžta nebyliojo kino klasika - su džiazo improvizacijomis!

Lapkričio mėnesį „Skalvijos“ kino centro lankytojai kviečiami susipažinti su kino ištakomis ir nusikelti į XX a. pradžią žiūrėdami nebyliojo kino šedevrus.

Vaidmuo filme „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ J.Barrymore’ą pavertė vienu žymiausių savo kartos aktorių.
Vaidmuo filme „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ J.Barrymore’ą pavertė vienu žymiausių savo kartos aktorių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2017, 9:27 AM

„Skalvijos“ kino klasikos vakarai rengia žiūrovams staigmeną. Vieną pirmųjų siaubo filmų – Johno S.Robertsono „Daktarą Džekilą ir poną Haidą“ (1920 m.) lydės gyvas muzikinis akompanimentas, o japonų kino meistro Hiroshi Shimizu filmas „Ponas Ačiū“ (1936 m.) atskleis, jog per Didžiąją depresiją Japoniją kamavusios problemos nėra tolimos ir šiandienos Europai.

Anot šių seansų sumanytojų, nebylusis kinas – tai nepakartojamas kultūros įvykis. Mat kiekvieną nebyliojo kino seansą lydėdavo gyvas muzikinis įgarsinimas, paversdavęs filmo peržiūrą unikaliu reginiu.

„Nebylūs filmai niekada netylėjo. Orkestrinės kompozicijos ir taperio solo akompanimentas pianinu yra du dažniausiai praktikuojami nebyliojo kino įgarsinimo būdai pasaulyje.

Kiekvienas taperis gali radikaliai pakeisti filmo pasakojimą, jo tempą, paaštrinti kiekvieną kulminaciją ir reikalui esant nuraminti“, – apie filmų garsinimo subtilybes pasakojo vienas iš ankstyvojo kino festivalio „Pirmoji banga“ organizatorių Aleksas Gilaitis.

Filmo „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ seansas lapkričio 5-ąją taip pat bus garsinamas. Jame pianinu skambins profesionalus džiazo pianistas Edgaras Sabila.

„Mane suintrigavo pasiūlymas įgarsinti filmą, pabūti taperiu. Tai didelis iššūkis muzikantui pirmiausia dėl atsakomybės žiūrovams. Kiekvienas pasirinktas kūrinys, leitmotyvas, muzikinis eskizas turi tiksliai perteikti filmo epizodą, kuriam parenkamas. Žinoma, kiekvienas sprendimas yra subjektyvus, atspindintis akompanuotojo charakterį, temperamentą ir daug kitų dalykų“, – aiškino E.Sabila.

Anot pianisto, taperis turi būti diplomatas, nukreipiantis žiūrovą teisinga siužeto linija, taikliai perteikiantis filmo emocijas ir situacijas.

J.S.Robertsono „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ – tai pirmoji ilgametražė žymios Roberto Louiso Stevenseno novelės ekranizacija. Kūrinys pasakoja apie mokslininką, įsigeidusį atrasti dvi skirtingas žmogaus prigimtis – padoriąją ir ydingąją.

Pagrindinis vaidmuo filme Johną Barrymore’ą pavertė vienu žymiausių 3-iojo dešimtmečio aktorių, kurio pėdomis pasekė ir jo anūkė, gerai žinoma Holivudo aktorė Drew Barrymore.

Pažintį su nebyliuoju kinu lapkričio 26-ąją pratęs vienas labiausiai gerbiamų Japonijos kino aukso amžiaus režisierių H.Shimizu ir jo kelio filmas „Ponas Ačiū“, kuriame nuoširdus humanizmas susilieja su įspūdingu atidumu detalėms.

Nebyliojo kino filmų „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ lapkričio 5 d. ir „Ponas Ačiū“ lapkričio 26 d. seansai „Skalvijoje“ rengiami kartu su ankstyvojo kino festivaliu „Pirmoji banga“. 

Filmas „Daktaras Džekilas ir ponas Haidas“ su pianisto E.Sabilos akompanimentu bus rodomas „Skalvijos“ kino centre lapkričio 5 d. 18.30 val. Bilietų kaina – 5,50 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.