Išsaugota Lampėdžių biblioteka atstos kultūros židinį

Politikai atsižvelgė į Lampėdžių bendruomenės norą išsaugoti tenykštę biblioteką. Miesto pakraštyje esanti biblioteka gyvuos ir toliau.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“

2016-05-30 16:20, atnaujinta 2017-05-23 17:01

„Lampėdžiai yra atskiras miesto satelitas, savotiškas kaimelis, kur tėra 600 gyventojų, o pusė jų yra skaitytojai. Atėmę iš jų biblioteką verstume žmones ieškoti šios paslaugos kituose miesto rajonuose. Tai būtų neteisinga jų atžvilgiu.

Jeigu bibliotekos sąlygos nėra labai patenkinamos, reikia galvoti, kaip jas sutvarkyti, atnaujinti patalpas, o ne vien tik uždaryti, iškelti toliau nuo namų ir atimti iš žmonių šią funkciją“, – situaciją komentavo tarybos narys, architektas Jonas Audėjaitis.

Pasak pašnekovo, šiuolaikiniuose vakarietiškuose miestuose vyrauja tendencija, kad kiekvienas mikrorajonas turėtų savo mikrocentrus, būdingus mažesniems miesteliams. Biblioteka čia turėtų tapti vienu svarbiausių objektų.

J.Audėjaitis įsitikinęs, kad gyvenimo kokybė atskirose didmiesčių dalyse turi būti kuriama plečiant paslaugų spektrą ir gerinant jų kokybę: „Reikia išsaugoti miestelių centrams būdingas funkcijas, kad kiekvienas mikrorajonas turėtų ne tik biblioteką, bet ir parduotuvę, vaikų darželį bei kitus žmonėms reikalingus objektus. Vietos gyventojai turėtų čia pat rasti tai, kas jiems reikalinga, nevykdami toli į miesto centrą.“

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos, kuriai priklauso Lampėdžių padalinys, direktorė Nomeda Domeikienė neslėpė, kad mažuosiuose padaliniuose bibliotekų lankytojai – gana reti svečiai.

Tačiau ją nudžiugino miesto politikų sprendimas.

N.Domeikienė prognozuoja, kad lampėdiškių sujudimas paskatins gyventojus dažniau prisiminti knygą.

„Džiaugiuosi, kad biblioteka yra reikalinga, vertinama ir tokia svarbi vietos gyventojams. Galbūt šis sujudimas paskatins lampėdiškius dar dažniau joje lankytis“, – kalbėjo bibliotekos padalinio vadovė.

„Lampėdžiuose nėra kultūros centro, mokyklos ar kitos įstaigos, kuri vietos bendruomenei atstotų kultūros židinį. Uždarius biblioteką atokiau nuo miesto esanti teritorija liktų visiškai be nieko. Dabartinių bibliotekos patalpų padidinti neįmanoma, bet galima plėsti jos veiklos spektrą. Būtent tuo keliu ir eisime“, – pabrėžė miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.