Rasti plyšelį sausakimšoje Anglijos knygų rinkoje – nelengva užduotis

Kovo 14-16 dienomis vyksiančioje

Į Londono knygų mugę susirenkantiems leidybos profesionalams Lietuva nacionaliniame stende pristatys savo autorių grožinės literatūros, poezijos leidimų, vertimų, knygų vaikams, humanistikos, laisvalaikio literatūros, meno leidinių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į Londono knygų mugę susirenkantiems leidybos profesionalams Lietuva nacionaliniame stende pristatys savo autorių grožinės literatūros, poezijos leidimų, vertimų, knygų vaikams, humanistikos, laisvalaikio literatūros, meno leidinių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-09 14:52, atnaujinta 2017-04-08 07:43

Didžiuliame leidybos profesionalų iš viso pasaulio susibūrime Lietuva, Latvija ir Estija toliau plėtos trišalio dalyvavimo modelį, kuriuo remsis 2018 m. Londone atstovaudamos savo literatūrai kaip šalys-viešnios.

Lietuvos prisistatymą Londono knygų mugėje koordinuoja Lietuvos kultūros institutas.

Pasak jo direktorės Aušrinės Žilinskienės, 2018-ieji yra svarbus mūsų literatūros sklaidos riboženklis, tačiau jokiu būdu nėra finišas: „Jau ne vienus metus vyksta nuoseklus darbas, siekiant atverti kelius Lietuvos literatūrai į britų knygų rinką – rengiame Jungtinės Karalystės leidėjų ir kitų literatūros specialistų vizitus į Lietuvą, per kuriuos suteikiame jiems galimybę tiesiogiai bendrauti su autoriais, lietuvių leidėjais ir redaktoriais, taip pat finansuojame kūrinių vertimus“.

„Į šių metų Vilniaus knygų mugę atvežėme didelę suaugusiųjų ir vaikų literatūros leidėjų grupę, taip pat pakvietėme Britų tarybos literatūros programos direktorę, Londono knygų mugės valdybos narę Kortiną Butler (Cortina Butler). Tiesioginis bendravimas su mūsų literatais visada palieka puikų įspūdį. Tikimės, kad šie susitikimai virs bendrais projektais ir knygomis 2018-aisiais ir ateityje“, – sakė A. Žilinskienė.

„Rasti plyšelį sausakimšoje Anglijos knygų rinkoje yra nelengva užduotis. Tačiau mes esame pasirengę padėti. Naujausiais duomenimis, verstinė literatūra sudaro apie 3,5 proc. visos Didžiosios Britanijos knygų leidybos. Palyginti su jūsų rinka, tai yra tikrai nedaug, tačiau, turint omenyje knygų pasiūlą Anglijoje, skaičius susidaro ne toks jau mažas. O parduodama tokių knygų dar daugiau – praėjusiais metais šis skaičius siekė 7 proc., tad šansų jūsų literatūra tikrai turi“, – patikino K. Butler.

Į Londono knygų mugę susirenkantiems leidybos profesionalams Lietuva nacionaliniame stende pristatys savo autorių grožinės literatūros, poezijos leidimų, vertimų, knygų vaikams, humanistikos, laisvalaikio literatūros, meno leidinių ir kt. Šiemet pirmą kartą Lietuvos vardas skambės ir mugės apdovanojimuose – vadovėlis „Ekonomika per 31 valandą“, kurį parengė ir išleido Lietuvos laisvosios rinkos institutas, pretenduoja tapti geriausia 2016 m. mokymosi priemone.

Tiek mugėje, tiek įvairiose Londono erdvėse Baltijos šalys organizuoja įvairių diskusijų, seminarų, skaitymų programą. Trys renginiai yra skirti Lietuvos literatūrai: kovo 14 d. knygų mugėje vyks diskusija apie literatūros tapatybę pasaulyje. Ar gimtoji kalba vis dar svarbi šiuolaikiniam rašytojui? Kas iš tiesų apibrėžia literatūros tapatybę? Diskusijoje dalyvaus Londone gyvenanti bestselerių autorė Kristina Sabaliauskaitė, Vankuveryje (Kanada) įsikūręs rašytojas Laimonas Briedis ir Madride (Ispanija) reziduojantis amerikiečių rašytojas ir vertėjas Lorencas Šimelis (Lawrence Schimel).

Kovo 15-ąją mugėje žymus lietuvių iliustruotojas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius su estų ir latvių kolegėmis Piret Raud ir Rūta Briede diskutuos seminare „Pasakojimas ir iliustracija: kaip sukurti unikalias knygas vaikams“. Tos pačios dienos vakarą Londono literatūros ir laisvo žodžio centre „Free Word“ prisistatys naujoji Lietuvos literatūros karta: poetė, dramaturgė ir performansų atlikėja Gabrielė Labanauskaitė-Diena, poezijos „slemo“ žvaigždė Žygimantas Kudirka ir jų kolega, britų eksperimentuotojas ir poezijos kuratorius SJ Fouleris (Fowler).

Baigiantis mugei, Baltijos šalys perims simbolinę vadinamojo „Market Focus“ estafetę iš Lenkijos, kuri išskirtinę teisę pristatyti savo šalies leidybos rinką turi šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?