Nobelio premijos laureato romanas rastas praėjus 8 metams po jo mirties

Praėjus aštuoneriems metams po portugalų rašytojo Nobelio literatūros premijos laureato Jose Saramago mirties išleidžiamas rašytojo kompiuteryje surastas darbas, parašytas prieš 20 metų.  

J.Saramago su žmona.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Saramago su žmona.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Saramago.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Saramago.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Saramago.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Saramago.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 6:01 PM

Netikėtai atsiradusi šešta ir paskutinė „Lansarotės dienoraščių“ (Cuadernos de Lanzarote) knyga bus išleista portugalų ir ispanų kalbomis šių metų spalio mėnesį, pranešė rašytojo našlė Pilar del Rio. 

Šį paskutinį dienoraščių tomą J.Saramago parašė 1998-aisiais. Tais pačiais metais jam buvo skirta Nobelio literatūros premija. 

J.Saramago mirė Kanarų saloje Lansarotėje 2010 metais, būdamas 87-erių. 

Pasak rašytojo žmonos, kuri vadovauja Jose Saramago fonui Lisabonoje, iki šiol niekur neskelbtas jo kūrinys buvo rastas paslėptas viename kompiuterio aplanke. 

„Maniau, kad jau viskas buvo išspausdinta. Apstulbau supratusi, kad niekas iki šiol net nežinojo apie šią knygą“, – sakė ji. 

Vis dėlto pats J.Saramagao buvo apie šią knygą puse lūpų užsiminęs 2001 metais.  

„Man nepatiktų, jeigu tais metais, kai man atsitiko kažkas tikrai reikšminga (Nobelio premija), kas nors ateitų ir pasakytų, kad aš to nepadariau“, – juokavo rašytojas per „Lansarotės dienoraščių“ penktosios dalies pristatymą, kalbėdamas apie knygos tęsinį. 

J.Saramago sukūrė tokius garsius romanus, kaip „Akmeninis plaustas“ (A Jangada de Pedra, 1986), „Lisabonos apgulties istorija“ (Historia do Cerco de Lisboa, 1989), „Aklumas“ (Ensaio sobre a Cegueira, 1995) „Evangelija pagal Jėzų Kristų“ (O Evangelho Segundo Jesus Cristo, 1991). Manoma, kad būtent už pastarąjį romaną J.Saramago 1998 metais buvo paskirta Nobelio literatūros premija.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.