Nobelio premiją ir vėl pelnys Haruki Murakami. Ar statytumėte už jį?

Švedijos sostinėje Stokholme prasidėjo Nobelio premijų savaitė. 2016 m. literatūros premijos laureato pavardė paaiškės spalio 13-ąją – savaite vėliau nei ankstesniais metais.

Haruki Murakami.<br>ViDA Press nuotr.
Haruki Murakami.<br>ViDA Press nuotr.
Lažybų bendrovėse statymai už japonų rašytoją H.Murakami šiemet priimami pagal aukščiausią koeficientą – 5:1.
Lažybų bendrovėse statymai už japonų rašytoją H.Murakami šiemet priimami pagal aukščiausią koeficientą – 5:1.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 5, 2016, 11:02 AM, atnaujinta May 11, 2017, 11:05 AM

Tokia žinia iškart išprovokavo svarstymus apie nesutarimus Švedijos akademijoje, bet, kaip paaiškino Nobelio komiteto narys Peras Wastbergas, literatūros premijos laureatas šiemet bus paskelbtas vėliau dėl komiteto darbo grafiko: kandidatai svarstomi rudenį, keturis kartus kas savaitę nuo priešpaskutinio rugsėjo ketvirtadienio; 2016 metais priešpaskutinis ketvirtadienis buvo rugsėjo 22-oji, todėl paskutinis pasitarimas vyks spalio 13-ąją. „Viso labo tai tik matematika“, – paaiškino P.Wastbergas.

O štai lažybų bendrovės jau mėnesį priima statymus už galimus laureatus. Beje, pernai lažybininkų prognozė buvo absoliučiai taikli: reitingo viršuje buvo baltarusių rašytoja Svetlana Aleksijevič, statymai už jos pergalę buvo priimami pagal aukščiausią koeficientą – 5:1. Kaip žinome, ji ir tapo Nobelio premijos laureate.

Šiais metais reitingų viršuje – populiarusis japonų rašytojas Haruki Murakami (67 m.). Jam jau ne pirmus metus prognozuojama prestižiškiausia pasaulyje literatūros premija, tačiau apdovanojimą vis gauna kas nors kitas: kinas Mo Yanas (2014 m.), kanadietė Alice Munro (2013 m.)... Už H.Murakami statoma 5:1.

Antroje vietoje – 86 metų sirų poetas Adunis (arba Adonis), daug metų gyvenantis emigracijoje. Garsiausias jo kūrinys – studija „Sufizmas ir siurrealizmas“ apie senovinės mistinės islamo srovės įtaką vienam pagrindinių XX a. meno metodų.

Adunis jau 25 metus figūruoja lažybininkų reitinguose kaip pretendentas į Nobelio premiją. Beje, Nobelio komitetas nėra itin palankus poetams: XXI amžiuje premiją gavo tik vienas poetas – švedas Tomas Transtromeris 2011 metais. Už Adunį statymai priimami 6,5:1.  

Trečioje ir ketvirtoje vietoje – šiuolaikinės amerikiečių literatūros klasikai Philipas Rothas, romano „Amerikietiška pastoralė“, už kurį 1998 m. gavo Pulitzerio premiją, autorius, ir Joyce Carol Oates (lietuviškai išleisti jos romanai „Žaltvykslė. Mergaičių gaujos išpažintis“, „Tada aš išskleidžiau sparnus ir nuskridau“, „Žemės rojus“, „Prašmatnūs žmonės“). J.C.Oates šansai, ko gero, menki: dar niekada Nobelio literatūros premijos dvejus metus iš eilės negavo moterys.

Amerikos literatai premijos nematė jau daugiau kaip 20 metų, kai 1993-iaisiais ją gavo Toni Morrison.

Dar ilgiau – 28 metus – Nobelio literatūros premijos negavo Afrikos literatai (jei atmesime 1991 m. apdovanotą PAR rašytoją Nadinę Gordimer). Paskutiniai tarp jų buvo nigerietis Wole Soyinka (1986 m.) ir egiptietis Naguibas Mahfouzas (1988 m.). Šiais metais premija prognozuojama Kenijos rašytojui Ngugi wa Thiong'o.

Pirmajame dešimtuke yra albanas Ismailas Kadare, norvegas Jonas Fosse, izraelietis Amosas Ozas, austras Peteris Handke, vengras Peteris Nadasas.

Iš mums artimesnių kaimynų sąraše figūruoja lenkų poetas, rašytojas, vertėjas ir eseistas Adamas Zagajewskis, estė Doris Kareva. Tarp pretendentų į Nobelio premiją minimi ir Milanas Kundera, Bobas Dylanas.

Kad ir kokia sąlygiška būtų ši dėlionė, jau pastebėtas dėsningumas: premiją gauna kas nors iš lažybininkų sąrašo pirmojo dešimtuko.  Ji bus įteikta gruodžio 10-ąją Stokholme.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.