„Paviljono“ knygų savaitgalis: nuo ekskursijos iki diskusijos

Gruodžio 10 –11 dienomis Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame bare „Paviljonas“, vyks „Paviljono“ knygų savaitgalis.

Visi norintys galės dalyvauti Vilniaus tyrinėtojo, poeto, vertėjo, literatūros kritiko Dariaus Pocevičiaus ekskursijoje „Sovietmetis, kurio nepastebime“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visi norintys galės dalyvauti Vilniaus tyrinėtojo, poeto, vertėjo, literatūros kritiko Dariaus Pocevičiaus ekskursijoje „Sovietmetis, kurio nepastebime“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 10:43 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:55 PM

Bare „Paviljonas“ bus įvairių renginių: koncertuos muzikinės grupės, vyks intelektualios diskusijos ir susitikimai, skaitytojai galės įsigyti knygų anglų ir lietuvių kalbomis leidyklų kainomis.

Ekskursija po sovietmetį menančias vietas

Visi norintys galės dalyvauti Vilniaus tyrinėtojo, poeto, vertėjo, literatūros kritiko Dariaus Pocevičiaus ekskursijoje „Sovietmetis, kurio nepastebime“. Kelionė prasidės gruodžio 10 d., šeštadienį, 12 val. prie Šv. Onos bažnyčios.

Apie 1,5 val. truksiantis pasivaikščiojimas baigsis „Paviljono“ bare. Dalyviai „Paviljone“ žiūrės raritetinį 1957 m. kino filmą – mėgėjišką Juozo Ruzgo juostą „Kartais pavasarį...“, kurios kadrų bus matę kelionėje. Po to vyks viktorina apie 1944–1990 m. Vilniaus reliktus. Jos nugalėtojai bus apdovanoti D. Pocevičiaus knygomis „100 istorinių Vilniaus reliktų“.

Naujausių knygų pristatymas

Menotyrininkė Laima Kreivytė ir literatūrologė Virginija Cibarauskė pristatys neseniai pasirodžiusią iš Serbijos kilusios, ko gero, žinomiausios pasaulyje performansų kūrėjos Marinos Abramović atsiminimų knygą „Walk Through Walls“. Abramović ironiškai, juokingai ir jautriai pasakoja apie savo nepaprastą karjerą, kuriai būtinas bekompromisis pavojaus, baimės, skausmo ir išsekimo ribų peržengimas – dėl emocinių ir dvasinių transformacijų.

Iš spaustuvės tiesiai į „Paviljoną“ atkeliaus naujas istoriko, žurnalisto ir rašytojo Tomo Vaisetos romanas „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“. Tai šiuolaikinė Orfėjo mito interpretacija, subtilus psichologinis pasakojimas, kuriame mūsų atpažįstami dabarties laiko ir erdvės fragmentai pinasi su XX a. dailės istorijos siužetais, jauno vyro ir vyresnės moters ryšys – su baugia karo nuojauta, nuodėmės troškimas – su atgaila, tikrovė – su prisiminimais ir fantazijomis.

„Paviljono“ knygų savaitgalyje taip pat bus pristatoma naujausiais įvykiais papildyta Giedriaus Drukteinio sudaryta knyga „Izraelis, žydų valstybė“, kuri padės geriau pažinti ir suvokti žydų valstybės kūrimąsi ir istoriją, darančią poveikį daugeliui Vakarų valstybių.

Diskusijos ir intelektualūs pokalbiai

Rašytojas ir vertėjas Laurynas Katkus, parašęs romaną apie Pirmąjį pasaulinį karą „Judantys šešėliai“ ir neseniai išvertęs Ernsto Jüngerio romaną „Plieno audrose“, diskutuos su knygų gurmanu, viešųjų ryšių specialistu ir rašytoju Aidu Puklevičiumi, šiuo metu rašančiu istorinę knygą apie Pirmąjį pasaulinį karą.

Tik iš raštų pažįstami autoriai, pirmą kartą susitiks akis į akį ir kalbėsis apie Pirmojo pasaulinio karo kontekstą Lietuvoje. Taip pat apie modernią propagandą, prasidėjusią Pirmojo pasaulinio karo metu, apie literatūros ir propagandos santykį ir tarybinį Pirmojo pasaulinio karo mitą. Bus kalbama apie ano meto ir dabarties paraleles, daugelį kitų dalykų.

Pastaruoju metu leidykla „Kitos knygos“ išleido net penkias klasikines mokslinės fantastikos žanro knygas. Tai Stanisławo Lemo „Soliaris“, Arkadijaus ir Boriso Strugackių „Piknikas šalikelėje“ ir „Sunku būti dievu“, Isaaco Asimovo „Fondas“, Douglaso Adamso „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“. Ta proga rengiama diskusija „Kas naujo ir seno mokslinėje fantastikoje?“, kurios metu šiuolaikinėje perspektyvoje bus aptariami klasikiniai žanro kanonai.

Apie klasikinės fantastikos vietą modernioje literatūroje diskutuos „Kitų knygų“ atstovas Darius Pocevičius ir Justinas Žilinskas – vienas iš nedaugelio, atvirai rašančių fantastiką.

Seimo nariai Aušra Maldeikienė ir Stasys Jakeliūnas diskutuos apie Yuval Harari knygoje „Sapiens“ aprašytą kontroversišką žmonijos istoriją, sumaištis, finansų krizes ir apgavystes, ir bandys atsakyti į amžiną klausimą „Ką daryti?“.

Stasys Jakeliūnas pasakos apie knygą „Kvailų žvejonė: manipuliacijų ir apgaulių ekonomika“. Tai JAV ekonomistų, Nobelio premijos laureatų George’o A. Akerlofo ir Roberto J. Shillerio knyga apie manipuliacijas ir apgavystes.

Jauna Frankfurto mikrobiologė Giulia Enders knygoje „Žarnyno žavumynai“ drąsiai, išmaniai ir linksmai prabilo apie dalykus, kuriuos išgirdę dažniausiai nuraustame. Tai virškinimas, žarnos, tuštinimasis, kakučiai... Apie tai pokalbyje „Ar žinote, kur gimsta jūsų laimė?“ diskutuos leidyklos „Kitos knygos“ atstovas Darius Pocevičius ir empirikas Erikas Irensas.

Muzikinė programa

Šeštadienį vakarėjant „Paviljono“ scenoje lauks intensyvi poezijos, muzikos ir šokio valanda su aktoriais Baliu Ivanausku ir Artūru Dubaka bei Gintaro Grajausko poezija – „Vakaras P“, taip pat gros jau vienuolika metų gyvuojanti roko grupė „Arklio galia“, save juokais pristatanti kaip nevisiškai kvailo roko grupę, susidedančią iš keturių jaunų vyrų.

Vėliausiai šeštadienį pasirodys daugelį muzikinių stilių jungianti grupė „WhaleSounds“ – tai komandos narių valdomas laivas, kuris pradeda savo kelionę iš giliausio vandenyno taško.

Sekmadienį vakare į muzikinį nuotykį pakvies lengvai psichodelinio folko grupė „Elas ir Sparkis“ . Grupės kūryboje jaučiamos skirtingos įtakos – pradedant Deltos bliuzu, amerikietišku ir britišku folku, baigiant progresyviu roku, psichodelika ir Artimaisiais Rytais. Vakarą pabaigs saksofonų kvartetas „Katarsis4“. Šiuos muzikantus vienija bendros idėjos ir požiūris į muziką bei jos atlikimą.

Vienas iš jų naudojamų elementų – lietuvių liaudies muzikos motyvai, suteikiantys kūriniams meditatyvumo, padedančio sukurti ryšį tarp muzikos ir klausytojo.

Lankytojų lauks literatūrinis meniu.

Smagumynai vyks gruodžio 10–11 dienomis Vilniuje, Pylimo g. 21B įsikūrusiame bare „Paviljonas“. Visi renginiai – nemokami

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.