Kauno trečiokų laiškai A. Lindgren herojams: „Ronja, ar tu šventi Kalėdas?“

Tokiais ir panašiais žodžiais Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos mokytojos pasakoja savo auklėtiniams apie žymiąją vaikų rašytoją. 

Trečiokai Kaune rašė laiškus A. Lindgren pasakų herojams.<br>123rf nuotr.
Trečiokai Kaune rašė laiškus A. Lindgren pasakų herojams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2017, 11:25 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 11:43 AM

Tokiais ir panašiais žodžiais Kauno „Ryto“ pradinės mokyklos mokytojos pasakoja savo auklėtiniams apie žymiąją vaikų rašytoją. 

Kadangi  visos mokytojos kadaise pačios skaitė A.Lindgren knygas ir žavėjosi jos sukurtų herojų išdaigomis, šiandien su didele meile jos prisimena savo įspūdžius ir pamažėle veda savo auklėtinius į užburtą knygos pasaulį. Jos ragina susitikti su niekada nesenstančiais Pepe, Lota iš pramuštgalvių gatvės, Mažyliu ir Karlsonu, sekliu Kaliu, išdykėliu Emiliu ir Ronja. „Ryto“ pradinės mokyklos trečiokai, atsidėkodami rašytojai už įsimintinas knygas, rašė laiškus mylimiems knygų herojams. 

Kviečiame paskaityti ištraukų iš moksleivių laiškų A.Lindgren herojams:

Aš esu Arnas. Man devyneri. Gyvenu Kaune. Esu trečiokas. Aš nesu toks padauža, kaip tu, Emili. Aš niekada nesėdėjau malkinėje. Nedaug išdaigų esu padaręs. Bet esu tavo gerbėjas. (Arnas, 3b)

Man labai  patiko skaityti knygą “Emilis iš Lionebergos”. Joje buvo daug linksmų nuotykių.  Man būdavo truputį gaila, kai tave, Emili, uždarydavo į malkinę.  Kodėl tu buvai toks neklaužada? Kaip tu savo sesę užkėlei ant vėliavos koto? Kaip tu visa tai darai? Man labai įdomu. (Žygimantas, 3a)

Emili, tavo malkinė dar tikriausiai nepilna  medinių žmogeliukų? Pabandyk juos parduoti.  Atvažiuok pas mus į „Kaziuko mugę“. (Joris, 3a ).

Emili, noriu paklausti, gal tavo žmogeliukų kolekcijoje atsiras barzdotoji ponia? (Eglė, 3a)

Pepe, tu esi labai smalsi ir išdykusi, todėl tau ir rašau. Noriu paklausti: ar rytais tau greitai pasiseka užsimauti savo ilgas kojines? (Adrija, 3a)

Pepe, dar noriu sužinoti, kaip tu pakėlei arklį? Kodėl tu dalinai kitiems vaikams saldainius?  Linkiu tau patirti dar daug , daug nuotykių, o svarbiausia- pradėti eiti į mokyklą. Mokytis reikia. (Justas, 3c)

Sudie, Pepe. Pažadu, kad knygą apie tave skaitys ir mano vaikai. (Viltė, 3b)

Lota, aš gyvenu gerai: keliauju į mokyklą, ruošiu pamokas, žaidžiu, piešiu, sportuoju. Tačiau dažnai pagalvoju, kad būtų daug smagiau pažaisti su tavimi mažame namelyje. Ar net valgyti kartu blynus nuo medžių. (Gabija, 3b)

Lota, aš taip norėčiau susitikti su tavimi ir iškrėsti keletą linksmų pokštų. Galėtume su tavim ir broliu visi kartu paišdykauti: pasivažinėti dviračiais, žaisti slėpynes ar paskambinti kaimynei į duris ir pabėgti... Gal galėtum su savimi pasiimti ir paršelį, vardu Meškius? Jis man atrodo labai mielas. Aš irgi turiu savo mėgstamą žaislą – baltąjį meškutį. Pasidalinčiau su tavimi savo žaislais. (Justas, 3b)

Lota, man buvo smalsu skaityti apie tavo išdaigas. Patiko tavo žaidimai su broliu Jonu ir sese Mija Marija. Tik nesuprantu, kodėl tetulė Berg taip pykdavo ant tavęs?  Juk tavo išdaigos tokios  linksmos!  Lota, atvažiuok į Lietuvą. Nuvažiuosim į mūsų sostinę Vilnių.  Labai norėčiau tave pamatyti. (Gertrūda, 3a)

Karlsonai, man labia patiko skaityti apie tave. Aš net pasisavinau iš tavęs ir iškrėčiau pati vieną tavo  išdaigą.  Karlsonai, aš labai norėčiau nors vieną dieną pagyventi ant stogo. Galvoju, kad tai turėtų būti labai smagu. Ir noriu sužinoti, ar tu tikrai turėjai senelę? Galėtum atskristi į Lietuvą. Pas mus, Lietuvoje, yra nuostabių fontanų, Gedimino pilis, atvažiuoja lėlių teatrai. Tau patiks. (Ugnė, 3a)

Ronja, man labai įdomu, kaip tu galėjai peršokti per tą gilų griovį? Ir kaip tavo tėtis  Matisas sugebėjo nugalėti gauruočius nykštukus? Kiek tau buvo metų, kai tave pirmą kartą išleido į girią? Linkiu tau, Ronja, ir toliau būti tokiai drąsiai ir draugauti su Birku. (Danielė, 3a)

Ronja, ar tu šventi Kalėdas? Siunčiu tau linkėjimus. Linksmų ateinančių Kalėdų! (Maksimas, 3c)

Ačiū tau, Mio, kad skyrei man daug dėmesio, kai skaičiau knygą apie tave. Pasiilgau tavęs. Tikriausiai greitai vėl pasičiupsiu knygą apie tave, kad galėčiau iš naujo patirti įdomias akimirkas. (Agnė, 3b)

Anika, linkiu tau daug laimės ir kad tavo gyvenimas būtų toks įdomus net tada, kai aš neskaitau knygos apie tave. Iki susitikimo, kai aš dar kartą skaitysiu knygą „Pepė Ilgakojinė“. (Simona, 3c)

Projektą su trečiokais įgyvendino mokytojos Asta Karveliėnė, Adelė Paukštienė ir Dalė Ulevičienė. Laiškus publikavimui prengė  Kauno „Ryto“ pradinės m-klos bibliotekos vedėja Jūrena Venskienė.              

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.