Lrytas.lt biblioteka. Günteris Grassas. „Skardinis būgnelis“

Po daugiau nei dvidešimties metų pertraukos atnaujintas lietuviškai vėl pasirodė vienas svarbiausių XX a. amžiaus romanų – Günterio Grasso „Skardinis būgnelis“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2016, 9:09 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:45 AM

2016-aisiais miręs Vokietijos prozininkas, dramaturgas, poetas, 1999 m. Nobelio literatūros premijos laureatas buvo tikras savo epochos liudytojas, metraštininkas ir vizionierius, aštriai kėlęs žmogaus atsakomybės ir būtinybės neprarasti atminties temas.

2000-aisiais drauge su Czesławu Miloszu ir Wisława Szymborska viešėdamas Vilniuje rašytojas sakė: „Prisimindami mes kalbamės su gyvaisiais ir mirusiaisiais. Kai mus prisimena, mes išgyvename. O užmarštis įtvirtina mirtį.“

Pasak G. Grasso, rašytojas žino, kad prisiminimų dažnai šaukiamasi lyg tos katės, kurią reikia paglostyti, kartais ir prieš plauką, kad pradėtų traškėti. Prisiminti – tai likti žmogumi ir tiesti kelius esamam bei būsimam gyvenimui. Būtent atminties praradimas – tiek asmeninės, tiek kolektyvinės – kelia didžiausią grėsmę pasauliui. Likus mažiau nei trims savaitėms iki mirties autorius pranašiškai įspėjo apie trečiojo pasaulinio karo pavojų.

„Mes rizikuojame pakartoti savo ankstesnes klaidas, – teigė jis. – Mes einame trečiojo didžiojo karo link. Dabar visur liejasi kraujas. Mes patys to nesuvokdami, lyg kokie lunatikai galime prieiti prie dar vieno pasaulinio karo.“

„Skardinis būgnelis“, pradėjęs garsiąją „Dancigo trilogiją“, pasirodė praėjus vos 14 metų po Antrojo pasaulinio karo. Šis spalvingas, ironiškas ir neretai ciniškas romanas kaip joks kitas kūrinys atskleidžia XX šimtmečio šlovę ir katastrofas, nuotaikas, atmosferą, manijas ir baimes. Pasak literatūros kritikų, tai ne knyga apie XX amžių, o pats XX amžius – šizofreniška savinaikos era, kai žmogus kilo aukščiau, nei galėjo pasvajoti, ir ištiktas nedovanotinos amnezijos krito į neišmatuojamas gilumas.

G. Grasso pasakotojas, atsisakęs užaugti keistuolis, kiekviename žmoguje regi didėjančią beprotybę, neanalizuodamas priežasčių jis atskleidžia baisiąją žmogaus prigimties pusę ir juokiasi šiurpiu juoku. Herojaus skardinis būgnelis tampa jo pasipriešinimo nužmogėjimui simboliu. Būgno tratėjimas tarsi kviečia mus pabusti, prisiminti tai, kas jau buvo, ir neleisti sunaikinti pasaulio. Šiandien šios knygos pasakojimas kaip niekada aktualus.

* * *

Günter Grass. Skardinis būgnelis: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016. ISBN 978-9986-39-897-4 660 p. Iš vokiečių kalbos vertė Teodoras Četrauskas. Dailininkas Zigmas Butautis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.