Vilniaus oro uosto keleiviai į dangų kils su eilėraščiais

„Kur gyvena poezija“ – retoriškai klausia tarptautinės poezijos platformos „Versopolis“ šūkis. Poezija gyvena visur, tačiau kovo 21-ąją, Pasaulinę poezijos dieną ji gyvens virš debesų: Vilniaus oro uosto keleivius į skrydį lydės atvirukai su Lietuvos poetų eilėmis lietuvių ir anglų kalbomis, o poetės Taisijos Oral, rusų kalba rašančios poetės, eilėraštis – rusų ir lietuvių kalbomis.

G.Norvilas, I.Valantinaitė ir M.Burokas.<br>Archyvo nuotr.
G.Norvilas, I.Valantinaitė ir M.Burokas.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 5:05 PM

Visi keliausiančių eilėraščių poetai dalyvauja tarptautinėje Europos poezijos platformoje „Versopolis“, kurioje pristatomi 169 šiuolaikiniai Europos poetai ir jų poezija originalo bei anglų kalbomis.

„Poezija turi būti aitri, nepatogi, turi erzinti, neduoti ramybės nei pačiam autoriui, nei skaitytojui, nei pačiai kalbai“ – sako poetas Gytis Norvilas. „Diena, kai rašau, man yra šventė“ – teigia poetė Indrė Valantinaitė. Skaitytojams to ir linkime – kad jie atrastų poezijoje visko.

Kovo 21-oji – Pasaulinė poezijos diena. Ji švenčiama kiekvienais metais nuo 1999 m., kai UNESCO generalinės konferencijos sesijos metu Paryžiuje buvo priimtas šis sprendimas. Pirmoji Poezijos diena surengta Paryžiuje 2000 m. Visame pasaulyje šią dieną organizuojami poezijos skaitymai, susitikimai su poetais, parodų pristatymai, įvairūs judėjimai. 

Šių metų tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ tema „Poezija: triukšmas ir įniršis“. Interviu literatūros portalui „Asymptote“ poetas Marius Burokas sako: „Taip, eilėraštis gali tapti politiniu manifestu, kvietimu imtis žygių, inspiracija veikti ir protestuoti, net jei nebuvo rašytas tokiu tikslu.“

Eilėraščio galios yra neribotos, o lietuvių poezija yra vertinama ir verčiama į kitas kalbas. Balandį Londono knygų mugėje bus pristatytos anglų kalba išleistos Aušros Kaziliūnaitės, Mariaus Buroko ir Gintaro Grajausko poezijos knygos, o paskelbtuose tarptautinio apdovanojimo LBF International Excellence Awards trumpuosiuose nominantų sąrašuose šalia Lenkijos Konrado literatūros festivalio ir Džordžtauno literatūros festivalio Malaizijoje nominuotas ir tarptautinis literatūros festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“.

Į pirmuosius poezijos susitikimus festivalis pakvies jau liepos mėnesį, kai Lietuvoje lankysis Naujosios Zelandijos poetė Hera Lindsay Bird.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.