Filosofui Stasiui Šalkauskiui atminti – Išminties šventė

Lietuvos kultūros sostine netrukus kelioms dienoms taps Šiaulių miestas. Jam kitą savaitgalį rengiamas festivalis „Stasio Šalkauskio išminties šventė“.

Filosofui ir pedagogui S.Šalkauskiui atminti rengiamas intelektualinis festivalis.
Filosofui ir pedagogui S.Šalkauskiui atminti rengiamas intelektualinis festivalis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 4:34 PM

Per iškiliam tarpukario filosofui ir pedagogui S.Šalauskiui (1886 – 1941) atminti skirtą šventę bus pagerbtas Vilniaus universiteto profesorius filosofas, politologas Alvydas Jokubaitis. Habilituotam daktarui bus įteikta 15-oji S.Šalkauskio vardo premija.

Pasaulinio lygio filosofo vardo premijas sovietmečiu teikė išeivijos atstovai, o po to tradiciją perėmė Lietuvos kultūros fondas. Pastarąjį kartą S.Šalkauskio premija buvo įteikta 2011 m.

Vienas iniciatorių atgaivinti šią tradiciją buvo Šiaulių mero padėjėjas Audris Narbutas. Jo idėja buvo ne tik vėl įteikti premiją, bet ir surengti tarptautinę konferenciją, į ją sukviesti iškilias asmenybes iš Lietuvos ir užsienio.   

„Stasio Šalkauskio išminties šventė“ prasidės gegužės 11-ąją ir tęsis iki savaitės pabaigos. Į šventės programą įtrauktas ir labdaringas intelektualiojo humoro vakaras, kuriame dalyvaus žinomi aktoriai, o už bilietus surinkti pinigai bus paaukoti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

Lietuvos kultūros fondo pirmininkas Hubertas Smilgys džiaugėsi, kad nutarta atnaujinti gražią tradiciją ir teikti S.Šalkauskio vardo premiją: „Pasaulinio masto filosofo S.Šalkauskio mintys yra aktualios ir dabar. Jei į jas įsiklausytume, Lietuva taptų stipresne valstybe“.

Padėkojęs Šiaulių miestui už perimtą finansinę naštą, H.Smilgys sakė, kad komisija po ilgų svarstymų apsisprendė 1500 eurų premiją įteikti profesoriui A.Jokubaičiui. Už šią kandidatūrą balsavo 8 komisijos nariai. “Neabejojame šio žmogaus nuopelnais Lietuvai“, – sakė H.Smilgys, prisiminęs, kiek aistrų kilo 1991 m., kai premiją buvo nuspręsta įteikti filosofui Romualdui Ozolui.

Intelektualinio festivalio premjerą sustiprino organizatorių gebėjimas pritraukti garsenybių būrį. Į renginį atvyks ir pirmą kartą Lietuvoje lankysis Princetono ir Navaros (JAV) universitetų profesorius Jose Colenas, ilgametis Oksfordo (Didžioji Britanija) universiteto dėstytojas, o dabar Thomo Moro institutui vadovaujantis Andrew Hegarty.

Kartu su šiais pasaulinio masto mąstytojais įžvalgomis dalins būrys Lietuvos intelektualų – premijos laureatas A.Jokubaitis, Vytautas  Radžvilas, Gitanas Nausėda, Vytautas Ališauskas, Eduardas Eigirdas, Vladimiras Laučius, Vygantas Malinauskas, Vincentas Vobolevičius ir kiti.

Paskaitos bus transliuojamos ir internete, jos bus verčiamos į lietuvių kalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.