Nobelio premiją lažybininkai pranašauja baltarusių rašytojai

Spalis – laukimo metas pasaulio mokslininkams ir rašytojams. Nuo pat XX a. pradžios taip susiklostė, kad spalį Švedijos akademijos sekretorius paskelbia Nobelio premijos laureatus. Ką išrinks akademikai, tas laureatas. Kas liko už borto, tam belieka graužtis nagus.

S.Aleksijevič knygų yra išleista ir lietuviškai.
S.Aleksijevič knygų yra išleista ir lietuviškai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2015, 5:28 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 8:41 PM

Nobelio premija – išskirtinė loterija. Ją skiria visiškai žemiški akademikai, bet jai suteikiama dangiška reikšmė. Apie tai, kad Švedijos akademikų sprendimai būna politizuoti, rašyta prirašyta. Apie užkulisinius šokius – girdėta. Tačiau kad ir kas bandė sukurti ką nors, kas prilygtų Nobelio premijai, nepavyko. Nobelis hipnotizuoja. Kodėl – mįslė. Solidžios sumos (laureatai gauna daugiau kaip milijoną eurų)? Nobelio premijos laureato titulas – tai ir statusas, ir kitos galimybės: dabar kad ir kokį žodį ištars pasauliui, jis bus aukso vertės? Traukia buvimas Nobelio mito dalimi, didžiojo žaidimo azartas ar laureatui svarbiau pats faktas: nušluosčiau nosį kaimynui, varžovui? O gal viską nusveria sirgalių ir svitų, kurios aplink laureatus visada pradeda kilti kaip ant mielių, ekstazė? Atsakymo nėra, viskas susimaišę, visko po truputį.

Kam iš literatų šiais metais pranašauja pergalę lažybininkai? Didžiosios Britanijos bendrovė “Ladbrokers“ skelbia, kad pretendentų į Nobelio literatūros premiją reitingo viršuje – baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič. Statymai už jos pergalę dabar priimami pagal aukščiausią koeficientą – 5:1. Rašytoja ir žurnalistė S.Aleksijevič giriama už dokumentines knygas, kuriose aprašomas gyvenimas Sovietų Sąjungoje ir posovietiniais laikais. Ji jau ne pirmus metus minima tarp realiausių kandidatų gauti Nobelio literatūros premiją. 

Ilgametis Nobelio premijos favoritas Haruki Murakami su koeficientu 6:1 kol kas antroje vietoje. Trečioje vietoje – praėjusių metų reitingo lyderis Kenijos rašytojas Ngugi wa Thiong'o (tačiau 2014 metų premija teko prancūzų rašytojui ir scenaristui Patrickui Modiano, kuris lažybininkų reitinguose buvo tik ketvirtas). Kad ir kokia sąlygiška būtų ši dėlionė, jau pastebėtas dėsningumas: premiją gauna kas nors iš lažybininkų sąrašo pirmojo dešimtuko.

Nobelio komitetas šiemet gavo 259 leidyklų, literatūros draugijų, universitetų pasiūlymus. Iš pradžių buvo atrinkti 198 kandidatai, tarp jų ir 36 autoriai, kurie nebuvo siūlyti iki šiol. Iš jų buvo atrinkti 5 kandidatai, kurių vienas ar viena ir gaus prestižinį apdovanojimą. Nobelio premija bus paskelbta ketvirtadienį 14 val. Lietuvos laiku. 

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.