Mikos Waltari „Sinuhė egiptietis“ Suomijoje išrinktas šimtmečio knyga

100-ųjų Suomijos nepriklausomybės metinių proga YLE (Suomijos radijo ir televizijos kompanija) paskelbė 100 geriausių knygų, išleistų nepriklausomybės metais. Šis šimtukas atspindi, kaip per 100 nepriklausomybės metų keitėsi Suomija ir patys suomiai, kaip Suomija tapo modernia šalimi ir kaip suomiai tapo tokia tauta, kokia yra dabar.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 11:48 AM

Geriausia šimtmečio knyga suomiai išrinko Mikos Waltari romaną „Sinuhė Egiptietis“ (Sinuhe egyptiläinen, WSOY 1945). Antrą ir trečią vietą užėmė Väinö Linna knyga „Nežinomi kariai“ (Tuntematon sotilas, WSOY 1954) ir Väinö Linna knyga „Po Šiaurine žvaigžde“ (Täällä Pohjantähden alla, WSOY 1959).

Mikos Waltari „Sinuhė Egiptietis“ laikomas literatūros šedevru, jis sulaukė didžiulio tarptautinio pripažinimo, yra išverstas į daugybę užsienio kalbų. „Sinuhė Egiptietis“ tapo tarptautiniu bestseleriu ir iki šiol yra vienas geriausiai perkamų užsienio romanų JAV. Jungtinėje Karalystėje „Sinuhė Egiptietis“ ilgą laką buvo geriausiai perkamas užsienio romanas, kol pasirodė Umberto Eco „Rožės vardas“.  Spalio 18 d. Turku mieste buvo surengtos iškilmės Suomijos kultūros ir literatūros šimtmečio minėjimo proga ir įvyko Šimtmečio knygos pagerbimo ceremonija. 

Lietuvoje Leidykla „Tyto alba“ yra išleidusi aštuonias M. Waltari knygas – visai neseniai pakartotas „Sinuhės egiptiečio“ tiražas (pirmąkart romanas išleistas 1997), išleisti „Keturi saulėlydžiai“ (2003), „Žmonijos priešai“ (2003), „Mirties angelas“ (2005), „Mikaelis Klajūnas“ (2005), „Mikaelis, sultono tarnas“ (2006), „Turmsas nemirtingasis“ (2006), „Karina, Mauno duktė“, (2009). Mikos Waltario romanus iš suomių kalbos vertė Aida Krilavičienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.