Alternatyvi Nobelio literatūros premija – rašytojai Maryse Condé iš Gvadelupos

Spalio 12-ąją Švedijos sostinėje, Stokholmo viešosios bibliotekos Rotondos salėje,  paskelbtas Naujosios akademijos („The New Academy“) literatūros premijos laureatas, šiemet pakeitęs Nobelio literatūros premijos laimėtoją.  Juo tapo rašytoja Maryse Condé (81 m.) iš Gvadelupos, salyno rytinėje Karibų jūros dalyje, Prancūzijos užjūrio regiono. Ji – istorinių romanų autorė, labiausiai žinoma iš romano „Segu“ (1984–1985 m.). Jai bus įteikta 1 mln. Švedijos kronų (95 tūkst. eurų) piniginė premija. 

Rašytoja M.Condé iš Gvadelupos, istorinių romanų autorė, laimėjo alternatyvią Nobelio literatūros premiją. 
Rašytoja M.Condé iš Gvadelupos, istorinių romanų autorė, laimėjo alternatyvią Nobelio literatūros premiją. 
Premijos laureatų skelbimo ceremonija vyko Stokholmo viešojoje bibliotekoje.
Premijos laureatų skelbimo ceremonija vyko Stokholmo viešojoje bibliotekoje.
Premijos laureatų skelbimo ceremonija vyko Stokholmo viešosios bibliotekos Rotondos salėje.
Premijos laureatų skelbimo ceremonija vyko Stokholmo viešosios bibliotekos Rotondos salėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-10-12 14:31, atnaujinta 2018-10-12 14:45

Tarp finalininkų dar buvo autorė iš Vietnamo Kim Thúy ir garsiojo romano „Amerikos dievai“ autorius britas Neilas Gaimanas. Į finalą taip pat patekęs Japonijos rašytojas Haruki Murakami nominacijos atsisakė ir paprašė išbraukti jo pavardę iš pretendentų. 

Laureatą paskelbė vertinimo komisijos pirmininkė Ann Pålsson, redaktorė, leidėja, projektų vadovė, viešųjų ryšių konsultantė.

Naujoji akademija įsteigta po to, kai, kilus lytinio priekabiavimo skandalui, Švedijos akademija nutarė šiais metais neteikti prestižinės Nobelio literatūros premijos. (Švedijos akademijos narės Katarinos Frostenson vyras,  fotografas ir renginių kuratorius, garsaus Stokholmo literatūros klubo „Forum“ direktorius Jeanas Claude’as Arnault  pripažintas kaltu dėl išprievartavimo ir nuteistas dvejus metus kalėti.) 

Kol Švedijos akademija atgaus pasitikėjimą,  būrys Švedijos kultūros veikėjų, paraginti  Alexandros Pascalidou, graikų kilmės švedų rašytojos, žurnalistės, komentatorės, nutarė įsteigti alternatyvų literatūrinį apdovanojimą. Jo laimėtojas paskelbtas tą dieną, kai turėjo paaiškėti ir Nobelio laureatas.

 Alternatyvų apdovanojimą įteikė nepelno organizacija „The New Academy“. Po šios premijos įteikimo „The New Academy“ savo veiklą ketina nutraukti.

 Priešingai nei Švedijos akademija, kuri skelbiant premijos laureatus garsėja savo uždarumu, alternatyvios Nobelio premijos teikėjai pasirinko kitokį kelią – atsivėrė visuomenei. Daugiau nei 100 šalies bibliotekininkų buvo pakviesti siūlyti kandidatus – nominuoti šiai premijai savo favoritus. Tai buvo galima padaryti iki liepos mėnesio.

Iš viso nominuoti 47 rašytojai, tarp kurių buvo tokie autoriai kaip N.Gaimanas, H.Murakami, Carol Joyce Oates, Patti Smith, Amosas Ozas, Zadie Smith, Olga Tokarczuk, Ianas McEwanas ir t.t. 

Po nominantų teikimo vyko internetinis balsavimas, kuriame galėjo dalyvauti viso pasaulio skaitytojai. Sulaukta daugiau kaip 550 tūkst. balsų iš viso pasaulio, kaip sakė A.Pascalidou, nuo Gvatemalos iki Gruzijos.

Iš 47 premijai nominuotų autorių speciali komisija išrinko keturis rašytojus, pretendentus į alternatyvųjį Nobelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.