Lietuvos rašytojų sąjungos vairas vėl patikėtas A. A. Jonynui

Lietuvos rašytojų sąjunga, kuriai priklauso beveik 380 narių, penktadienį surengė suvažiavimą, per kurį ketverių metų kadencijai rinko naują sąjungos pirmininką.  Sąjungos nariai antrai kadencijai pirmininku išrinko poetą ir vertėją Antaną A.Jonyną. Dėl posto varžėsi ir poetas, filosofas Liutauras Degėsys. 

A.A.Jonynas perrinktas Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininku.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.A.Jonynas perrinktas Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininku.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 8:55 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:36 AM

„Norėjau nekandidatuoti, bet buvau įkalbėtas grįžti ir tęsti darbą antrojoje kadencijoje. Jau esu ketverius metus dirbęs šį darbą, tad planų, jei, aišku, būsiu išrinktas, yra“, – dar prieš suvažiavimą kalbėjo A.A.Jonynas.

A.A. Jonynas (g. 1953 m. Vilniuje) – poetas, vertėjas. 1976 m. baigė Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą. 1976–1993 m. dirbo redaktoriumi „Vagos“ leidykloje, 1993–1995 m. Baltijos TV kultūros laidos vedėju. Nuo 1995 m. dirbo kaip laisvas autorius ir vertėjas. Nuo 2011 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas.

1977 m. debiutavo poezijos rinkiniu „Metai kaip strazdas“. Išleido vienuolika eilėraščių rinkinių, parašė pjesę „Cirkas yra cirkas“, kuri pastatyta Vilniaus „Lėlės" teatre. A.A.Jonynas yra Lietuvos rašytojų sąjungos ir jos valdybos narys, Lietuvių PEN centro narys. Nuo 2000 m. – poezijos festivalio Poetinis Druskininkų ruduo tarybos pirmininko pavaduotojas.

1978 m. rinkinys „Metai kaip strazdas“ (1977 m.) pelnė Zigmo Gėlės premiją už geriausią metų debiutą. Rinkinys „Atminties laivas“ (1980 m.) įvertintas kaip geriausia metų jaunojo autoriaus knyga. „Nakties traukinys“ (1990 m.) pelnė Lietuvos rašytojų sąjungos premiją už geriausią 1991 m. knygą, tais pačiais metais nominuotas Nacionalinei premijai. Jotvingių premija įvertintas rinkinys „Krioklys po ledu“ (1997 m.). 2003 m. poetui už eilėraščių rinkinį „Lapkričio atkrytis“, įvertintą „Poezijos pavasario“  premija, ir Johanno Wolfgango von Goethe „Fausto“ vertimą paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

A.A.Jonynas išvertė poezijos iš vokiečių, latvių, rusų kalbų. Jo paties poezija yra išversta į anglų, armėnų, gruzinų, prancūzų, vokiečių, italų, ispanų, latvių, norvegų, lenkų, rusų, slovėnų, kroatų, švedų ir kitas kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.