Vaizduotės emigrantas nemanė, kad jam parūps lietuviškos temos

Viešnagėn į Lietuvą atvykęs

Rašytojas A.Šileika skaito paskaitas Kaune.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rašytojas A.Šileika skaito paskaitas Kaune.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 12:57 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:10 AM

Rašytojas yra keturių knygų autorius, trys jo knygos – romanai „Bronzinė moteris“, „Pogrindis“ ir novelių knyga „Pirkiniai išsimokėtinai“ – išverstos į lietuvių kalbą ir išleistos Lietuvoje.

„Dažname interviu bei pokalbyje Kanadoje gimęs ir gyvenantis autorius kalba apie savo kintančią tapatybę, kūrybos lietuviškus siužetus bei kontekstus. A. Šileikos proza kitataučiui atskleidžia nepažintą, iki šiol tarptautiniame kontekste pernelyg nereflektuotą Lietuvos istorijos tarpsnį – pokario partizanų kovą“, – svečio kūrybą pristato VDU Lietuvių literatūros katedros vedėja doc. dr. Dalia Kuizinienė.

Į pokario laikus nukelia A. Šileikos romano „Pogrindis“ veiksmas: per pagrindinio veikėjo partizano likimą išryškinamas prieštaringas rezistencinio judėjimo kontekstas. Knygoje „Pirkiniai išsimokėtinai“ iš vaiko pozicijos su ironija ir švelniu humoru yra pasakojama apie tėvus lietuvius, pradedančius savo gyvenimo etapą Kanadoje, santykius su vietiniais žmonėmis. Romano „Bronzinė moteris“ pagrindinį personažą – dievdirbį iš Lietuvos kaimo – likimas per Lenkiją nuveda į Paryžių. Siekdamas tapti menininku ir realizuoti savo sumanymus, jis nueina ilgą ir dramatišką kelią.

Visas savo knygas A. Šileika parašė anglų kalba, pirmiausia jos buvo išleistos Kanadoje, įvertintos tenykščių kritikų bei skaitytojų. Rašytojo kūrybos pagrindas – Lietuvos istorija, lietuvių adaptacijos svetimame krašte problemos.

„Niekada netikėjau, jog rašysiu lietuviškomis temomis. Kelias į jas buvo vingiuotas ir supratau, kad tik apie tai galiu rašyti. Visų mano romanų inspiracijos ir veiksmas kyla iš Lietuvos, kuri man atrodė kaip atspindinti visą pasaulį. Esu vaizduotės emigrantas“, – sako A. Šileika.

VDU atstovas Martynas Gedvila primena, jog A. Šileika yra dažnas tarptautinės Vilniaus knygų mugės svečias. Viena iš jo knygų, „Pirkiniai išsimokėtinai“, išrinkta į penketuką, kuris dalyvauja 2015-ųjų „Metų knygos“ rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?