Meno detektyvų kūrėjui iš Norvegijos svarbus ir pirmasis bučinys

Atsakydamas į klausimą, kodėl daug rašo jaunimui, Bjornas Sortlandas sako, kad būtent per šiuos pirmuosius metus žmogus susiduria su didžiule emocijų lavina, kai patiria bučinį, Coca Colos skonį, išdavystę, mergaitės šiltą liečiančią ranką, mokyklos kvapą, pirmo perskaityto žodžio jėgą. Niekada niekas nebus taip stipru kaip pirmą kartą. Šis jausmas ir yra pagrindinis rašymo jauniems variklis.

Romaną „Minutė tiesos“ autorius apibūdino kaip knygą apie stiprų meilės ilgesį. Tačiau ne mažiau čia ir klajonių po Italiją ir šioje šalyje esančių meno šedevrų atradimo džiaugsmo.<br>MMC nuotr.
Romaną „Minutė tiesos“ autorius apibūdino kaip knygą apie stiprų meilės ilgesį. Tačiau ne mažiau čia ir klajonių po Italiją ir šioje šalyje esančių meno šedevrų atradimo džiaugsmo.<br>MMC nuotr.
MMC nuotr.
MMC nuotr.
MMC nuotr.
MMC nuotr.
Rašytojas Bjornas Sortlandas.<br>MMC nuotr.
Rašytojas Bjornas Sortlandas.<br>MMC nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2016, 10:43 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 3:01 AM

Šių metų Vilniaus knygų mugės svečias norvegų rašytojas, žurnalistas ir kritikas B.Sortlandas jau užkariavo ne vienos Europos šalies paauglių širdis. Jo įvairių žanrų knygos, skirtos vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems, išleistos Europoje, Amerikoje ir Azijoje. Rašytojas apdovanotas daugeliu nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų.

Jo knygos yra išverstos į anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų, turkų, bulgarų, korėjiečių ir kitas kalbas. Lietuviškai galima skaityti dvi autoriaus knygas: „Minutė tiesos“ (Modernaus meno centras, 2015) ir „Ką mena širdis“ (Modernaus meno centras, 2012).

Išsiskiriantis norvegų rašytojo knygų aspektas – jautrūs psichologiniai niuansai, psichologiškai sudėtingos situacijos bei įtaigūs knygų personažų emociniai išgyvenimai. Pasak Sorlonado, įtikinimai kalbėtis su šia auditorija padeda jo viduje vis dar gyvenantis taip ir nesuaugęs veikėjas. Be to, konsultuojasi su jaunimu ir vartoja jų šnekamąją kalbą.

Kelią į įvairių tautų paauglių širdis rašytojui atveria įsitikinimas, kad giliai viduje visi žmonės jaučiasi labai panašiai ir ilgisi tų pačių dalykų. Dažniausios jo knygų temos yra apie tikros meilės ilgesį, ir apie tai, kad niekas mūsų nemyli tokių, kokie esame iš tikrųjų. Todėl paprastai jis rašo klausydamas savo širdies ir vidinio balso.

Rašytojo karjerą šis autorius pradėjo nuo trilogijos, supažindinančios jaunuosius skaitytojus su daile, literatūra ir kinu. Čia jis užčiuopė savo aukso gyslą – paaiškėjo, kad atrasta žaisminga forma kalbėti apie meną yra itin sėkminga.

Specialiai didaktinių kūrinių apie meną Sortlandas nerašo, jam smagu tai daryti natūraliai, iš meilės kultūrai apskritai. Tuo labiau, kad pats autorius įsitikinęs, jog daugelis griežtų mokymo metodų tik žlugdo vaikų norą mokytis. Paklaustas, kaip jis atrado meno temą, Sortlandas sako, kad tai nutiko labai natūraliai: mama jam dažnai duodavo vartyti dailės albumų, tad jau apie vienuoliktus metus buvo įsimylėjęs Edvardą Munką ir Vincentą van Gogą.

Į lietuvių kalbą išverstos Sortlando knygos skirtingos savo apimtimi ir tematika, tačiau abi skaitytoją įtraukia rimtu požiūriu į jaunuosius personažus ir natūraliu įtraukimu į meno lauką. Knyga „Ką mena širdis“ – jautri sukrečianti istorija ir, kaip sako menotyrininkė M. Krikštopaitytė, – „daugialapis Fridos Kalo paveikslas“. Romaną „Minutė tiesos“ autorius apibūdino kaip knygą apie stiprų meilės ilgesį. Tačiau ne mažiau čia ir klajonių po Italiją ir šioje šalyje esančių meno šedevrų atradimo džiaugsmo. Skaitytojai knygą rekomenduoja ne tik kaip romaną, bet ir kaip puikų meno vadovą Florencijoje.

Intriguojanti ir didelio populiarumo sulaukusi rašytojo knygų serija yra meno detektyvai – sukurta net 13 knygų. Sortlando detektyvai vaikams unikalūs savo turiniu: norvegų šeima keliauja aplink pasaulį, kad aplankytų žymius meno paminklus, muziejus. Dėl pagrindinio piktadario ir jo gaujos jie nuolat susiduria su persekiojimais ir pavojais.

Menas šioje serijoje tampa veiksmo vieta ir kriminaline intriga, o knygos visuma tuo metu vykdo meno pažinimo misiją. Detektyvas vaikams skandinavų literatūroje turi tradicijas, prisiminkim: Astridos Lindgren Kalio Bliumkvisto nuotykių seriją – skaityta ir skaityta susitapatinant su visais personažais iš eilės. Ne atsitiktinai viena mylimiausių Sortlando rašytojų yra puikioji Lindgren, o mėgstamiausias personažas – Pepė Ilgakojinė, su ja jis keliautų ir į pasaulio kraštą. Sortlandas vienas produktyviausių Norvegijos rašytojų, per 23 metus išleidęs net 54 knygas vaikams, jaunimui ir kelias suaugusiems. Paklaustas, kaip jis dirba, sako, kad pradeda nuo toptelėjusio knygos pavadinimo. Jei jis jam patinka, iš karto sėda rašyti. Kadangi turi įsirengęs tylų darbo kabinetą su kavos aparatu ir didžiule biblioteka, jaučiasi ten kaip darbe ir stengiasi rašyti kiekvieną dieną. Be to, įsteigė savo nuosavą leidyklą ir gali savarankiškai prižiūrėti visą knygos gimimo procesą. Be to, greta rašytojo darbo jis yra parengęs kelias moksleivių ugdymo programas, kurias pats ir įgyvendina: moko kūrybinio rašymo, veda paskaitas apie meną.

Šiuo metu Sortlandas užbaigė smagų projektą kartu su rašytoju iš Suomijos – Timo Parvela. Sortlandui perskaičius savo romaną kolegai suomiui norvegiškai, pastarasis nieko nesuprato, tačiau išklausęs nutarė, kad norvegas rašo taip pat gerai kaip ir jis, ir abu puikų humoro jausmą turintys autoriai ėmėsi naujos romanų serijos Kepleris 62, kurioje vaikai išsiunčiami į kitas planetas ieškoti atsarginės vietos mūsų nykstančiai planetai. Rašytojų romanus iliustravo garsusis Angry Birds dailininkas Pasi Pitkänenas.

Į Vilniaus knygų mugę rašytojas atvyksta Modernaus meno centro ir Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje kvietimu.

Viešnagės metu lankysis mokymo įstaigose ir bibliotekose, ves užsiėmimus, o mugėje vasario 27 d. (šeštadienį), 16 val. Salėje 5.3 kalbėsis apie savo kūrybą su mugės svečiais.

Modernaus meno centro inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.