Žinomas režisierius rėžė, ką mano apie Vladimirą Putiną

Ukrainieičių režisierius Sergejus Loznica, Kanuose pristatęs naują filmą apie kruviną konfliktą Rytų Ukrainoje, ketvirtadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sugrąžinus savo šalį „į viduramžius“

Sergejus Loznica rėžė, ką galvoja apie V. Putiną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Sergejus Loznica rėžė, ką galvoja apie V. Putiną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 8:43 PM, atnaujinta May 10, 2018, 10:49 PM

S.Loznica, kurio vaidybinis filmas „Donbasas“ (Donbas) vaizduoja konfliktą šiame Ukrainos regione, taip pat išreiškė paramą pretendentui į Auksinės palmės šakelės  apdovanojimą Kirilui Serebrenikovui, trečiadienį praleidusiam savo juostos premjerą, nes jam Maskvoje yra skirtas namų areštas.

K.Serebrenikovo kūrinys „Vasara“ (Leto) Kanų kino festivalyje pelnė itin palankių recenzijų, o kritikai jį lygina su garsiu britų filmu „Traukinių žymėjimas“ (Trainspotting).

„Belieka tik užjausti K.Serebrenikovą, ypač atsižvelgiant į tai, kad ši situacija priklauso tik nuo vieno žmogaus valios“, – naujienų agentūrai AFP sakė S.Loznica, turėdamas omenyje V.Putiną.

„Tarsi būtume sugrįžę į viduramžius, kai vienas monarchas sprendžia viską“, – pareiškė rusakalbių šeimoje gimęs režisierius iš Ukrainos.

„Kai galvoju apie V.Putiną, taip pat galvoju apie Williamo Shakespere'o „Makbetą“, – sakė S.Loznica, užsimindamas apie vieną žinomiausių literatūros piktadarių – kadaise drąsų karį, apsėstą savo ambicijų.

Ukrainiečių režisieriaus įtaigioje juostoje „Donbasas“ vaizduojamas Kijevo pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų žiaurus konfliktas „post-truth“ (po tiesos) pasaulyje, kuriame vyrauja melagingos žinios.

Pasak Kanų kino festivalio veterano S.Loznicos, kurio ankstesnis filmas „Nuolankioji“ (Krotkaja) pernai buvo vienas iš favoritų kovoje dėl prestižinio Auksinės palmės šakelės  apdovanojimo, „Donbasas“ buvo sukurtas, nes „aplink jį griuvo pasaulis“.

„Smukimas ir suirimas“

„Mano didžiausias rūpestis ir pagrindinė tema yra ypatingas žmogaus tipas, sukurtas visuomenės, kur vyrauja agresija, smukimas ir suirimas“, – sakė režisierius.

„V.Putino Rusijos vykdomame informaciniame kare naudojamos visos veiksmingiausios ir šiuolaikiškiausios technologinės priemonės, siekiant paveikti nuomonę ir nenuilstamai kartoti savo tiesą“, – pridūrė jis.

Daugiau nei 20 užsienyje gerai žinomų filmų surežisavęs S.Loznica Ukrainoje laikomas nacionaline vertybe.

Jo dokumentinis filmas „Maidanas“ (Maidan) apie proeuropietišką revoliuciją Kijeve pirmą kartą buvo parodytas 2014 metais per specialųjį renginį Kanuose.

Tuomet S.Loznica, eidamas raudonuoju kilimu, demonstratyviai atsisakė kalbėti su Rusijos žiniasklaida.

Berlyne gyvenantis filmų kūrėjas teigė, kad pasaulis išvydo jo naujausią juostą tik todėl, kad ji buvo nufilmuota už Rusijos ribų.

K.Serebrinikovo biografinis filmas „Vasara“, vaizduojantis SSRS roko legendos Viktoro Cojaus gyvenimą, per savo premjerą Kanuose sulaikė griausmingų ovacijų.

Salėje, kur buvo demonstruojama juosta, viena žiūrovo kėdė simboliškai buvo palikta tuščia.

K.Serebrenikovui, Rusijos sostinės Gogolio centro teatro meno vadovui, nuo praėjusių metų rugpjūčio skirtas namų areštas. Jis kaltinamas valstybės lėšų grobstymu. Režisierius, kurio pastatymai rodomi ir legendiniame Maskvos Didžiajame teatre, kategoriškai atmeta šiuos kaltinimus ir vadina juos absurdiškais. Jo šalininkai šią bylą laiko politiškai motyvuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.