Po sėkmingo lietuvių kino klasikos savaitgalio - nemokamos filmų peržiūros internete visą birželį

Nepaisant gerų orų pirmąjį birželio savaitgalį vykęs lietuvių kino klasikos savaitgalis į penkis šalies kino teatrus Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Varėnoje sukvietė daugiau nei pusę tūkstančio žiūrovų, dar per 1200 nemokamų kino seansų interneto platformoje „ePasaka.lt“ surengė viso pasaulio lietuviai.

Kadras iš V. Žalakevičiaus filmo „Niekas nenorėjo mirti“.<br> LKC nuotr.
Kadras iš V. Žalakevičiaus filmo „Niekas nenorėjo mirti“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš A.Aramino filmo „Maža išpažintis“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš A.Aramino filmo „Maža išpažintis“.<br> LKC nuotr.
Kadras iš A.Dausos ir A.Grikevičiaus filmo „Jausmai“. <br> LKC nuotr.
Kadras iš A.Dausos ir A.Grikevičiaus filmo „Jausmai“. <br> LKC nuotr.
 Kadras iš A.Žebriūno filmo „Gražuolė“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš A.Žebriūno filmo „Gražuolė“.<br> LKC nuotr.
Kadras iš A.Žebriūno filmo  „Velnio nuotaka“. <br> LKC nuotr.
Kadras iš A.Žebriūno filmo  „Velnio nuotaka“. <br> LKC nuotr.
 Kadras iš R.Banionio filmo  „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš R.Banionio filmo  „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš R.Vabalo filmo „Skrydis per Atlantą“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš R.Vabalo filmo „Skrydis per Atlantą“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš V.Žalakevičiaus filmo  „Adomas nori būti žmogumi“.<br> LKC nuotr.
 Kadras iš V.Žalakevičiaus filmo  „Adomas nori būti žmogumi“.<br> LKC nuotr.
 LKC nuotr.
 LKC nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 5, 2018, 12:00 PM

Nors didžiąją žiūrovų dalį sudarė šalies gyventojai, peržiūrų sulaukta ir iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Norvegijos, Amerikos, Airijos, Švedijos, Prancūzijos, Danijos, Belgijos. Pasak prie projekto prisijungusių kino teatrų, geriausi klasikos filmai buvo įdomūs įvairaus amžiaus žmonėms.

Unikalus nacionalinio kino paveldo sklaidos projektas, kurį visuomenei kinuose ir internete pristatė Lietuvos kino centras bendradarbiaujant su kino rodytojais, patvirtino globaliu mastu ryškėjančią tendenciją, kad restauruota geriausios vaizdo ir garso kokybės kino klasika domimasi nemažiau nei naujausiais šiuolaikinių kino kūrėjų darbais. Sulaukus pozityvių žiūrovų atsiliepimų, nuspręsta viso pasaulio lietuviams ir toliau sudaryti sąlygas mėgautis nemokamais paveldinių filmų seansais internete visą birželio mėnesį.

„Geros kino istorijos yra nepavaldžios laikui, jos nesensta, stiprios idėjos nepraranda aktualumo – tai įrodė ir šis projektas. Džiugu, kad ne tik didžiųjų miestų, bet ir regionų žiūrovai aktyviai lankėsi kino salėse, džiugina ir pasaulio lietuvių aktyvumas. Visa tai tik patvirtina faktą, kad tokie projektai turi būti tęsiami. Dėkodami už pasitikėjimą savaitgalių tradiciją tikrai tęsime ir ateityje tiek kino teatruose, tiek legaliomis formomis internete, o šiandien dovanojame galimybę žiūrėti filmus visą mėnesį“, – sakė Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė.

„Džiaugiamės galėję prisidėti prie šios gražios akcijos ir restauruotus, kokybiškus filmus pristatyti viso pasaulio lietuviams. Vieniems tai buvo proga prisiminti mylimus, dar vaikystėje matytus filmus, o jaunesniems žiūrovams – pažinti neatrastą lietuviško kino paveldą. Kadangi per vieną savaitgalį įveikti dešimt filmų – rimtas iššūkis net didžiausiam kino mylėtojui, nutarėme pratęsti akciją iki mėnesio pabaigos“, – apie tolesnį Lietuvos kino centro ir „ePasaka.lt“ bendradarbiavimą kalbėjo kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė.

Birželio 1–3 dienomis Vilniaus kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“, Klaipėdos kino salėje „ArleKinas“, Panevėžio kino centre „Garsas“ ir Varėnos kultūros centro kino salėje buvo parodyta po tris nemokamus pasirinktų filmų seansus iš 10-ies nacionalinio kino paveldo kūrinių, kuriuos per kelerius metus yra restauravęs Lietuvos kino centras, o kad populiariausi klasikiniai lietuviški filmai būtų prieinami viso pasaulio lietuviams, visas rinkinys taip pat viešai ir legaliai rodytas kino teatre internete „ePasaka.lt“.

Be šalies kino teatrų programose pristatytų filmų „Adomas nori būti žmogumi“ (rež. V. Žalakevičius, 1959 m.), „Niekas nenorėjo mirti“ (V. Žalakevičius, 1966 m.), „Jausmai“ (rež. A. Dausa ir A. Grikevičius, 1968 m.), „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969 m.), „Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas, 1974 m.), „Maža išpažintis“ (rež. A. Araminas, 1971 m.), „Skrydis per Atlantą“ (rež. R. Vabalas, 1983 m.) ir „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. R. Banionis, 1990 m.), interneto platformoje žiūrovai taip pat turėjo galimybę pamatyti režisieriaus Marijono Giedrio istorinę dramą „Herkus Mantas“ (1972 m.) ir Almanto Grikevičiaus filmą „Sadūto tūto“ (1974 m.).

Per tris lietuvių kino klasikos savaitgalio dienas projekte dalyvaujantys skirtingų dydžių kino teatrai į pripažintų lietuvių kino klasikų filmų pristatymus subūrė per pusę tūkstančio įvairaus amžiaus žiūrovų. Didžiausio populiarumo tiek kino salėse, tiek internete sulaukė režisieriaus Raimundo Banionio vaidybinis filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m.) apie 8-ojo dešimtmečio pradžios Lietuvą ir jos jaunuolių maištingą dvasią. Internetu šis filmas buvo peržiūrėtas kiek daugiau nei 200 kartų.

Po seanso Klaipėdos „ArleKino“ kino salėje jaunesnio amžiaus vaikinas pasakojo nesitikėjęs kažko įspūdingo, tačiau filmas pranoko jo lūkesčius, vidutinio amžiaus žiūrovai, išėję iš salės, aptarinėjo filmo, gražinusio prisiminimus apie vaikystės namus ir aplankytas vietas, kuriose buvo nufilmuotos tam tikros filmo scenos, detales, o vyresnio amžiaus klaipėdietis kalbėjo, kad būtų smagu kine pamatyti daugiau klasikinių lietuviškų filmų.

Nemažesnes kino žiūrovų simpatijas pelnė A. Žebriūno filmai „Gražuolė“ (1969 m.) ir „Velnio nuotaka“ (1974 m.) – namų kino teatre „ePasaka.lt“ jie peržiūrėti vidutiniškai po 150 kartų, o „Gražuolės“ seansas Panevėžio kino centre „Garsas“ sulaukė jaunimo anšlago – kino salė buvo sausakimša.

Tarp Vilniaus kino centro „Skalvija“ rodytų seansų žiūrimiausias buvo Vytauto Žalakevičiaus režisuotas filmas „Adomas nori būti žmogumi“ (1959 m.), o Algirdo Aramino „Mažąją išpažintį“ (1971 m.) pastebimai rinkosi jaunesnė žiūrovų auditorijos dalis. Tuo tarpu pastarojo filmo peržiūroje Klaipėdos „ArleKine“ dominavo vyresnio amžiaus žiūrovai.

Kad restauruoti lietuvių kino klasikos filmai yra nepavaldūs laikui ir turintys galią jaudinti bei nustebinti bet kurio amžiaus žiūrovą, yra įsitikinusi ir „ArleKino“ vadovė Brigita Petkutė: „Lietuvių kino klasikos filmai yra ne tik istorija – tai mūsų kino kultūros pagrindas. Jaunieji kino žiūrovai, pratę prie šiuolaikiškų filmų pasiūlos ir kartais visai netikėtai atsidūrę klasikos seanse, tikrai pamėgsta klasikinius filmus, randa juose šarmo, netikėtumų, susipažįsta su kinu ir jo menu iš esmės. O vyresnioji auditorija dažniausiai turi sentimentų, itin stiprų jausmą klasikiniam kinui.“

Pasak B. Petkutės, labai svarbu, jog senosios juostos būtų prieinamos žiūrovams, neliktų pamirštos – kokybiškai restauruota kino juosta yra tarsi nauja filmui įkvėpta gyvybė. „Klaipėdos žiūrovai, išvydę net tris restauruotus filmus lietuvių kino klasikos savaitgalio metu, liko sužavėti... Tikiuosi, kad neapsiribosime tik trimis seansais, ir šis projektas įgaus gražią tęstinumo tradiciją“, – pažymėjo „ArleKino“ vadovė.

Lietuvos kino centras kviečia nepraleisti progos pamatyti 10 geriausios kokybės restauruotų kino filmų iki pat liepos mėnesio. Projektą ketinama tęsti ir ateityje bei paversti laukiamu tęstiniu projektu visoje Lietuvoje ir pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą