Rašytojo iš Irako romane Bagdade ima siautėti iš lavonų dalių susiūtas pabaisa

Leidykla „Liūtai ne avys“ išleido Ahmedo Saadawi knygą „Frankenšteinas Bagdade“. 

A.Saadawi romanas išleistas lietuviškai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
A.Saadawi romanas išleistas lietuviškai.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 4:22 PM

„Tai išskirtinis kūrinys, kuris, deja, kažin ar kada nors praras kasdienį aktualumą. Siurrealu, grubu, kandu. Tikslus Vidurio Rytų sektantiškumo ir geopolitinio nemokšiškumo portretas, absurdo žanro pasakėčia su moralu ir siaubo fantastikos kūrinys. Keistas, žiaurus, piktdžiugiškai linksmas“ – apie romaną rašė Sara Peri iš „The Guardian“.

Apie ką šis romanas? Šlamšto rankiotojas ir nuolat vietinėje kavinukėje besilankantis keistuolis Hadis iš griuvėsiais ir nuolaužomis nusėtų JAV okupuoto Bagdado gatvių surenka žmonių kūno dalis ir jas susiuva į vieną lavoną. Jo tikslas, bent jau pats taip teigia, kad valdžia atskiras kūno dalis pripažintų kaip žmones ir tinkamai palaidotų. 

Tačiau lavonui staiga dingus per miestą nusirita šiurpių žmogžudysčių banga ir pasipila pranešimai apie klaikiai atrodantį nusikaltėlį, kurio nepakerta kulkos. Hadis greitai supranta sukūręs pabaisą, kuriai reikia žmonių kūno dalių, kad išgyventų. Iš pradžių – prasikaltusių žmonių, vėliau – bet ko, kas tik pasitaiko jos kelyje.

Tarptautinės arabų grožinės literatūros ir Prancūzijos didžiosios akademijos fantastikos premijas jau pelnęs romanas parašytas „naujosios Bagdado literatūros žvaigždės“, kaip A.Saadawi pavadino „The New York Times“. „Frankenšteinas Bagdade“ atspindi siurrealią šiuolaikinio Irako realybę – įtampos kupiną siaubą, persipynusį su juoduoju humoru.

A.Saadawi – Irako poetas, romanų ir scenarijų autorius, dokumentinių filmų kūrėjas. A.Saadawi gimė 1973 m. Bagdade, kur iki šiol gyvena. 2010 m. autorius išrinktas į „Beirut39“ sąrašą, kaip vienas iš 39-ių geriausių rašytojų arabų kalba, jaunesnių nei 39-eri metai. 

„Ši įgudusios rankos parašyta grožinės literatūros knyga genialiai supina absurdišką siaubą su kandžiai linksma gyvenimiška satyra karo draskomame mieste. Nepastebimai ir sklandžiai pereinama nuo siurrealizmo prie intensyvaus realizmo ir vėl grįžtama. Neįtikėtinai plataus užmojo ir išradingai pateiktas kūrinys“, – taip romaną aprašė „Irish Times“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.