Juozo Tumo-Vaižganto premija paskirta Juliui Sasnauskui

2016 metų Juozo Tumo-Vaižganto premija skirta kunigui, pranciškonui, publicistui, rašytojui Juliui Sasnauskui už knygą „Kaip buvo pradžioje“ ir pastarųjų metų publicistinę veiklą, prasmingai atskleidžiančią ėjimą prieš srovę ir kasdienį gražių esmių teigimą.Taip nutarė konkurso vertinimo komisija, sudaryta iš Lietuvos žurnalistų ir Lietuvos rašytojų sąjungų atstovų.

J.Sasnauskas.<br>Archyvo nuotr.
J.Sasnauskas.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2016, 4:49 PM, atnaujinta May 13, 2017, 2:13 AM

Julius Sasnauskas gimė 1959 metais Vilniuje. Mokydamasis A.Vienuolio vidurinėje mokykloje jis pradėjo bendrauti su žinomais rezistentais Viktoru Petkumi ir Antanu Terlecku. 1976 metų lapkritį už 1920 metais žuvusių Lietuvos karių pagerbimą per Vėlines Rasų kapinėse milicininkų jis buvo sulaikytas ir sumuštas.

Julius Sasnauskas buvo vienas iš Lietuvos laisvės lygos įkūrėjų ir aktyvių narių, jis padėjo leisti pogrindinę antisovietinę spaudą, platino LLL dokumentus, kuriuose protestuota prieš Lietuvos okupaciją, rusifikaciją, psichiatrijos naudojimą politiniams tikslams. Aktyviai bendradarbiavo Lietuvos pogrindžio žurnale „Dievas ir Tėvynė“.

Kartu su kitais disidentais 1979-aisiais pasirašė „45 pabaltijiečių memorandumą“, buvo garsaus 1987-ųjų mitingo prie A.Mickevičiaus paminklo vienas iš organizatorių.

1979 m. Julius Sasnauskas buvo suimtas, o 1980 m. nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo bausme, papildomai skiriant penkerius metus tremties. Iš pradžių jis kalintas KGB kalėjime Vilniuje, vėliau ištremtas į Tomsko sritį. Iš tremties paleistas 1986-ųjų birželį.

1987 m. Julius Sasnauskas įstojo į Kauno kunigų seminariją, 1992 metais įšventintas į kunigus.

1994-1997 m. gyveno Kanadoje.

1996 m. davė vienuolio pranciškono įžadus.

Šiuo metu jis yra Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios kunigas, vienuolis pranciškonas, katalikų radijo studijos „Mažoji studija“ vadovas.

Parašė keturias knygas. Tarp jų publicistikos rinkinį „Malonės akrobatika“. Šiemet – „Kaip buvo pradžioje“.

2012 m. Juliui Sasnauskui įteikta šv. Kristoforo statulėlė „Už meilę Vilniui ir vilniečiams“.

* * *

Penkioliktoji respublikinė literatūrinė Juozo Tumo-Vaižganto premija Juliui Sasnauskui bus įteikta per tradicinį renginį „Vaižgantinės“, kuris įvyks 2016 m. rugsėjo 17 dieną, šeštadienį, 13 val. rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame Malaišių kaime (Anykščių rajonas, Svėdasų seniūnija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?