Lrytas.lt biblioteka: 906. M. Gailius. „Šlapias spalis“

Marijus Gailius. „Šlapias spalis“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Vilnius, 2013.

Išleista 2012 metų „Pirmųjų knygų“ konkurso nugalėtojo knyga.
Išleista 2012 metų „Pirmųjų knygų“ konkurso nugalėtojo knyga.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:49 PM

Kiekvienais metais skelbiamo „Pirmųjų knygų“ konkurso, suteikiančio galimybę dviems nugalėtojams išleisti pirmąsias poezijos ir prozos knygas, šių metų eiga buvo netikėtai ilga – pirmą kartą konkurso istorijoje renkant geriausią prozinininką prireikė antrojo turo, kuriame varžėsi du geriausieji konkursantai.

Ilgai į pergalę ėjusio jauno prozinininko Marijaus Širvinsko-Gailiaus novelių knyga „Šlapias spalis“ pagaliau išleista ir pasiekė knygynų lentynas, o pirmosios knygos sutiktuvės įvyks jau vasario 1 d. Mokytojų namuose, Vilniuje.

Marijus Gailius (g. 1983) pasakoja, kad apie knygos rašymą, išleidimą yra pagalvojęs, tačiau tokia galimybė niekuomet neatrodė rimta. „Ketinimas ją (knygą – red.) parašyti mane pats pavijo: priverstinai palikęs universitetą Švedijoje ir atsidūręs Paryžiuje, prisėdau po darbo Monparnaso kapinėse ir ėmiau kurti, jausdamas simbolišką paramą iš šalimais palaidoto Sartro.

Tęsti šios proziškos procedūros grįžau į Palangą, kur esu gimęs šlapio spalio 7 dieną prieš 29 metus. Išties pagavo polėkis plačiau papasakoti apie gyvenimą nuo Paryžiaus iki Palangos, ir šitą rašymą – turiu pripažinti – ištverti nebuvo paprasta“, – jau pasirodžiusioje savo knygoje rašo jaunasis prozininkas.

Galbūt dėl to, kad autorius knygą rašė labai įvairiose vietose ir sėmėsi įkvėpimo iš skirtingų šaltinių, ir pati knyga, jos novelės labai įvairios. Šios knygos tekstuose esama fantasy ir brutalaus natūralizmo, kultūrinės ir pseudoistorinės Lietuvos, Paryžiaus ar Klaipėdos kasdienybės draiskanų fiksavimo. Savotiška skaitytojo provokacija – dabarties personažų egzistencijos banalumas, drungnosios gyvensenos graužatys.

Pirmasis Marijaus Gailiaus, kaip debiutavusio prozininko, ir jo knygos pristatymas įvyks vasario 1 d. Mokytojų namuose, o jau vasario pabaigoje Vilniaus knygų mugėje rašytojas savo knygą pristatys renginyje „Jaunojo prozininko kūrybinė virtuvė“, kur kartu su kitais jaunais kūrėjais atskleis, su kokiais iššūkiais susiduria kurdami tekstus, kaip kinta kūrinys per visą rašymo ir redagavimo procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.