Lrytas.lt biblioteka: 1038. „Sodas, daržas, gėlynas lengvai“

Knygynų lentynas papildė keturių pripažintų savo sričių ekspertų – botaniko, biomedicinos mokslų daktaro Zigmanto Gudžinsko, socialinių mokslų daktarės Irenos Burneckienės, biomedicinos mokslų daktarės Aurelijos Malciūtės ir agronomijos mokslų daktarės Ritos Mikaliūnaitės – bendra knyga „Sodas, daržas, gėlynas lengvai“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:02 AM

Šiuos autorius suvienijo noras pasidalyti profesine ir asmenine patirtimi bei parodyti lietuvių sodininkams, daržininkams ir gėlininkams, kad rūpintis aplinka bei užauginti savų sodo ar daržo gėrybių yra ne tik malonus, bet ir naudingas užsiėmimas. Lietuviškos sodininkystės patarimų knygą pristato leidykla „Alma littera“.

Pasak vieno iš knygos autorių, botaniko ir biomedicinos mokslų daktaro Z. Gudžinsko, tarp panašių knygų apie sodininkystę ir daržininkystę ši knyga išsiskiria tuo, kad yra orientuota į Lietuvos skaitytoją.

„Literatūros apie sodininkystę nestinga, tačiau yra labai daug iš kitų kalbų verstų knygų, kuriose pateikiami patarimai sunkiai pritaikomi mūsų šalyje dėl nevienodų klimato sąlygų, sodininkystės tradicijų ar dirvožemio savybių. Šios knygos tikslas buvo apibendrinti ir skaitytojams pateikti žinių apie tai, kaip paprastai, nedidelėmis sąnaudomis ir nekenkiant aplinkai prižiūrėti sodus, daržus ir gėlynus“, – sako Z. Gudžinskas.

Gausiai iliustruotoje knygoje autoriai pateikia praktinių patarimų apie tai, kaip auginti vaismedžius ir vaiskrūmius, dekoratyvinius medelius bei krūmus, daržoves, prieskoninius augalus, vaistažoles, gėles.

Tiek sodininkai mėgėjai, tiek visi, besidomintys savo aplinkos puoselėjimu, knygoje ras informacijos apie tai, kaip ir kur galima įsirengti senovišką darželį, kokių taisyklių reikia laikytis, kuriant aplinkos dizainą, jos reljefą, kaip tvarkyti aplinką, kad ji būtų patraukli visus metus, kaip auginti ir prižiūrėti retesnius, įdomesnius augalus.

Lietuviškos sodininkystės ekspertai knygoje taip pat pateikia patarimų apie gėlių derinimą pagal spalvas, aukštį, tekstūrą ir formas.

Pasak autorių, skaitytojai knygoje ras ne tik patarimų apie tai, kaip išvengti dažnai daromų sodininkystės klaidų, kaip prižiūrėti aplinką, tausojant gamtą, bet ir pasisems idėjų eksperimentams.

„Knygoje siekėme ne tik pasidalinti patirtimi apie tai, kaip prižiūrėti sodą, gėlyną ar daržą, bet ir parodyti, kaip galima užsiimti gamtai draugiška sodininkyste. Dažnai žmonės, įsigydami augalus, pamiršta pasidomėti jų auginimo bei priežiūros sąlygomis, todėl susiduria su tam tikrais sunkumais.

Pavyzdžiui, augalui netinka dirvožemis, šviesos ar drėgmės režimas, nežinoma, kaip jį tręšti, kovoti su ligomis, kenkėjais ar kaip jis turėtų žiemoti. Knygoje pateikiame patarimų norintiesiems tokių sunkumų išvengti“, – pasakoja viena iš knygos autorių, biomedicinos mokslų daktarė A. Malciūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.