Pirmosios knygos konkursas: žinia apie laimėjimą pakirto kojas

Jau žinomi „Pirmosios knygos“ konkurso, kurį skelbia Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, nugalėtojai. Dovydas Grajauskas su eilėraščių rinkiniu „Apie reiškinius“ laimėjo poezijos rankraščių kategorijoje, o Virginijos Rimkaitės apysaka „21 a“ laimėjo prozos rankraščių kategorijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2017, 3:52 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:11 PM

Virginija Rimkaitė Klaipėdos universitete baigė lietuvių filologijos ir režisūros bakalaurą bei teatrologijos magistrą. Virginija iš visos širdies dėkinga savo pirmosioms knygų skaitytojoms Viktei ir Gintarei, už patarimus, už kantrybę už dar daug įvardijamų ir neįvardijamų dalykų.

Paklausta, kaip jautėsi gavusi žinią apie būsimos knygos leidimą Virginija atvirai papasakojo apie užplūdusias emocijas.

„Kai sužinojau, kad šiemet bus išleista mano prozos knyga, ūmai man pajuodo akyse, tada pabalo, tada pagelto, tada vėl pajuodo, aš prisėdau ant kėdės, nes į mano kojas įsimetė kažkoks iki šiol nepažinus silpnumas kelių srityje, širdį pervėrė dieglys, kraujospūdis arba padidėjo, arba pamažėjo, arba ir padidėjo, ir staiga pamažėjo. Aš vis kartojau šventųjų vardus. O pirmoji mintis, kurią prisimenu ir kuri turi sklandesnę verbalinę išraišką, buvo išsakyta mano pačios balsu mano kūnui jau supratus, kaip reikia kvėpuoti, ji buvo tokia: „dar kartą dėkoju, geros dienos“. Kas buvo pasakyta prieš tai ir ar buvo, informacijos neturiu, reikėtų išsamesnio tyrimo.“

Jaunasis poetas Dovydas Grajauskas groja būgnais, studijuoja užsienio kalbas. „Pasitaiko, kad ką nors užsirašau į mažą knygutę vidinėj kišenėj. Bet šiaip, nieko gyvenime neveikiu, jaunam mano protui atrodo, kad taip ir veikia gyvenimas. O visiems skaitytojams pasakyčiau: labas, aš Dovydas, groju būgnais.“

Paklaustas, kas yra pirmasis jo eilėraščių skaitytojas, Dovydas pasakoja: „Dažniausiai – mama, bet kai nėra mamos, rengiu konkursą: kas gali atmintinai padeklamuoti ką nors iš Šekspyro, Donelaičio arba Nėries, tas iškart tampa pirmuoju mano eilėraščių skaitytoju. Antrajam ir trečiajam paprastai tenka paguodos prizai.“ Pirmąsias mintis, kilusias sužinojus, jog šiemet bus išleista pirmoji knyga, Dovydas Grajauskas atsimena puikiai – „Pirmiausia pagalvojau, kad smagu. Tada – kad nebereikės nešiotis palaidų tekstų į skaitymus. O tada – kad kažkur turėjau obuolį ir visai jo norėčiau.“

Šiemet konkursui leidykla gavo 25 poezijos rankraščius ir 18 prozos rankraščių. Ir šį kartą rankraščiai buvo vertinami anonimiškai. Poezijos kūrinius vertino komisijos nariai: poetai Vladas Braziūnas, Daiva Čepauskaitė ir Artūras Valionis. Prozos kūrinius vertino kitos komisijos nariai: rašytojai Laura Sintija Černiauskaitė, Liutauras Degėsys ir Renata Šerelytė.

Konkurso nugalėtojų Dovydo Grajausko ir Virginijos Rimkaitės knygas išleis Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla 2017 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.