Stambule tūkstančiai atsisveikino su turkų rašytoju Y. Kemaliu

Stambule pirmadienį milžiniška

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 2, 2015, 7:03 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:07 PM

Laidotuvių ceremonijoje Tešvikijės mečetėje, kurioje paprastai atsisveikinama su šalies elitu, dalyvavo Nobelio premijos laureatas Orhanas Pamukas ir buvęs Turkijos prezidentas Adbullah Gulas.

92 metų Y.Kemalis, vienas garsiausių Turkijos rašytojų, mirė šeštadienį dėl širdies ir kvėpavimo takų problemų. Jis buvo palaidotas Stambule.

Kurdų kilmės rašytojas pelnė daugybę tarptautinių apdovanojimų už savo epinius pasakojimus apie kaimo gyventojų kovą su priespauda ir pramonės tironija.

Pirmuosius eilėraščius Y.Kemalis parašė dar pradinėje mokykloje, o 1955 metais sulaukė literatūrinio pripažinimo pirmuoju savo romanu „Ince Memed“ (Liesasis Memedas), kuris buvo išverstas į 40 pasaulio kalbų ir pelnė jam tarptautinę šlovę.

Islamistinių šaknų turinčios Turkijos vyriausybės reakcija į Y.Kemalio mirtį sukėlė šalies literatūrinės bendruomenės pasipiktinimą.

Turkų autorė Elif Safak socialiniame tinkle „Twitter“ skundėsi, kad vyriausybė paskelbė nacionalinį gedulą po Saudo Arabijos karaliaus Abdullah mirties sausį, bet ne tada, kai šalis neteko garsaus savo rašytojo Y.Kemalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.