Knyga užbaigė dramatišką meilės ir kančios istoriją

„Kadangi šiemet tapyti nebebuvo ko, mano svajonė buvo ši knyga. Tai bus ne liūdnas paminėjimas, o Arūno gimtadienis“, - apie artėjantį naujos savo poezijos knygos pristatymą kalbėjo klaipėdietė poetė Dalia Bielskytė. Ji džiaugiasi, kad trečioji eilėraščių rinktinė suspėjo išeiti prieš pat jai brangaus žmogaus – dailininko Arūno Mėčiaus gimtadienį.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 25, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:30 AM

Pastaruosius penkerius metus šią sukaktį menininkų pora minėdavo sukviesdama draugus ir kūrybos gerbėjus į naują dailininko darbų parodą. Tačiau šiemet tradicijos pratęsti nepavyko – pernai gegužės 24-ąją 48-erių A.Mėčius netikėtai pasitraukė iš gyvenimo.

Naujoji knyga, anot poetės, žymi gražaus ir sunkaus gyvenimo etapo pabaigą, poezijos kalba atpasakoja dviejų menininkų pažinties ir meilės istoriją. A.Mėčių, su kuriuo kartu gyveno, dirbo ir kūrė, D.Bielskytė pelnytai laiko knygos bendraautoriumi. Apie trečiąją eilėraščių rinktinę juodu svajojo seniai.

Dailininkas jau buvo atrinkęs iliustracijas knygai iš paveikslų ciklo „Deminutyvai“, ant knygos viršelio – ir jo daryta poetės fotografija. Nesuspėta sukurti tik pagrindinės viršelio iliustracijos, kuria netikėtai tapo paskutinė dailininko dovana mylimai moteriai – nutapytas jos portretas, ant kurio parašą su dedikacija autorius paliko savo mirties dieną.

„Jis tapo knygos bendraautoriumi, nes tai jis kėlė man tokius jausmus, tokias audras manyje, kad negalėjau nerašyti. Po jo mirties iki šiol neparašiau nė vieno eilėraščio ir nejaučiu poreikio to daryti, - prisipažino D. Bielskytė. - Ši knyga - ne requiem. Tai dviejų žmonių dvylikos bendro gyvenimo kelio dulkės ir kibirkštys - akimirkos, kurias jie vienas kitam dovanojo. Tai liudijimas, kad kūryba yra stipresnė už mirtį“.

Kalbėdama apie nuostabų, o kartu ir dramatišką gyvenimo tarpsnį, kurį simboliškai užbaigia knygos gimimas, poetė prisiminė legendą apie Vištyčio ežero atsiradimą. Anot legendos, senovėje virš kaimo pakibo debesis, kuris grūmodamas ir dundėdamas baugino gyventojus. Senas išminčius pataręs žmonėms atspėti debesies vardą, tada šis liausis naikinti jų pasėlius, varginti gyvulius ir grasinti nelaimėmis. Niekam iš susirinkusiųjų nepavyko atspėti debesies vardo, kai staiga vaikas, pamatęs vanagą, čiumpantį viščiuką, sušuko: „Vištytis, vištytis!” Debesis nusileido tarp kalvų, nurimo, o jo vietoje atsirado ežeras.

Vardas debesies“ – taip pavadinta naujoji poezijos knyga. „Ta aliuzija labai atitinka mano pačios gyvenimą. Nukrito mano ežeras, tegu būna jis ramus, nebegruma, nieko nebeskaudina“, - kalbėjo autorė.

D.Bielskytė teigė nenorėjusi, kad knyga būtų lyg antkapis, memorialas ir siūlė neieškoti joje mirties atvaizdų, nes jų nėra. Visi į knygą pakliuvę eilėraščiai parašyti A.Mėčiui dar esant gyvam. Dėliodama eilėraščius autorė nepaisė chronologijos, eilės sugulė taip, kad atspindėtų emocinius jųdviejų bendro gyvenimo periodus. Mylimam vyrui poetė dedikavo vienintelį eilėraštį, kurio pavadinimas tapo ir knygos pavadinimu.

41-erių Dalia Bielskytė iki šiol yra išleidusi dvi poezijos knygas – „Raudona“ (2006) ir , „Vėduoklė“ (2009). Už debiutinę „Raudoną“ pelnė Zigmo Gėlės premiją.

„Eilėraščių rinkinyje „Vardas debesies“ Dalia lieka ištikima ekspresyvumui, mažažodystei, grakščiai eilėraščių formai, bet tekstai aštresni, ryškesnės ironiškos intonacijos, nuo tragizmo dažnai pereinama prie žaismingo sarkazmo“, - teigė knygos redaktorė Eglė Bielskytė.

Knygos „Vardas debesies” pristatymo vakaras vyks kovo 26 dieną, 17.30 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Gerlacho palėpėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.