Mirė romano „Regtaimas“ autorius E. L. Doctorow

Eidamas 85-uosius metus

E.L.Doctorow<br>„Scanpix“ („Reuters“ ir AFP) nuotr.
E.L.Doctorow<br>„Scanpix“ („Reuters“ ir AFP) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2015, 10:06 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:43 PM

Rašytojas mirė nuo plaučių vėžio sukeltų komplikacijų, laikraščiui sakė jo sūnus Richardas Doctorow.

Bronkse antros kartos žydų emigrantų iš Minsko gubernijos šeimoje gimęs E.L.Doctorow išsiskyrė drąsiu ir neįprastu rašymo stiliumi, kuris pelnė jam kūrybingo eksperimentatoriaus reputaciją.

„E.L.Doctorow buvo vienas iškiliausių Amerikos rašytojų. Daug išmokau iš jo knygų, ir mums jo trūks“, – parašė prezidentas Barackas Obama socialiniame tinkle „Twitter“.

E.L.Doctorow baigė Kenyono (Kenjono) koledžą Ohajuje, o vėliau dar metus studijavo dramą Kolumbijos universitete. Būtent ten jis susipažino su savo būsima žmona Helen Setzer, kuri siekė aktorės karjeros. Jie susituokė Vokietijoje, kur E.L.Doctorow atliko privalomąją karinę tarnybą. Pora susilaukė sūnaus ir dviejų dukterų.

Kurį laiką E.L.Doctorow užsiėmė įvairiais atsitiktiniais darbais, vėliau dirbo leidybos srityje, o 1960-aisiais pasirodė jo debiutinis vesterno žanro romanas „Welcome to Hard Times“. Antrasis E.L.Doctorow romanas, mokslinės fantastikos įkvėptas „Big As Life“, buvo išleistas 1966 metais.

1971-aisiais pasirodžiusiame ir E.L.Doctorow pripažinimą pelniusiame autobiografiniame romane „Danielio knyga“ (The Book of Daniel) pasakojama reali Sovietų Sąjungai šnipinėjusių ir myriop nuteistų Ethel ir Juliuso Rosenbergų istorija.

B.Obama šio rašytojo „Regtaimą“ pavadino mėgstamiausia savo knyga.

Pernai E.L.Doctorow buvo įteiktas Kongreso bibliotekos apdovanojimas už Amerikos grožinę literatūrą.

Anksčiau rašytojas buvo apdovanotas Nacionaliniu humanitariniu medaliu, Nacionaline knygų premija, trimis Nacionalinio knygų kritikų rato premijomis ir dviem PEN/Faulknerio (Folknerio) fondo apdovanojimais už grožinę literatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.