Kino akademija saugo reputaciją: pašalino Billą Cosby ir Romaną Polanskį

Kino meno ir mokslo akademija ketvirtadienį paskelbė pašalinusi iš savo narių aktorių Billą Cosby ir kino režisierių Romaną Polanskį dėl jiems iškeltų lytinės prievartos bylų.

Aktorius B.Cosby ir kino režisierius R.Polanskis neteko Kino meno ir mokslo akademijos narių statuso dėl jiems iškeltų lytinės prievartos bylų.
Aktorius B.Cosby ir kino režisierius R.Polanskis neteko Kino meno ir mokslo akademijos narių statuso dėl jiems iškeltų lytinės prievartos bylų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 10:32 AM

Antradienį vakare susirinkusi akademijos valdytojų taryba nubalsavo už abiejų vyrų pašalinimą „pagal organizacijos Elgesio standartus“, sakoma „Oskarus“ dalijančios institucijos pareiškime.

„Valdyba toliau skatina etikos standartus, pagal kuriuos nariai turi laikytis akademijos (deklaruojamų) pagarbos žmogaus orumui vertybių“,– priduriama pareiškime.

Buvusį Amerikos televizijos numylėtinį B.Cosby lytine prievarta kaltina dešimtys moterų.

Dvylikos prisiekusiųjų žiuri Pensilvanijoje balandžio 26 dieną pripažino 80 metų komiką kaltą pagal tris kaltinimus lytine prievarta. Kaltinimai susiję su Andreos Constand apsvaiginimu ir prievartavimu jo namuose Filadelfijoje 2004 metų sausį.

Bausmė B.Cosby turi būti paskirta šiais metais; jam gresia įkalinimas iki 30 metų.

O Prancūzijoje gyvenančio R.Polanskio Jungtinės Valstijos ieško už lytinius santykius su 13 metų mergaite 1977-aisiais.

84 metų režisierius, tarp kurio filmų yra „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby), jau daug metų bando pasiekti susitarimą su JAV pareigūnais dėl šios bylos.

„Tik viešieji ryšiai“

R.Polanskio auka Samantha Geimer, kuri siekė nutraukti 41 metų senumo bylą prieš pabėgusį režisierių, Kino meno ir mokslo akademijos sprendimą ketvirtadienį pavadino „bjauriu ir žiauriu veiksmu tik dėl pasirodymo“.

„Jis niekaip nepakeičia šiandieninės seksistinės kultūros Holivude ir paprasčiausiai įrodo, kad norėdami išlikti jie perkąs vienas kitam gerklę, – sakoma jos pareiškime. – Sakau Romanui: gero kelio, akademija neturi tikros garbės, visa tai tik viešieji ryšiai.“

Pernai spalį akademija taip pat nubalsavo už kino magnato Harvey Weinsteino, kurį dešimtys moterų apkaltino lytine prievarta ir priekabiavimu, pašalinimą.

54 narių valdytojų tarybai priklauso vieni garsiausių industrijos žmonių, tarp jų Stevenas Spielbergas, Tomas Hanksas, Whoopi Goldberg.

Gruodžio mėnesį akademija priėmė elgesio kodeksą savo daugiau kaip 6 tūkst. narių.

Anksčiau tyrimas vyko ir dėl paties akademijos prezidento Johno Bailey, prieš kurį buvo pateiktas skundas dėl lytinio priekabiavimo, bet jis buvo išteisintas.

Be H.Weinsteino, B.Cosby ir R.Polanskio, iš akademijos per visą jos 91 metų istoriją buvo išmestas tik vienas narys. „Krikštatėvio“ (Godfather) aktorius Carmine'as Caridis  2004 metais buvo pašalintas už filmų, kurie vėliau buvo platinami nelegaliai, nutekinimą.

Naujausi akademijos sprendimai dėl narių pašalinimo buvo priimti kino industriją sukrėtus kaltinimams H.Weinsteinui, kurie sukėlė tarptautinį triukšmą ir paskatino daugybę moterų su grotažyme #MeToo pasidalyti savo išgyvenimais dėl patirto lytinio priekabiavimo ar prievartos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.