Revoliucija knygų pasaulyje: Kroatija pirmoji tapo nemokamo skaitymo zona

Nuo gruodžio 6 dienos visi Kroatijos teritorijoje esantys žmonės, atsisiuntę mobiliąją aplikaciją „Kroatija skaito“, gali nemokamai skaityti apie šimtą tūkstančių knygų. Įėjimas į virtualią biblioteką nieko nekainuoja.

Nuo gruodžio 6 dienos visi Kroatijos teritorijoje esantys žmonės, atsisiuntę mobiliąją aplikaciją „Kroatija skaito“, gali nemokamai skaityti apie šimtą tūkstančių knygų.<br>VidaPress nuotr.
Nuo gruodžio 6 dienos visi Kroatijos teritorijoje esantys žmonės, atsisiuntę mobiliąją aplikaciją „Kroatija skaito“, gali nemokamai skaityti apie šimtą tūkstančių knygų.<br>VidaPress nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 4:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:45 PM

„Kroatija, atidariusi skaitmeninę biblioteką, tapo pirmąja valstybe pasaulyje, kurią drąsiai galima pavadinti tikra laisvojo skaitymo zona“, – gruodžio 6-ąją pranešė „buro247.hr“. Kroatijoje nuo šiol nemokamai ir be jokių kodų bei dalyvio kortelių galima skaityti apie 100 tūkst. knygų iš viso pasaulio ne tik kroatų, bet ir kitomis kalbomis. Tiesa, kirtus Kroatijos sieną ir atsidūrus užsienyje tai tampa neįmanoma.

Tačiau jei viešite Kroatijoje, būtinai atsisiųskite mobiliąją programėlę „Kroatija skaito“, prisiregistruokite ir ir skaitykite į valias. Aišku, tik iki viešnagės pabaigos.

Projektas „Lasivoji skaitymo zona“ pirmąsyk buvo pristatytas praėjusio rudens pradžioje, kai Zagrebe įsikūrusi kavinė „Velvet Cafe“ tapo pirmąja laisvojo skaitymo zona Kroatijoje. Tai buvo savotiška pilotinė viso projekto versija.

Šiandien Kroatiją galima pavadinti revoliuciją skaitytojų ir knygų pasaulyje sukėlusia valstybe – pirmąsyk istorijoje visiems Kroatijos teritorijoje esantiems žmonėms prieinama tapo nemokama biblioteka, turtinga tarptautinių bestselerių ir akademinių leidinių. „Tai nauja, tai – visiška rašytinio žodžio demokratizacija, – džiaugėsi projekto vadovė Mirela Rončevič. – Mes įgyvendinome projektą, kurio visi dalyviai laimi. Biblioteka skirta visiems, esantiems bet kurioje Kroatijos vietoje ir pasižymintiems bet kokia perkamąja galia. Rėmėjai finansuoja išties svarbią žinių skleidimo misiją – ji vienodai susijusi tiek su kultūra, tiek su švietimu, tiek su turizmu. Rėmėjų dėka leidėjai ir jų autoriai gauna atlygį už skaitomas knygas, o visos Kroatijos piliečiai ir svečiai gali skaityti bet kur ir bet kada.“

Pasak jos, šiuo projektu Kroatija pradėjo naują knygos ir rašytinio žodžio etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.