Lrytas.lt biblioteka: 1245. N.N.Talebas. „Juodoji gulbė“

Nassim Nicholas Taleb. „Juodoji gulbė“, leidykla „Eugrimas“, 2013.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2014, 4:40 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:15 AM

„Tai, ko jūs nežinote, yra kur kas svarbiau negu tai, ką žinote“, - rašo mokslininkas Nassim Nicholas Taleb JAV bestseleriu tapusioje knygoje „Juodoji gulbė“. Lietuvoje išleistoje knygoje pasakojama apie juodąsias gulbes – netikėtus, nenuspėjamus, didelį poveikį tolesnei visuomenės plėtrai turinčius įvykius, kurių neįmanoma numatyti.

„Prieš atrasdami Australiją, europiečiai buvo įsitikinę, kad visos gulbės yra baltos. Šį gilų įsitikinimą, regis, visiškai patvirtino istoriniai paukščių stebėjimo duomenys. Juodosios gulbės atradimas buvo įdomus netikėtumas kai kuriems tų laikų ornitologams. Šis pavyzdys atskleidė, koks ribotas mūsų mokymasis iš stebėjimų ar turimos patirties ir kokios trapios mūsų žinios“, – knygoje rašo juodosios gulbės teorijos autorius N. N. Talebas.

Juodosiomis gulbėmis knygos autorius įvardija tokius ne tik netikėtus neigiamus įvykius kaip karus, stichines nelaimes, bankų griūtis, finansų ir politines krizes, epidemijas, bet ir teigiamus, kaip interneto ar kompiuterio išradimas. 1987 m. akcijų rinkų griūtis, 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristinis išpuolis Niujorke, 2004 m. cunamis Indijos vandenyne – tai tik keletas globalių sukrėtimų, kurie buvo ypač netikėti.

2011 m. į „Bloomberg“ skelbiamą 50 įtakingiausių pasaulio žmonių finansų srityje sąrašą įtrauktas N. N. Talebas nesistengia nuspėti, kas būtų, jeigu būtų – autorius pateikia garsiausius juodosios gulbės pavyzdžius, siūlydamas taip aklai nepasitikėti prognozėmis, įvertinti teigiamą nežinojimo pusę ir pasinaudoti juo siekiant sėkmės.

„Juodosios gulbės“ autorius itin kritikuoja finansų industriją (tiek finansines institucijas, tiek centrinius bankus, vyriausybių ekspertus, istorikus, matematikus) ir jų taikomus rizikos valdymo modelius, kurie, pasak jo, sukelia didžiules finansines krizes.

Prieš trejus metus N. N. Talebas viešai pareiškė, kad investuotojai, praradę lėšas per finansų krizę, turėtų pateikti ieškinį Švedijos centriniam bankui už tai, kad šis skyrė Nobelio premiją ekonomistams, kurių teorijos pritaikymas išderino viso pasaulio ekonomiką.

Per penkerius metus JAV buvo parduota 4 milijonai „Juodosios gulbės“ egzempliorių, o knyga net 36 savaites praleido New York Times perkamiausių knygų sąraše. Prestižiniai leidiniai „Juodąją gulbę“ vadina viena įtakingiausių verslo knygų per pastarąjį dešimtmetį.

Viename interviu N. N. Talebas teigė, kad žmogus yra ribotas, ypač tada, kai remiasi tik stebėjimais ir istoriniais duomenimis. „Rėmimasis sukurtais rizikos valdymo modeliais finansų rinkose veda į ekonominę krizę. Tuomet nesistengiama atsižvelgti į atsitiktinumus ir tai, kas vyksta plačiau. Ekonominės krizės paprastais matematiniais stebėjimais neapskaičiuosi“, – įsitikinęs mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.