Berlyno kino festivalyje – laviravimas tarp Holivudo spindesio ir lytinio priekabiavimo skandalo

Berlyno kino festivalis, kurį tikriausiai krės judėjimo „#MeToo“ atgarsiai, ketvirtadienį prasidėjo pripažinto JAV režisieriaus Weso Andersono nauju animaciniu filmu „Šunų sala“ (Isle of Dogs).

 Berlyno kino festivalis truks 11 dinų.
 Berlyno kino festivalis truks 11 dinų.
Berlyno kino festivalis pirmą kartą prasidėjo animaciniu filmu - W.Andersono „Šunų sala“.
Berlyno kino festivalis pirmą kartą prasidėjo animaciniu filmu - W.Andersono „Šunų sala“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 16, 2018, 12:22 PM

Pasaulio kino industrijoje kilus sąmyšiui dėl įtarimų nederamu seksualiniu elgesiu, 11 dienų truksiantis festivalis stengsis išlaviruoti tarp Holivudo spindesio ir atvirų debatų po įtakingojo prodiuserio Harvey Weinsteino žlugimo.

Naujus filmus festivalyje turi pristatyti tokios žvaigždės kaip Robertas Pattinsonas, Rosamund Pike, Joaquinas Phoenixas ir Isabelle Huppert.

Tačiau dar prieš atidarymą kilo kontroversija dėl pakviesto garsaus Pietų Korėjos režisieriaus Ki-duk Kimo, kuriam gruodžio mėnesį buvo skirta bauda už aktorės užpuolimą filmavimo aikštelėje.

Ši aktorė, kuri nesutiko viešinti savo tapatybės, apkaltino tradiciškai Azijos kiną remiantį festivalį veidmainyste. Ki-duk Kimas į Berlyną buvo pakviestas pristatyti savo naujausios juostos „Human, Space, Time and Human“.

„Berlinale“ smerkia smurtą

Festivalio direktorius Dieteris Kosslickassakė atmetęs kelis filmus dėl jų režisieriams, scenaristams ar žvaigždėms pareikštų patikimų įtarimų lytiniu išnaudojimu.

Tačiau naujienų agentūrai AFP jis nurodė, kad neuždraudė dalyvauti Ki-duk Kimui, nes minėtos aktorės įtarimai jam buvo atmesti pritrūkus įrodymų. D.Kosslickas pridūrė, kad siekia daugiau informacijos apie apeliaciją toje byloje.

„Aišku, kad „Berlinale“ smerkia bet kokį smurtą ar nederamą lytinį elgesį“, – sakė jis.

Praėjusį kartą W.Andersonas Berlyno kino festivalį atidarė 2014 metais, pasauline filmo „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ (The Grand Budapest Hotel) premjera. Šis hitas vėliau gavo dešimtis apdovanojimų ir buvo nominuotas „Oskarui“ geriausio filmo kategorijoje.

W.Andersonas dėl Berlyno Aukso lokio ir Sidabro lokio apdovanojimų varžysis ketvirtą kartą. Anksčiau jis taip pat dalyvavo su filmais „Tenenbaumų šeima“ (The Royal Tenenbaums) ir „Gyvenimas po vandeniu“ (The Life Aquatic with Steve Zissou).

Vertinimo komisijai vadovauja Tomas Tykweris, populiaraus mini serialo „Babylon Berlin“, kurį dabar rodo interneto transliuotojas „Netflix“, vienas režisierių.

Komisijoje dirba nemažai moterų: belgų aktorė Cecile de France, vaidinusi seriale „Jaunasis popiežius“ (The Young Pope), „Mėnesienos“ (Moonlight) prodiuserė Adele Romanski, žurnalo „Time“ kritikė Stephanie Zacharek. Į komisiją taip pat paskirti japonų kompozitorius Ryuichi Sakamoto ir ispanų kino istorikas Chema Prado.

Konkursinėje programoje varžosi 19 filmų, kurių keturis režisavo moterys.

„Šunų salos“ veiksmas vyksta išgalvotame Japonijos mieste, kurio meras po šunų gripo protrūkio ištremia visus šunis į sąvartynu paverstą salą. Berniukas Ataris, padedamas keturkojų salos gyventojų, leidžiasi gelbėti savo augintinio Spotso.

Pirmą kartą animacinis filmas atidarė Berlyno kino festivalį, skaičiuojantį jau 68 metus.

Nufilmuotas telefonu

Tarp kitų programos filmų yra feministiniu versternu vadinamas „Damsel“, kuriame vaidina R.Pattinsonas ir Mia Wasikowska, taip pat  –  prancūzų trileris „Eva“, kuriame femme fatale įkūnijo I.Huppert.

Stevenas Soderberghas turi parodyti telefonu „iPhone“ nufilmuotą psichologinį trilerį „Unsane“ su Claire Foy.

Britų aktoriai Idrisas Elba ir Rupertas Everettas debiutuos kaip režisieriai ir pristatys atitinkamai dramą apie narkotikų gaujas „Yardie“ ir biografinį filmą apie Oscarą Wilde'ą „Laimingasis princas“ (The Happy Prince).

Norvegų režisierius Erikas Poppe atvežė filmą „U – July 22“ apie neonacio Anderso Behringo Breiviko 2011 metais surengtas žudynes. Istorija papasakota iš jo 77 aukų perspektyvos.

Festivalio apdovanojimai bus įteikti per iškilmingą ceremoniją vasario 24 dieną, o pats festivalis baigsis vasario 25-ąją.

Pernai Aukso lokį pelnė vengrų meilės istorija „Apie kūną ir sielą“ (Testrol es Lelekrol), kuri dabar yra nominuota „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Lietuviškas akcentas – virtualios realybės projektai apie šalies istoriją ir kultūrą

Berlyno tarptautinis kino festivalio ir industrijos renginyje – Europos filmų mugėje, kaip ir kasmet, prisistato ir Lietuva. Šiemet nacionalinis stendas išsiskiria pirmą kartą pristatomais lietuviškais virtualios realybės (VR) projektais, pasaulio kino industrijos profesionalams atskleisiančiais dalelę mūsų šaliai svarbios istorinės ir kultūrinės patirties. Toks VR projektų pristatymas yra debiutas ne tik Lietuvai, bet ir visam trijų Baltijos šalių regionui.

Minint Lietuvos valstybės šimtmetį, vasario 16-20 dienomis Europos filmų mugėje viešinti tarptautinė bendruomenė ir žurnalistai turės galimybę per 30 min. išgyventi labai skirtingas patirtis dviejuose lietuvių kūrėjų VR darbuose – Andriaus Lekavičiaus interaktyviame dokumentiniame VR filme „Laisvės kodas 13“ ir Kristinos Buožytės animaciniame VR projekte „Angelų takais“.

Pirmasis archyviniais kadrais, garsu bei atkurta chronologine įvykių seka virtualios realybės dalyvius įtrauks į lemtingos 1991 m. sausio 13-osios nakties įvykių sūkurį prie televizijos bokšto Vilniuje. Stovint greta beginklių laisvės gynėjų, kiekvienam patikėta apsispręsti, fiksuoti sovietų karių agresiją žurnalisto kamera ar padėti nuo šautuvų buožių ir tankų nukentėjusiems sužeistiesiems.

Visiškai kitokį, užburiantį pasivaikščiojimą po magišką trimatėje erdvėje atgijusių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų kraštovaizdį skambant jo simfoninei muzikai žada VR projektas „Angelų takais“. Virtuali kelionė, prasidėjusi sausumoje ir lydima M.K.Čiurlionio simfoninės poemos „Miškas“, tęsiasi vandens ir dangaus platybėse, „banguojant“ simfoninei poemai „Jūra“ ir stebint horizonte bei debesų raštuose kintančius objektus iš žinomų menininko paveikslų „Ramybė“, „Saulės pasveikinimas“, „Amžinybė“ ir daugelio kitų.

„Lietuvos gimtadienį paminėsime labai simbolišku technologiniu debiutu – pakviesime ne žiūrėti, bet patirti Lietuvą. Žymime naują kino industrijos raidos etapą – rengiamės konkuruoti ir naujoje VR rinkoje.

Džiaugiamės galėdami sudaryti sąlygas pristatymui ir padaryti tai būtent šiuo įkvepiančiu metu, kai didžiuojamės ir švenčiame. Tokie unikalūs istoriniai ir meniniai sumanymai yra įdomūs tarptautinei auditorijai, telieka palinkėti kūrėjams išnaudoti Europos filmų mugės galimybes“, – sako nacionalinio stendo vadovė Dovilė Butnoriūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.