Lrytas.lt biblioteka. Leonardo Padura. „Sudie, Hemingvėjau“, romanas

Fidelio Castro mirtis mūsų žiniasklaidoje pastaruoju metu sukėlė ištisą komentarų bangą apie tai, kokia ateitis laukia Kubos. Kad ir kokia ji būtų, tuo metu, kai Kubos turizmo sektorius fiksuoja naujus rekordus, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla kviečia artimiau susipažinti su šiuolaikine Kubos literatūra. Knygynus ką tik pasiekė bene žymiausio šiandienos Kubos rašytojo Leonardo Paduros romanas „Sudie, Hemingvėjau“.

knyga, romanas, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
knyga, romanas, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 1:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:47 PM

L. Padura gimė 1955 m. Havanoje. 1980 m. Havanos universitete baigė literatūros mokslų studijas. Garsus žurnalistas, vienas žinomiausių ir populiariausių Kubos rašytojų iš esmės atnaujino kubietiškąjį kriminalinį romaną ir šį žanrą panaudojo šiandieninės, besikeičiančios Kubos gyvenimo dvasiai atskleisti. Autoriaus romanai – tarsi kvietimas pokalbiui apie Kubos visuomenę, taip pat ir mėginimas atlikti savo kartos meno kūrėjų sąžinės apyskaitą.

L. Padura savo romane susieja faktus bei išmonę. Kūrinio herojaus detektyvo Kondės gyvenimas pinasi su permirkusia romu ir prabangos likučiais blyksinčia Kuba prieš keturis dešimtmečius – ta epocha, kai literatūros genijus Ernestas Hemingvėjus pajuto, kad jį apleidžia fizinės ir kūrybinės jėgos.

Romane pasakojama apie tai, kaip prabėgus keturiems dešimtmečiams po E. Hemingvėjaus mirties, jo sodyboje netoli Havanos aptinkami nežinomo žmogaus palaikai ir FTB pareigūno tarnybinis ženklelis. Panašu, kad nežinomasis buvo nužudytas dviem automato „Thompson“, – ginklo iš legendinės E. Hemingvėjaus kolekcijos, – šūviais. Nejaugi žudikas iš tikrųjų buvo pats genialusis rašytojas?

Kubos policija sutrikusi ir delsia atlikti išsamų tyrimą, stengdamasi nuslėpti radinį nuo visuomenės. Tačiau šią sudėtingą bylą išnarplioti imasi vienas nepaprastas Havanos policininkas. Tai – Marijas Kondė. Jis – ne tik buvęs detektyvas, bet ir Hemingvėjaus kūrybos bei gyvenimo žinovas. Tirdamas nužudymą, Kondė priverstas išgyventi visą E. Hemingvėjaus paskutinių dienų Kuboje dramą.

Jis sumaniai apklausia buvusius rašytojo tarnautojus, senus bendražygius ir galiausiai pamažu praskleidžia paskutiniosios Ernesto Hemingvėjaus paslapties skraistę...

L.Paduros kūryba įvertinta daugybe apdovanojimų ir premijų. Už romaną „Sudie, Hemingvėjau“ rašytojas 2007 m. apdovanotas Vokietijos tarptautine kriminalinių romanų autorių premija.

L.Padura taip pat apdovanotas Kubos nacionaline literatūros premija (2012), Tarptautine detektyvų autorių asociacijos premija „Hammet“ (1997, 1998, 2005), „Roger Caillois“ premija, skiriama Lotynų Amerikos rašytojams (2011), Prancūzijos „Meno ir literatūros ordino“ premija (2013), Astūrijos princesės literatūros premija (2015) ir kt. Autoriaus kūriniai verčiami į daugelį pasaulio kalbų.

* * *

Leonardo Padura. Sudie, Hemingvėjau: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016. ISBN 978-9986-39-921-6, 192 p. Iš ispanų kalbos vertė Arvydas Makštutis, dailininkė Deimantė Rybakovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?