Leidėjai kyla į kovą su knygų piratavimu

Didieji Lietuvos leidėjai pradėjo kovą su knygų piratavimu.  Vasario viduryje penkios šalies leidyklos pateikė ieškinį Vilniaus apygardos teismui dėl autorių teisių pažeidimo. Juo prašoma pritaikyti sankcijas interneto portalo visosknygos.com valdytojui, kuris nelegaliai pelnėsi iš šių leidyklų išleistų knygų. Tai pirmas atvejis šalies istorijoje, kai teismui teikiamas ieškinys dėl lietuviškų knygų piratavimo.

Vis daugiau lietuviškų knygų galima perskaityti internete.
Vis daugiau lietuviškų knygų galima perskaityti internete.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-24 16:47, atnaujinta 2017-06-06 17:41

Interneto portale visosknygos.com, neturint leidyklų ir autorių sutikimo naudoti ar atgaminti kūrinius, buvo neteisėtai dedamos elektroninių knygų kopijos. Sumokėję nustatytą mokestį, portale užsiregistravę vartotojai įgydavo galimybę neribotai siųstis el. knygas. Tokiu būdu portalo valdytojas, neturėdamas teisės į kūrinius, pelnėsi iš juos įsigijusių vartotojų.

„Tikimės, kad šis ieškinys ne tik stabdys tolesnį knygų piratavimą, bet ir prisidės prie visuomenės edukacijos. Deja, vis dar vyrauja nuomonė, kad intelektinė prekė – knyga – nėra tokia pat vertinga kaip „apčiuopiamas“ daiktas. Jeigu internete perkame buitinę techniką, savaime suprantama, už ją susimokame, tai kodėl manome, kad knygą galima pavogti? Siekiame, kad visuomenė suprastų, jog vagiant knygas internete kenčia ne tik leidėjai, bet ir autoriai, negaudami dalies savo honoraro“, – sakė Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Aida V. Dobkevičiūtė.

Portale visosknygos.com buvo įdėta daugiau nei 400 leidyklų „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ išleistų knygų. Preliminariai skaičiuojama, kad autorių teisių savininkams padaryta žala gali siekti apie 225 tūkst. eurų. Iš portalo valdytojo preliminariai siekiama prisiteisti 20 tūkst. eurų dydžio kompensaciją.

„Pradėta teisinė kova su nelegaliai knygas internete talpinančiais ir platinančiais asmenimis – precedento neturintis atvejis Lietuvos teisinėje sistemoje. Jos tikslas nėra tik kompensuoti autorių teisių turėtojų patirtą žalą, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį, jog už autorių teisių pažeidimus ne tik gali būti, bet ir realiai yra taikomos teisės aktuose nustatytos sankcijos.

Be to, norime priminti, kad Lietuvos įstatymai numato atsakomybę ne tik tokią veiklą atliekančiam asmeniui, bet ir elektronines knygas parsisiunčiančių asmenų atžvilgiu“, – sakė leidėjams atstovaujantis advokatų profesinės bendrijos FORT advokatas Mindaugas Kiškis.

Šiuo metu interneto portalo visosknygos.com valdytojui yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – užblokuotas šis domeno vardas, uždrausta talpinti ir platinti literatūros kūrinius, kurių autorių turtinės teisės priklauso leidykloms. Taip pat jau yra areštuota 20 tūkst. eurų su portalu susijusiose sąskaitose. Laikinųjų apsaugos priemonių taikymo tikslas – užtikrinti, kad ateityje priimtas teismo sprendimas galėtų būti realiai įvykdytas.

Lietuvos Respublikos teisės aktai numato civilinę, administracinę ir baudžiamąją atsakomybę už autorių teisių ir gretutinių teisių pažeidimus, įskaitant neteisėtą literatūros kūrinio ar gretutinių teisių objekto arba jų dalies atgaminimą, viešą paskelbimą, kitokį panaudojimą bet kokiais būdais, priemonėmis ar tikslais, taip pat neteisėtų kopijų platinimą ar laikymą, įskaitant jų padarymą viešai prieinamomis internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų