Rašytojų sąjungos leidykla ieško naujų vėjų ir naujų vardų

„Nauji vėjai, nauji vardai“ – antradienio popietę Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla sukvietė rašytojus, bičiulius, žurnalistus į renginį tokiu pavadinimu, kuriame pristatė ateinančiais metais pasirodysiančias knygas, autorius, leidybos planus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 6:11 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:39 AM

Kalbą pradėjęs leidyklos vyriausiasis redaktorius, literatūros kritikas Valentinas Sventickas atkreipė dėmesį į knygų seriją „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius“, leistą nuo 2007 metų ir užbaigtą 2012 metų pabaigoje, išleidus iš anksto numatytas 30 knygų, reprezentuojančių XX amžiaus lietuvių literatūros autorius.

Seriją nuspręsta tęsti – jau pernai pasirodė papildoma Jurgio Baltrušaičio eilėraščių rinktinės knyga, o ateityje planuojama seriją papildyti dar dvylika tomų, jau rengiama Pauliaus Širvio rinktinė. Papildomus tomus, be dviejų minėtųjų, nutarta skirti Juozo Apučio, Ričardo Gavelio, Sigito Gedos, Kazio Jankausko (romanas „Vieškelyje plytų vežimai“), Broniaus Krivicko, Algimanto Mackaus, Justino Marcinkevičiaus, Marcelijaus Martinaičio, Nijolės Miliauskaitės, Jono Strielkūno kūrybai.

Maždaug tiek pat tomų nuspręsta išleisti ir iš XVI–XIX a. Šis darbas jau pradėtas ir šiemet išleista Kristijono Donelaičio knyga su poema „Metai“ bei pasakėčiomis, toliau bus leidžiama Adomo Mickevičiaus, Kazimiero Sarbievijaus, Antano Baranausko, Simono Daukanto, Motiejaus Valančiaus, Vinco Kudirkos ir kitų autorių kūryba.

Kaip svarbų leidyklos darbą ir rūpestį, V. Sventickas įvardijo ir „artimojo palikimo“ leidybą – tai klasikų, neseniai palikusių šį pasaulį, kūrybos išleidimas, sutvarkymas, išsaugojimas to, kas liko ant jų rašomųjų stalų. Tai ir Justino Marcinkevičiaus, ir Marcelijaus Martinaičio kūrybos knygos.

Greta klasikos, literatūros paveldo leidybos, svarbus baras yra šiuolaikinė lietuvių autorių literatūra. Nekalbant apie rekordinį skaičių rankraščių, pateiktų „Pirmosios knygos“ konkursui, šiemet bus išleista ypač daug jaunų rašytojų knygų, daugiausiai leidžiančių antrąsias ir trečiąsias savo knygas.

Tai jau lietuvių literatūroje aiškiai įsitvirtinantys jauni poetai Giedrė Kazlauskaitė, Vytautas Stankus, Vainius Bakas, Aušra Kaziliūnaitė, Paulius Norvila, Aivaras Veiknys ir kiti. Kaip literatūros kritikas Valentinas Sventickas sako, kad jaunųjų poezija įdomi, stipri, galinti pakeisti mūsų poezijos vaizdą, „duoti į kaulus“ ir vyresniajai kartai, o kaip leidėjas atkreipė dėmesį į naujosios Kultūros tarybos šioms būsimoms knygoms suteiktą paramą, parodytą supratimą, kad jaunoji karta turi žengti kartu su dabartiniu literatūros centru.

Iš šiemet pasirodysiančių knygų literatūros centru kritikas vadina autorius, sulaukusius pripažinimo, žinomus ir skaitomus visoje Lietuvoje – tai ką tik pasirodžiusios knygos „Trečias gyvenimas“ autorius Romualdas Granauskas, poetas, eseistas Rimvydas Stankevičius, šiemet išleisiantis net dvi knygas (esė rinkinį ir poemą vaikams), poetai Gintaras Bleizgys, Gintaras Patackas, Rolandas Rastauskas, Stasys Jonauskas su naujais eilėraščių rinkiniais, žinomos prozininkės Jolita Skablauskaitė, Aldona Ruseckaitė.

Iš užsienio literatūros laukiamiausias kūrinys šiemet – vertėjos Violetos Tauragienės išverstas Marguarite Duras romanas „Užtvara nuo vandenyno“. Šiemet minint rašytojos gimimo šimtmetį, įtrauktą į UNESCO atmintinų sukakčių sąrašą, pasirinktas išleisti autobiografinis kūrinys, paremtas tikrais įvykiais ir pasakojantis apie rašytojos paauglystę Indokinijoje.

Kitas pasaulinio garso vardas – J.M.G. Le Clézio, šiuolaikinis prancūzų rašytojas, Nobelio premijos laureatas, per keturiasdešimties knygų autorius. Lietuviškai pasirodys retą pasakotojo talentą atskleidžiantis jo romanas „Auksinė žuvelė“ apie pagrobtą arabų mergaitę Lailą, patyrusią daugybę sunkumų ir nelaimių. Tarp šiemet pasirodysiančių knygų autorių leidykla džiaugiasi ir legendinio Edgar Allan Poe pavarde, kurio kultinė kūryba vėl pasirodys lietuviškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.