Lietuvių telefonuose skaitomiausia – erotinė literatūra

Praėjus pusei metų nuo pirmosios lietuviškos integruotos elektroninių knygų parduotuvės ir skaityklės išmaniesiems įrenginiams „Milžinas“ pristatymo, išryškėjo lietuvių skaitomiausių elektroninių knygų sąrašas. Jame vyraujantys erotiniai, meilės romanai ir populiariosios psichologijos knygos patvirtina visame pasaulyje pastebimą tendenciją – elektronines knygas, kaip ir popierines, dažniau skaito moterys, tačiau vyrai, palyginti su įprastomis knygomis, elektronines atsiverčia dažniau.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 1:24 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:00 PM

L Lietuvių telefonuose skaitomiausia erotinė literatūra, meilės pamokos ir A. Tapinas, o skaitmeninių knygų rinka nuolat auga. Elektroninių knygų parduotuvės ir skaitymo programėlės integracija gerokai palengvino tokių knygų įsigijimą, nes pirkėjams nebereikia turėti specialaus įrenginio tam, kad galėtų skaityti – tai galima daryti telefone arba planšetėje. Pastebime, kad didžioji dalis „Milžino“ naudotojų knygas skaito telefone – tokių vartotojų dalis sudaro apie 60 proc. Nuolat ilgėjant laiko, praleidžiamo naudojant išmaniuosius telefonus, tikimės, kad ir elektroninių knygų skaitytojų tik daugės“, – vylėsi „Milžino“ projekto vadovas Dainius Blynas.

Jo teigimu, per mėnesį „Milžino“ parduotuvėje šiuo metu vidutiniškai parduodama apie 1000 elektroninių knygų ir atsisiunčiama apie 6000 nemokamų knygų ištraukų. Du trečdalius elektroninių knygų skaitytojų sudaro moterys, dažniausiai 25-44 metų. Populiariausi telefonų modeliai, kuriais naudojantis skaitomos elektroninės knygos, – „iPhone“ ir „Samsung Galaxy“. Be skaitytojų iš Lietuvos, apie 15 proc. „Milžino“ naudotojų sudaro emigrantai – Didžiojoje Britanijoje ir Norvegijoje gyvenantys lietuviai.

„Žvelgiant į populiariausių elektroninių knygų sąrašą ir lyginant jį su tradicinių popierinių knygų sąrašu, galima pastebėti, kad elektroninių leidinių skaitytojas yra įvairiapusiškesnis. Tarp skaitomiausių knygų išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio ekrane – ir populiarioji literatūra, pavyzdžiui, „Balforų šeimos paveldėtojų“ serijos knygos, ir gana elitinis Jose Saramago romanas „Aklumas“. Taip pat čia aptiksime populiariosios psichologijos knygų, kaip „Likimo valdymo galimybės. Transferingas“, ir pakankamai mokslinių leidinių – tarkime, žmogaus smegenų savybes nagrinėjantį Kanados mokslininko Norman Doidge bestselerį „Save keičiančios smegenys“, – sakė D.Blynas.

Jo teigimu, populiariausių tradicinių knygų sąrašuose išvystume ir nemažai vaikams skirtos literatūros, o skaitmeninį formatą renkasi daugiausia suaugę žmonės, tad ir populiariausios elektroninės knygos atitinkamai yra skirtos jau subrendusiam skaitytojui.

Populiariausių lietuviškų elektroninių knygų sąrašo viršūnėje įsitvirtino vos prieš mėnesį Lietuvoje pasirodęs ir visame pasaulyje didelio atgarsio sulaukęs erotinis E.L.James romanas „Grėjus: Penkiasdešimt pilkų atspalvių pagal Kristianą“. Už jo rikiuojasi išmokyti mylėti žadanti Gary Chapman knyga „Penkios meilės kalbos. Kaip suprasti ir išmokti meilės kalbą“ bei populiariausia lietuviška elektroninė knyga – Andriaus Tapino bestselerio „Vilko valanda“ tęsinys „Maro diena“. Pirmąjį populiariausių elektroninių knygų penketuką užbaigia lietuvių autorės Rūtos Vanagaitės knyga brandžioms moterims „Ne bobų vasara“ ir įtampos kupinas amerikiečių rašytojos Tess Gerritsen detektyvas „Dingusios“.

Į antrąjį perkamiausių Lietuvoje elektroninių knygų penketuką patenka dar vienas A.Tapino „Akmens ir Garo miestų“ ciklo romanas – steampunk stilistika persmelkta „Vilko valanda“. Pamokymus, kaip sėkmingai bendrauti ir pelnyti aplinkinių pagarbą, dalijanti Leil Lowndes knyga „Kaip daryti įtaką. Efektyvaus bendravimo gudrybės“ įsitvirtinusi septintoje populiariausiųjų sąrašo vietoje, o nuo jos nedaug atsilieka paskutinis „Balforų šeimos paveldėtojų“ serijos meilės romanas „Olivija ir turtingasis australas“, parašytas australų rašytojos Margaret Way.

Populiariausių elektroninių knygų dešimtuką vainikuoja leidyklos „Kitos knygos“ išleista N.Doidge knyga „Save keičiančios smegenys“ ir detektyvų mėgėjų įvertintas Sandros Brown romanas „Riba“, kuriame buvusiam FTB agentui tenką stoti į akistatą su pavojumi ir pamėginti išnarplioti sudėtingą bylą, kurioje įtariamuoju tampa ir jis pats.

Lietuviškojo „Amazon“ analogo atstovas taip pat pastebėjo, kad elektroninės knygos populiariausiųjų sąraše užsibūna gerokai ilgiau nei tradicinės, kurių pardavimus riboja tiražų dydžiai, todėl skaitomiausių skaitmeninių leidinių sąrašas geriau atspindi lietuvių literatūros pomėgius ilgesniu laikotarpiu.

Populiariausių lietuviškų elektroninių knygų dešimtukas

1. Grėjus: Penkiasdešimt pilkų atspalvių Kristiano akimis, E.L.James („Alma littera“).

2. Penkios meilės kalbos. Kaip suprasti iš išmokti meilės kalbą, G.Chapman („Alma littera“).

3. Maro diena, A.Tapinas („Alma littera“).

4. Ne bobų vasara, R.Vanagaitė („Alma littera“).

5. Dingusios, T.Gerritsen („Jotema“).

6. Vilko valanda, A.Tapinas („Alma littera“).

7. Kaip daryti įtaką. Efektyvaus bendravimo gudrybės, L.Lowndes („Alma littera“).

8. Olivija ir turtingasis australas, M.Way („Svajonių knygos“).

9. Save keičiančios smegenys, N.Doidge („Kitos knygos“).

10. Riba, S.Brown („Alma littera“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.