J. Picoult „Vienišas vilkas“ – ir apie vilkus, ir apie žmones

Lietuvos skaitytojams Jodi Picoult pristatyti nereikia. Kaip kad nereikia priminti, kokios temos nagrinėjamos šios rašytojos romanuose, ar aptarti veikėjų, siužeto. Kiekvienoje jos knygoje – vis kita problema, kiti veikėjai, tačiau bendra tai, kad visi siužetai originalūs, nesikartojantys, o rašytoja taip geba pasukti įvykius, kad ne tik sudomintų ir nustebintų, bet ir priverstų susimąstyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnė Riaubaitė

Jul 3, 2014, 9:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:15 AM

Ne išimtis ir naujas J.Picoult romanasVienišas vilkas“ (išleido „Alma littera“). Nors knygoje pasakojama, kaip nelaimė suburia iširusią šeimą ir kaip nelengva priimti sprendimus, kai kiekvienas turi savą įvykių versiją, jos nesinori aptarti rašant apie turinį ar veikėjus.

Beje, kita romano pusė atskleidžia paslaptingą ir egzotišką vilkų pasaulį – skaitydami apie vilkus ne tik jais susižavėsite, bet ir suprasite, kad tas kitas pasaulis ne mažiau sudėtingas nei žmonių, o vilkai – ne šaltakraujai žudikai, o išmintingi ir galbūt kur kas doresni ir sąžiningesni už žmones. Jų pasaulyje vyrauja hierarchija, užtikrinanti tvarką, kai tuo tarpu žmonių pasaulis pilnas chaoso. Tai nebūtinai tiesiogiai pasakoma romane, tiesiog perskaičius jį kyla tokios mintys ir tenka prieiti prie tam tikrų išvadų – pavyzdžiui, kad iš vilkų žmogui tikrai yra ko pasimokyti.

Taip teigia ir Shaunas Elisas, parašęs autobiografiją „Žmogus, kuris gyvena su vilkais“. Kaip tik šis vyras konsultavo J.Picoult, kai ji sumanė parašyti apie žmogų, apsigyvenusį su vilkais. Tai Sh.Elisas papasakojo J.Picoult apie vilkų gaujos papročius, hierarchiją, maitinimosi ypatumus. Vyras, gyvenęs drauge su vilkais, teigia, kad sunkiausia buvo ne šaltis, lietus ar badas, bet suvokimas, jog prarandi emocinius saitus su žmonių pasauliu (tai romane perteikia ir J.Picoult – tapusiam gaujos nariu Lukui sunku grįžti ir pritapti žmonių pasaulyje).

Sh.Elisas ir yra Luko Voreno prototipas – jis leido rašytojai pasinaudoti autentiškais jo gyvenimo epizodais. Taigi tos vietos, kur pasakojama apie vilkus, nėra tik rašytojos fantazijos vaisius – tekstas neprasilenkia su realybe. Skyriai apie vilkus Sh.Eliso dėka ne iš piršto laužti – tai ne tik egzotiška ir užburianti romano dalis (dėl J.Picoult, kaip pasakotojos, talento), bet ir pažintinę vertę turintis pasakojimas. Ne vienam skaitytojui „vilkiškoji“ romano dalis gali pasirodyti įdomesnė už likusiąją.

Sužavėjo vilkų gaujos ir mafijos palyginimas pabrėžiant, jog abiem grupėms svarbiausia – šeima. Ir tai tik vienas literatūrinis niuansas, romane jų yra kur kas daugiau. Nors visi veikėjai lygiaverčiai, tačiau komos ištiktas Lukas – išskirtinis. Jo lūpomis pasakojama istorija – atskira knyga. Tai knyga apie vilkus. Arba knyga apie su vilkais gyvenusį žmogų.

Nenuobodus, vertas dėmesio ir žmonių pasaulis. Septyniolikmetė Kara su tėvu (Luku Vorenu) patenka į avariją. Ši nelaimė suburia iširusią šeimą. Džordžė, Karos ir Edvardo mama, gyvena su nauju vyru ir augina dvynukus. Aštuoniolikmetis Edvardas paliko namus, dabar jam 23, jis gyvena Tailande ir nė nesvarsto galimybės grįžti. Lukas – buvusios šeimos vyras ir tėvas – dabar guli ištiktas komos.

Taigi visi susirenka draugėn: Džordžė palieka dvynius vyrui, nes dabar ji reikalinga sužeistai dukteriai ir komos ištiktam buvusiam vyrui. Edvardas grįžta iš Tailando. Kara po operacijos atsigauna, tačiau Lukas – ne. Gydytojų prognozės liūdnos, tokios būklės kaip Lukas žmonės iš komos dažniausiai nepabunda, o jei įvyktų stebuklas ir Lukas atsigautų, jo gyvenimas nebūtų pilnavertis.

Džordžė negali spręsti Luko likimo, nes ji – buvusi žmona. Kara be galo myli tėvą ir kovoja už jo gyvybę, tačiau ji yra nepilnametė, taigi tėvo likimą nulemti gali tik Edvardas. Paaiškėja, kad vaikinas gali turėti savų keršto motyvų.

Romane atskleidžiama, kaip skirtingai brolis ir sesuo mato situaciją, kaip kiekvienas veikėjas interpretuoja tiek praeities, tiek dabarties įvykius. Čia nėra teisių ir neteisių, gerų ir blogų, yra nelaimės krūvon vėl suburti žmonės, kiekvienas savaip teisus, kiekvienas su savo patirtimi ir sprendimais.

Romane ne tiek gilinamasi į jau senokai gvildenamą klausimą apie eutanaziją – leistina ji ar ne. Aišku, kad Luko likimą nuspręs kiti – duktė arba sūnus. J.Picoult rašo apie santykius ir apie tai, kaip priimti teisingą sprendimą. Deja, vienareikšmio atsakymo nėra.

Nuostabus rašytojos bruožas ne tik tas, kad ji geba gerai ir įdomiai pasakoti istoriją, kad knyga įtraukia, bet ir tai, kad romano turinys gali tapti puikiu diskusijų objektu bendraminčių būryje.

Štai keletas idėjų ir svarstytinų klausimų, kilusių perskaičius knygą:

1. Džoržė myli buvusį vyrą, tačiau puikiai suvokia jo nepajėgumą gyventi žmonių pasaulyje. Ji sukuria antrą šeimą. Ar ją galima už tai teisti? Kita vertus Džordžė kaip tik tokį Luką pažino jau už jo tekėdama, tad ar nebuvo naivu tikėtis tradicinio gyvenimo su tokiu sutuoktiniu? Kuris iš šių dviejų žmonių sugriovė šeimą?

2. Edvardas ir Kara nesutaria dėl tėvo likimo. Paauglė duktė remiasi jausmais ir tikisi stebuklo, o brolis linkęs įsiklausyti į gydytojų prognozes ir nutraukti tėvo vegetavimą. Kara tėvą mato kaip herojų, idealizuoja jį, tuo tarpu Edvardas suvokia Luką buvus (esant) tik žmogų. Kuris iš vaikų – jausminga, bet pakankamai subrendusi paauglė ar daugiau gyvenimo patirties turintis, bet su šeima nutraukęs ryšius Edvardas – turi teisę spręsti tėvo likimą? Kurio vaiko sprendimui pritartų Lukas Vorenas?

3. Lukas Vorenas – žmogus, palikęs šeimą ir beveik dvejus metus gyvenęs su vilkais – genijus ar pamišėlis? Ar ne per daug Lukas paaukojo dėl galimybės tapti gaujos nariu? Šiaip ar taip, nors ir paliko šeimą, Lukas rūpinosi vaikais. Ar pritartumėte Luko auklėjimo metodams?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.