Giedrei Žickytei pavyko prakalbinti JAV diplomatijos ir politikos veteraną

Keturių „Sidabrinių gervių“ laureatė ir Europos kino akademijos  apdovanojimo nominantė režisierė Giedrė Žickytė grįžta iš Niujorko su  neįkainojamos vertės interviu. Vienas įtakingiausių pastarųjų 50 metų  tarptautinės politikos veikėjų, Nobelio taikos premijos laureatas ir  buvęs JAV valstybės sekretorius bei patarėjas Nacionalinio saugumo  klausimas Dr. Henry J. Kissingeris sutiko nusifilmuoti šiuo metu  kuriamame Giedrės Žickytės dokumentiniame kino filme „Šuolis“.

Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
H.Kissingeris ir G.Žickytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 19, 2017, 6:32 PM, atnaujinta Dec 19, 2017, 6:33 PM

„Pirmą kartą duodu interviu Lietuvai“, – vos pasisveikinęs savo kabinete  Manhattane režisierei ištarė JAV diplomatijos milžinas. Garbaus amžiaus,  94 metų H.Kissingeris apskritai beveik nebedalina interviu, tačiau iki  šiol išlieka viena svarbiausių amerikiečių valdžios įžymybių. Kas  sudomino jį susitikti su G. Žickyte?

Naujausias G.Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja laisvės simboliu 1970 m.  tapusio lietuvio Simo Kudirkos istoriją, kai šis bandė pabėgti iš  Sovietų Sąjungos į Jungtines Amerikos Valstijas.

Peršokęs iš sovietinio  laivo ant JAV pakrančių apsaugos katerio denio, vyras pasiprašė  politinio prieglobsčio, bet amerikiečiai iš savo vadovybės gavo įsakymą  bėglį grąžinti atgal.

Sovietams buvo leista persikelti pas amerikiečius  ir patiems pasiimti prieglobsčio ieškojusį savo įgulos narį, kurį  brutaliai sumušę ant JAV laivo denio parsigabeno atgal.

Simas Kudirka  buvo nuteistas už tėvynės išdavimą ir uždarytas į sovietinį lagerį.  Incidentas sulaukė milžiniškos tarptautinės reakcijos, visoje Amerikoje  kilo demonstracijos už Simą bei Baltijos šalių  nepriklausomybę.

Po  ketverių metų Simo Kudirkos likimas buvo sprendžiamas valstybiniu  lygmeniu: tuometis JAV Prezidentas Geraldas Fordas dėl pabėgėlio  derėjosi su Sovietų Sąjungos atstovais. Šalia jo buvo ir tuometis  Prezidento G.Fordo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais  H.Kissingeris.

„Šią vasarą Prezidento G.Fordo bibliotekoje radau dokumentus, kuriuose  stenografuotas Prezidento pokalbis Baltuosiuose rūmuose su tuometiniu  valstybės sekretoriumi Henriu Kissingeriu apie Simą Kudirką.

Pakalbinti  H. Kissingerį man buvo tarsi pakalbinti Prezidentą Geraldą Fordą. Juk  jis buvo tiesioginis įvykių liudininkas, – sako G.Žickytė. – Neturėjau  daug vilties, kad pavyks gauti šį interviu, bet vis viena bandžiau.

Mūsų  susitikimą derinome trejetą mėnesių, jam buvo skirta ketvirtis valandos,  kurios vėliau pavirto šiltu pokalbiu, trukusiu 40 minučių. Buvau  nustebinta diplomato atmintimi, su kokiomis detalėmis jis prisiminė apie  prieš daugiau nei 40 metų nutikusius ivykius“.

„Simo Kudirkos istorija man artima, nes aš pats esu imigrantas“, –  interviu metu prisipažino H. Kissingeris. 1938 m. jo šeima pabėgo  nuo Hitlerio pradėtų žydų persekiojimų į Niujorką. Diplomatas  patvirtino, kad išlaisvinant lietuvių pabėgėlį iš sovietinio lagerio  buvo itin svarbus asmeninis Prezidento G. Fordo indėlis: „Jis buvo kitus  nuoširdžiai užjaučiantis žmogus“.

„Man tai pasirodė reikšminga detalė filmo dėlionėje, – teigė G.Žickytė.  – Norėtųsi, kad ir šiais laikais pasaulio lyderiai dažniau skirtų savo  asmeninį dėmesį žmonių istorijoms, ne tik žodžiais, bet ir veiksmais  prisidėtų prie pokyčių.

Pati kaip kūrėja išgyvenu dėl įkalinto  ukrainiečio režisieriaus Olego Sentsovo situacijos ir galvoju, kad  turime kuo daugiau apie tokius atvejus kalbėti. Simą Kudirką nuo  pražūties tuomet išgelbėjo Amerikos visuomenės neabejingumas“.

Filmas „Šuolis“ šiuo metu yra baigiamas montuoti ir kino teatruose  ketinamas pradėti rodyti 2018-aisiais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.