Prieš pat mirtį Günteris Grassas kalbėjo apie naują didelį karą

Likus mažiau nei trims savaitėms iki mirties Nobelio literatūros premijos laureatas Günteris Grassas perspėjo apie trečiojo pasaulinio karo grėsmę. „Mes rizikuojame pakartoti ankstesnes savo klaidas“, – sakė jis.

Prieš mirtį G.Grassas krimtosi dėl pasaulio ateities.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Prieš mirtį G.Grassas krimtosi dėl pasaulio ateities.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 9:41 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:08 AM

Prieš mirtį G.Grassas ne juokais susirūpino žmonijos ateitimi, rašo Vokietijos dienraštis „Die Welt“. Būtent apie tai Nobelio literatūros premijos laureatas kalbėjo interviu, kurį davė kovo 21 dieną Liubeke ispanų laikraščiui „El País“, likus mažiau kaip trims savaitėms iki mirties.

„Mes einame trečiojo didžiojo karo link, – sakė G.Grassas šiame interviu, kuris pirmą kartą paskelbtas antradienį. – Dabar visur liejasi kraujas. Mes rizikuojame pakartoti ankstesnes savo klaidas ir patys to nesuvokdami, lyg kokie lunatikai, prieiti prie dar vieno pasaulinio karo.“

Šiuo metu susiklosčiusią padėtį G.Grassas vertino kritiškai: „Dabar mes turime Ukrainą, kurios padėtis negerėja. Izraelyje ir Palestinoje padėtis ji blogėja. Irake amerikiečiai paliko katastrofą. Dar „Islamo valstybės“ žvėriškumas ir problemos Sirijoje, apie kurią beveik neliko žinių, tačiau žmonės ir toliau ten žudo vieni kitus.“

Suprasti Putiną

G.Grassas taip pat paragino europiečius suprasti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir mažiau vadovautis JAV interesais. Iširus Sovietų Sąjungai „nebuvo daroma rimtų bandymų“ sukurti naują saugumo aljansą dalyvaujant Rusijai. Tai buvo didžiulė klaida: „Ukrainai buvo pažadėtas įstojimas į ES, o vėliau ir į NATO. Nenuostabu, kad tokia šalis kaip Rusija į tai reaguoja nervingai.“

G.Grassas interviu su liūdesiu kalbėjo ne tik apie didelį skaičių politinių konfliktų, bet ir apie „socialines bėdas visame pasaulyje“ – apie gyventojų perteklių, visuotinį atšilimą ir branduolines atliekas. „Viso to pasekmės nieko nedomina, – sakė rašytojas. – Daugybė susitikimų ir pasitarimų neduoda jokios naudos: ir toliau nieko nedaroma.“

O tuo metu kapitalizmas griauna save. „Su visomis tomis neįtikimomis pinigų sumomis, klajojančiomis po pasaulį, mes galutinai atsiplėšėme nuo realios ekonomikos“, – kalbėjo rašytojas.

XX amžiuje „beprotybė buvo mažiau išreikšta“. Pasak G.Grasso, jo romano „Skardinis būgnelis“ („Die Blechtrommel“) herojus Oskaras Maceratas mūsų laikais būtų „kitoks žmogus“, kuriam tektų nugalėti „kitokį pasipriešinimą“. „Dabar jis būtų išprotėjęs kompiuterininkas, programišius ar kas nors panašaus“, – sakė rašytojas.

Primename, kad G.Grassas, eidamas 88-uosius metus, mirė pirmadienio rytą vienoje iš Liubeko klinikų. Pasaulinę šlovę jam pelnė vadinamoji Dancigo trilogija: romanai „Skardinis būgnelis“ (1959 m.), „Katė ir pelė“ (1961m.) ir „Šuniški metai“ (1963 m.). 2000-aisiais rašytojas buvo atvykęs į Vilnių.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.