Paauglių ir jaunimo literatūros konkursą laimėjo atkakli rašytoja

Trečius metus iš eilės nepriklausomų ekspertų ir leidyklos „Alma littera“ atstovų komisija rinko geriausią paauglių ir jaunimo literatūros knygą. Leidyklos inicijuotame konkurse šiais metais geriausia tituluota rašytoja Rebeka Una.

 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Rebeka Una.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 11:49 AM

Šįkart autorė komisijai pristatė rankraštį „Šeštadienį, aštuntą valandą“, kuriame pasakoja apie prestižinėje Kauno gimnazijoje besimokančius jaunuolius. Kartu su nugalėtoja, skelbiamas ir ketvirtasis šalyje paauglių ir jaunimo literatūros konkursas. Savo rankraščius jam visi dalyviai jau gali teikti nuo šių metų spalio 10 d. iki 2018 m. gegužės 1 d.

Organizatorių teigimu, šiemet konkursui pateiktų rankraščių tematika buvo be galo plati – nuo romantiškų dienoraščių iki virtualaus pasaulio pinklių.

„Pastebėjome, kad autoriai siekė suvokti, kas gali būti aktualu ir įdomu paaugliams – tai atsispindėjo jų kūriniuose. Vis tik neužtenka rasti geros temos – labai svarbu mokėti ją pateikti savitu stiliumi, paaugliams patrauklia menine kalba, sukurti autentišką ir vientisą kūrinį“, – sako leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

Pasak jos, R.Unos knyga iš kitų kūrinių išsiskyrė ne tik aukšta teksto kokybe, bet ir į socialinę tematiką orientuotu, drąsiu turiniu.

„Komisijos nariai atkreipė dėmesį ir į tai, kad kūrinio veiksmo miestas Kaunas knygoje pateiktas itin gyvybingai ir patraukliai. Taip pat svarbu, kad autorės kūrinys yra pozityvus, moko užuojautos, supratimo ir atskleidžia, kad dažnai po nepriekaištingo gyvenimo įvaizdžiu slepiasi skaudžios patirtys“, – pasakoja D.Viliūnienė.

Tai – jau antrasis autorės įvertinimas šiame konkurse. Prieš trejus metus jos romanas „Atjunk“ buvo patekęs į pirmojo konkurso finalą. Šįkart, įveikęs 15 kitų rašytojų kūrinių, R. Unos romanas išrinktas geriausiu. Tiesa, šių metų konkursas skyrėsi nuo ankstesniųjų. Praėjusių konkursų metu buvo skelbiami trys geriausi rankraščiai, iš kurių buvo išrenkamas vienas nugalėtojas, o šiais metais iškart buvo skelbiama vienintelė knyga – nugalėtoja. 

D. Viliūnienė pabrėžė, kad konkurso taisyklės nepasikeitė. „Iš šešiolikos pateiktų rankraščių šįkart išrinkome ne kelis, o vieną kūrinį. Svarbu ne kiekybė, o kokybė. Kitiems autoriams linkime rankraščius pildyti, taisyti, tobulinti ir vėl dalyvauti konkurse. Galbūt kitais metais  vėl turėsime kelias puikias knygas. Beje, šiemet konkurso nugalėtoju tapęs rankraštis buvo pateiktas jau ne pirmą kartą – autorė jį pataisė ir dalyvavo darkart“, – sako leidyklos vadovė.

Pasak kito komisijos nario, semiotiko ir lietuvių kalbos mokytojo Aliaus Avčininko, Rebekos Unos kūrinys parašytas paaugliams suprantama kalba, o svarbiausia – jame nėra pretenzingumo. 

„Socialinės problemos čia aprašomos patraukliai ir intriguojančiai, o veikėjai yra tvirto charakterio. Čia mokyklos gyvenimas vaizduojamas kiek kitaip – nėra įprastos atskirties tarp mokinių ir mokytojų, bandant vaizduoti nesusikalbėjimą ir supratimo stoką. Mane labai nustebino psichologinis kūrinio matmuo – atidžiai išanalizuotas paauglių vidinis pasaulis, jų elgsena ir net žodynas“, – pasakoja A. Avčininkas.

Jis taip pat pastebi, kad šiemet paaugliams skirti kūriniai kelia socialiai ir moraliai svarbias temas – socialinę atskirtį, tarpusavio bendravimą, mokytojų ir mokinių santykius. A. Avčininko teigimu, sudominti šiuolaikinius paauglius darosi vis sunkiau, todėl konkurse dalyvaujantys autoriai turi labai pasistengti atkreipti į save dėmesį.

„Bet kokio siužeto ar turinio stygius šių dienų vaikui ar paaugliui yra nesuvokiamas. Pakitusi jų dėmesio koncentracija reikalauja iš literatūros tokio prasmės efekto, kuris prikaustytų kone kiekviename žingsnyje. Priešingu atveju, kūrinys rizikuoja patirti nesėkmę. Lietuviai yra itin linkę rašyti socialinės problematikos kūrinius, tačiau didžiausia bėda, su kuria susiduria vaikų ir paauglių literatūra – į vienos lyties auditoriją orientuotos knygos“, – teigia A. Avčininkas

D. Viliūnienė priduria, kad paauglių ir jaunimo literatūros konkursas skatina domėjimąsi literatūra ir supažindina su lietuvių autorių kūriniais. „Šis konkursas tampa tradicija, kuria galime didžiuotis“, – sako ji.

Paauglių ir jaunimo literatūros konkursas šiemet įvyko jau trečią kartą. Pernai jo laimėtoja tapo Daina Opolskaitė su knyga „Ir vienąkart, Riči“, o 2015 metais – Akvilina Cicėnaitė ir jos „Niujorko respublika“. Šiemet, kaip ir kasmet, nugalėtojos knygą išleis leidykla „Alma littera“, o autorei taip pat bus įteiktas 2900 eurų piniginis prizas.

Šiais metais konkurso komisiją sudarė prozininkė Renata Šerelytė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vyriausioji tyrėja Eglė Baliutavičiūtė, vaikų literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė, vaikų literatūros specialistė bei rašytoja Neringa Dangvydė, semiotikas ir lietuvių kalbos mokytojas Alius Avčininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę