Auksinio gaublio lūkesčiai: „našlės“ ir nauji lytinio priekabiavimo demaskavimai

Sausio 7-ąją Los Andžele 75 kartą bus išdalyti Auksinio gaublio prizai, kuriuos kasmet teikia Holivudo užsienio spaudos asociacija. Ši ceremonija tradiciškai vyksta šiek tiek anksčiau nei „Oskaro“, kuri šiemet numatyta kovo 4-ąją. Asociacijai priklauso per devyniasdešimt narių. Per šią jubiliejinę ceremoniją bus susumuoti 2017 metų rezultatai. Holivudo aktorės nusiteikusios vilkėti juodas sukneles tarsi našlės. Taip jos išreikš savo protestą prieš prodiuserių ir cecho kolegų lytinį priekabiavimą.

Aktorė R.McGowan, apkaltinusi H.Weinsteiną išprievartavimu, užsipuolė Holivudo superžvaigždę M.Streep, kad ši žinojo apie kolegių žeminimą, bet tylėjo. Po to pasirodė plakatai, kuriuose M.Streep burna užklijuota juostele su užrašu „Ji žinojo“. 
Aktorė R.McGowan, apkaltinusi H.Weinsteiną išprievartavimu, užsipuolė Holivudo superžvaigždę M.Streep, kad ši žinojo apie kolegių žeminimą, bet tylėjo. Po to pasirodė plakatai, kuriuose M.Streep burna užklijuota juostele su užrašu „Ji žinojo“. 
 Sausio 7-ąją Los Andžele bus išdalyti Auksiniai gaubliai, vadinami „Oskarų“ pranašais.
 Sausio 7-ąją Los Andžele bus išdalyti Auksiniai gaubliai, vadinami „Oskarų“ pranašais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2018, 1:20 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:10 PM

Los Andžele šilta ir saulėta, taigi žvaigždės, nepaisant gedulingo tono, parodys visą savo tualetų, dekoltė ir briliantų spindesį. Tačiau nežinia, kuo visa tai baigsis. Holivudo moteriškoji dalis nusiteikusi ryžtingai, nors absoliučios vienybės nėra.

Kova su įtakingais kino industrijos žmonėmis, priekabiavusiais prie aktorių, neslūgsta. Priekabiautojų sąrašas ilgėja. O pradėjo jį, atrodė, toks visagalis ir nenuskandinamas Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas. Maža to, kad jis neteko darbo – po skandalo jį paliko žmona. Po to kliuvo aktoriams Kevinui Spacey ir Dustinui Hoffmanui. Kas kitas? Visiškai įmanoma, kad jis bus demaskuotas per pačią ceremoniją. Damos aiškiai kažką rezga.

Aktorė Rose McGowan, apkaltinusi H.Weinsteiną išprievartavimu, neseniai užsipuolė aktorę Meryl Streep. Ji sužinojo, kad Holivudo superžvaigždė ketina Auksinio gaublio ceremonijoje pasirodyti juoda suknele. Štai Rose ir pareiškė, kad Meryl viską žinojo, bet tylėjo. Po to pasirodė plakatai, kuriuose M.Streep burna užklijuota juostele su užrašu „Ji žinojo“. Žinojo ir tylėjo apie savo kolegių žeminimą. Žodžiu, vieno filmo, nominuoto Auksiniam gaubliui, pavadinimas „Tamsiausia valanda“ („Darkest Hour“) labai tinka būsimajai ceremonijai.

Tuo tarpu M.Streep nominuota kategorijoje „Geriausia aktorė (dramos kategorija)“ už vaidmenį Steveno Spielbergo filme „Valstybės paslaptis“ („The Post“). Jos konkurentės Jessica Chastain („Pokerio princesė“ / „Molly‘s Game“), Sally Hawkins („Vandens forma“ / „The Shape of Water“), Frances McDormand („Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“ / „Three Bilboard Outside Ebbing Missouri“), Michelle Williams („Visi pasaulio pinigai“ / „All the Money in the World“). Visų vaidmenys, kaip reta, ryškūs ir solidūs.

„Geriausio filmo (dramos kategorija)“ kategorijoje nominuoti penki filmai - „Diunkerkas“ („Dunkirk“), „Trys stendai prie Ebingo, Misūryje“, „Vadink mane savo vardu“ („Call Me By Your Name“), „Valstybės paslaptis“, „Vandens forma“.

Ekspertai prognozuoja pergalę Christopherio Nolano, trilogijos „Tamsos riteris“ („The Dark Knight“), filmų „Pradžia“ („Inception“), „Tarp žvaigždžių“ („Interstellar“) autoriaus, „Diunkerkui“. Pats jis nominuotas kategorijoje „Geriausias režisierius“.

„Diunkerkas“ sukurtas surėmus pečius kelioms šalims – JAV, Didžiajai Britanijai, Olandijai ir Prancūzijai. Filmas pasakoja apie Antrojo pasaulinio karo pradžios istorinius įvykius, kai per Diunkerko operaciją buvo išgelbėta daugiau kaip trys šimtai tūkstančių sąjungininkų kareivių. Iš spąstų paplūdimyje juos gabeno šimtai nedidelių laivų. Į pagalbą atėjo tūkstančiai žmonių. Ch.Nolanas sukūrė labai efektingą ir beveik idealų filmą.

Diunkerko tema užgriebta ir Joe Wrighto filme „Tamsiausia valanda“. 65 metų Didžiosios Britanijos premjerą Winstoną Churchillį šiame filme suvaidino puikus aktorius Gary Oldmanas, nominuotas Auksiniam gaubliui geriausio draminio aktoriaus kategorijoje.

G.Oldmanui jau teko vaidinti istorinius personažus, tarp jų – kompozitorių Ludwigą van Beethoveną. Žiūrovai jį žino iš Hario Poterio krikštatėvio vaidmens, iš Luco Bessono „Leono“ ir „Penktojo elemento“. Pats G.Oldmanas pasakojo: „Mane seniai domino W.Churchillio asmenybė. Aš įsitikinęs, kad jis buvo vienas didžiausių politikų žmonijos istorijoje. Nepaisant to, nesiryžau kurti šio vaidmens. Prieš daugelį metų man jau siūlė vaidinti W.Churchillį, bet aš atsisakiau. Ir ne dėl psichologinio ar intelektualinio sudėtingumo, o dėl banalios fizinės kompleksijos. Pažvelkite į mane ir į W.Churchillį.“

Tačiau J.Wrighto siūlymo G.Oldmanas neatmetė ir padarė neįtikėtiną darbą: „Man reikėjo save įtikinti, kad galiu kalbėti W.Churchillio balsu. Gavau jo kalbų įrašų, pasiėmiau diktofoną ir pradėjau eksperimentuoti. Norėjosi visiško panašumo – psichologinio ir intelektinio. Norėjau sumūryti savo personažą kaip neįveikiamą sieną – plyta po plytos. Perverčiau tonas dokumentų ir perklausiau daugybę kalbų, kol supratau, kad tas 65 metų politikas turėjo marias energijos.”

Aktoriaus grimas svėrė vos ne pusę tiek, kiek jis pats sveria. O jį nuvalyti kasdien trukdavo po dvi valandas. Žmonės, dirbę su G.Oldmanu filmavimo aikštelėje, sakė, kad juos šiurpas krėtė, kai atsidurdavo šalia “tikro Churchillio”.

Nominantų sąrašas didžiulis. Jame yra ir televizijos nominacijos. Filmų užsienio kalba kategorijoje nominuoti čiliečio Sebastiano Lelio „Fantastiška moteris“ („Una mujer fantática“), Vokietijos režisieriaus Fatiho Akino „Iš niekur“ („Aus dem Nichts“), Angelinos Jolie režisuotas „Iš pradžių jie nužudė mano tėvą“ („First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers“), švedo Rubeno Ostlundo „Kvadratas“ („The Square“), ruso Andrejaus Zviagincevo „Nemeilė“ („Neliubov“).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.