Austrų rašytojui P.Handke'i skirta teatro Nobelio premija

Austrų rašytojas, dramaturgas ir scenaristas Peteris Handke tapo penktuoju Henriko Ibseno premijos laureatu. Tai vienas reikšmingiausių apdovanojimų už teatro meną – 300 tūkstančių eurų premija neoficialiai vadinama teatro Nobeliu, laureatas skelbiamas kovo pabaigoje, o apdovanojamas rugsėjį, kai Osle vyksta tarptautinis H.Ibseno festivalis. Tada laureato kūrybai skiriama konferencija, rodomi spektakliai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2014, 2:38 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:26 AM

Dėkodamas už šį apdovanojimą 73 metų P.Handke, gyvenantis netoli Paryžiaus, sakė jaučiąs tam tikrą sumišimą, nes nėra „grynas dramaturgas“: „Kita vertus, kai Barackui Obamai buvo paskirta Nobelio taikos premija, niekas tiksliai nežinojo – už ką. Taigi esu nuoširdžiausiai dėkingas mane apdovanojusiems. Su garbinguoju prizu susiję ir dideli pinigai, todėl ypatingai noriu padėkoti šią sumą man siunčiančiai šaliai, jos vyriausybei ir tautai“.

P.Handke savo literatūrinę kūrybą pradėjo 1966 m. nuo dramaturgijos, kurioje atsisakė tradicinio draminio veiksmo ir siekė provokuoti publiką. Labiausiai išgarsėjusi jo pirmoji pjesė „Publikos išplūdimas“ (Lietuvos eksperimentinėse scenose pastatyta du kartus). Didžiausią P.Handke‘s kūrybos dalį sudaro romanai.

Bendradarbiaudamas su vokiečių kino režisieriumi Wimu Wendersu, P.Handke rašė scenarijus jo filmams, kurių garsiausias – „Dangus virš Berlyno“. P.Handke‘s literatūra išversta į dešimtis kalbų, jo pjesės statytos didžiausiuose pasaulio teatruose – nuo Paryžiaus „Comédie-Française“ iki Vienos „Burgtheater“. P.Handke ne kartą yra apdovanotas tarptautiniais literatūriniais prizais ir laikomas vienu didžiausių šiuolaikinių rašytojų.

Tarptautinę H.Ibseno premiją Norvegijos vyriausybė įkūrė 2007 metais. Premija skiriama teatro menininkams ir teatro institucijoms už „meno novatoriškumo dvasią, būdingą H.Ibsenui“. Pirmuoju H.Ibseno premijos laureatu tapo britų režisierius Peteris Brookas, vėliau – prancūzų režisierė Ariane Mnouchkine, norvegų dramaturgas Jonas Fosse, vokiečių muzikantas ir režisierius Heineris Goebbelsas.

H.Ibseno premijos skyrimo komisiją sudaro septyni žmonės, teatro kūrėjai ir kritikai, kurių kiekvieną Norvegijos kultūros ministerija kviečia ketveriems metams. Komisijos pirmininkas šįkart buvo Per Boye Hansenas, Norvegijos nacionalinės operos direktorius. Dar du komisijos nariai yra iš Norvegijos, vienas – iš Didžiosios Britanijos, du – iš Vokietijos, vienas iš Rusijos.

Nominantų sąrašas niekada neskelbiamas, o siūlyti kandidatus gali ne tik komisijos nariai, bet ir įvairios institucijos bei piliečiai. Nugalėtoją komisija renka atviru balsavimu.

Parengė Justina Jurgaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.