Neseniai emigravusią rašytoją Berlynas apstulbino ir įkvėpė

Pirmieji lietuvių žurnalistės ir rašytojos Linos Ever naują romaną „Ruduo Berlyne“ pačiupinėjo tautiečiai, susirinkę į knygos pristatymą lietuviams Justui ir Erikai priklausančiame naktiniame klube Berlyno Wedingo rajone.

Rašytoja L.Ever.
Rašytoja L.Ever.
Rašytoja L.Ever.
Rašytoja L.Ever.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
L.Ever knygos pristatymas Berlyno klube.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 7, 2016, 3:50 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 10:25 PM

Autorė prisipažino norėjusi renginio būtent tikroje berlynietiškoje aplinkoje, kur žmonės gali vaikštinėti, rūkyti, gurkšnoti alų, klausinėti, o po pristatymo pasilikti vienai kitai taurei vyno ir pratęsti pokalbį. Klubas „Panke“ tam idealiai tiko. Čia L.Ever prieš trejus metus pirmą kartą susipažino su Berlyne gyvenančiais lietuviais. O Linos knyga yra pirmasis lietuviškas romanas, kurio veiksmas išskirtinai rutuliojasi Berlyne.

„Rašau ir apie tai, kad šis miestas iš pirmo žvilgsnio yra svetimas ir nejaukus, o jo grožis atsiskleidžia tik jį prisijaukinus, prisiderinus prie miesto ritmo, – sakė pristatydama romaną lietuvių bendruomenei L.Ever.

„Berlyno pavadinimas yra kilęs iš „Baerlein“ – tai reiškia meškiuką, todėl prisijaukinti jį nėra taip paprasta“, – pritarė renginyje dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis. Jam Berlynas iš pradžių taip pat pasirodė šaltas ir nedraugiškas, bet vėliau atsiskleidė visu savo grožiu. Ambasadorius prisipažino nevengiantis pasivaikščioti net tokiose pavojingose, audringu naktiniu gyvenimu garsėjančiose vietose, kaip Frydrichshainas ar Kroicbergas.

„Norėjau romane perteikti savo jausmus šiam beprotiškam, meniškam, laisvam ir visiškai nevokiškam miestui, kuris skatina kiekvieną keistis ir išmokti švęsti gyvenimą. Žavu, kad vartotojiškoje Europoje Berlynas yra lyg sala, kurioje žmonės vis dar vertinami pagal tai, kaip mąsto ir ką sugeba, o ne pagal tai, kiek turi“, – kalbėjo L.Ever.

Anot rašytojos, Berlynas – tai ne pastatai, skverai ar monumentai, o pirmiausia – čia sutinkami žmonės, kurie parodo skirtingus miesto veidus.

Pristatyti susirinkusiems antrąjį L.Ever romaną padėjo autorės kolegės Jolita Herlyn iš Hamburgo bei Gina Viliūnė iš Vilniaus. Pasak J.Herlyn, Berlynas nusidažė spalvomis ir įgavo patrauklų veidą tik po pasivaikščiojimų su autore.

Romanas „Ruduo Berlyne“ – tai romantiška istorija, nutikusi šiame mieste vieną rudenį. Drovi, vos ištrūkusi iš smurtaujančio vyro nagų menininkė Klaudija, pardavinėdama papuošalus garsiame Berlyno blusturgyje Mauerparke, netikėtai sutinka vienišių bavarą Štefaną. Jis pasisiūlo pabūti jos gidu po Berlyną. Pamažu jautrioje, įskaudintoje moters sieloje pradeda busti jausmai rūpestingam vokiečiui ir netikėtumų kupinam, nuolat stulbinančiam miestui.

Autorės teigimu, tai nėra knyga vien apie meilę – daugiau apie pasiryžimą keistis, laužyti stereotipus, pažvelgti į save iš naujo ir godžiai siurbti kūrybines idėjas, kurias siūlo gyvenimas, vyras, miestas. Pasak jos, Berlynas – labai tinkama vieta viską pradėti iš naujo.

L.Ever dar tik trejus metus gyvena su šeima Berlyne. Jos antrajame romane yra daug pačios autorės emigrantiško gyvenimo patirties ir jos mylimo miesto detalių. Autorė tikisi, kad daliai skaitytojų šis romanas galėtų tapti savotišku gidu po Berlyną arba bent jau paskata jį aplankyti.

Pati Lina organizuoja individualias ekskursijas „Berlynas kitaip“, rašo blogą berlynodienorastis.blogspot.com bei administruoja feisbuko bendruomenės puslapį Vilnius-Berlynas. Pristatyti naujo romano „Ruduo Berlyne“ autorė atvyks ir į Vilniaus knygų mugę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.