Paskelbtas K. Barėno literatūrinės premijos laureatas

Kazimiero Barėno literatūrinės premijos komitetas nutarė, kad 2014 metų laureatas – jaunasis rašytojas Tomas Vaiseta už prozos knygą „Paukščių miegas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Pirmosios knygos konkurso laureatas 2014).

T.Vaiseta – šeštasis K.Barėno premijos laureatas.
T.Vaiseta – šeštasis K.Barėno premijos laureatas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 11:19 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:29 PM

Leidėjai, pristatydami T.Vaisetos knygą, teigia: „Apsakymai, kuriuos pavadinti istoriniais būtų teisinga, bet – per siaura. Apsakymai, kuriuos pavadinti psichologiniais irgi būtų teisinga, bet irgi – per siaura. Tai ir kuria unikalų T.Vaisetos prozos stilių, kuriame susikerta intymiausi žmogaus išgyvenimai, slapčiausi kompleksai, tragiškiausios patirtys, fantasmagoriškiausios vizijos ir istoriniai įvykiai, kiekvienam pažįstami ir atpažįstami – iš knygų, iš tėvų ir senelių pasakojimų, iš asmeninės patirties. Taip žmoguje atsispindi epochinės istorijos slinktys. Šiandieninės lietuvių kūrybos kontekste debiutanto proza atrodo esanti iš esmės kitoniška.“

Laureatą išrinko 2014 m. trejiems metams sudarytas naujas K.Barėno literatūrinės premijos komitetas. Jo pirmininkė  – Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė, nariai: poetas, vertėjas, literatūros kritikas, publicistas Marius Burokas, literatūrologas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslinės bibliotekos rankraštyno vedėjas Virginijus Gasiliūnas, prozininkė, publicistė, poetė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė, poetė, Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kultūros renginių organizatorė Elvyra Pažemeckaitė.

Iki 2014 m. K.Barėno premija teikta jau penkis kartus. Pirmoji 2008-ųjų laureatė – prozininkė Laura Sintija-Černiauskaitė už romaną „Benedikto slenksčiai“, 2009-ųjų laureatas – prozininkas Andrius Jakučiūnas už romaną „Tėvynė“, 2010-ųjų laureatė – Ieva Toleikytė už apsakymų knygą „Garstyčių namas“, 2011-ųjų laureatė – Aleksandra Fomina už romaną „Mes vakar buvom saloje“ ir 2012-ųjų – Jurga Tumasonytė už trumposios prozos knygą „Dirbtinė muselė“. 2013 m. premija nebuvo teikiama.

Premija įsteigta lietuvių išeivijos Didžiojoje Britanijoje veikėjų Marijos ir Kazimiero Barėnų sumanymu paskatinti jauną gabų prozininką. Ji skiriama už per pastaruosius dvejus metus išleistą geriausiai vertinamą jauno autoriaus (iki 35 metų imtinai) prozos knygą. Premijos steigėjas – Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.