Juozas Erlickas. Ar tiesa, kad trumpėjant dienai trumpėja ir protas?

1.

 V.Jurkūno pieš.
 V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
 V.Jurkūno pieš.
 V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2018, 10:57 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 12:57 PM

Jūs taip įsivaizdavote...

Visur Seime sustatytos draudimų staklės, prie jų parimusios šviesiagalvės valstietės draudėjos. Margaspalviai draudimų raštai net akį veria, o draudimų rietimai vyniojasi nuo Vilniaus ligi Skuodo, Lazdijų, Žagarės...

Užtat tokį didelį visuomenės nerimą sukėlė valstiečių stovykloje pasigirdę balsai, neva jau viskas uždrausta. Tai ką darysim toliau?

Aktyvistai ėmė burtis į komitetus, komunas, tartis... Ir štai skelbiamas viešas konkursas, ką uždrausti kitais metais: kiekvienas pilietis galįs teikti šimtą siūlymų, ir būsią atrinkti 365 patys geriausi...

– Mūsų šūkis – „Draudimai be ribų!“ Siūlyti galite viską.

Nebūtina teikti ypatingos svarbos projektus. Tarkim, pasiūlysit penktadieniais uždrausti prekybą maisto produktais, o šeštadieniais – traukinių eismą. Aišku, tai geri siūlymai, bet nepamirškim, kad svarbiausias draudimų tikslas – erzinti žmones. O smulkmenos gali suerzinti net labiau.

Pipirai, svogūnai, morkos... Visa tai galima uždraust. Ir nebūtinai viską iškart ir vienodai. Geriau pipirus uždrausti nuo aštuonių, o morkas nuo dešimtos. Svogūnus – antradieniais ir švenčių dienomis.

O lemputės, varžteliai, batų raišteliai...... Ausinės ir nosinės... Dailylentės ir daugybos lentelės...

Ką svarbu žinoti pradedantiems? Drausdami jokiu būdu negalvokim, kodėl draudžiam, nes gerai neužsidraus. Štai siūlote: darbo metu vyrams draudžiama liesti dailylentes. Pareigūnams draudžiama šieną pjaut. Ežeruose draudžiami vandens ženklai.

Pasiūlymai puikūs, bet piktavaliai gali įžvelgt ir kažin kokias paslėptas prasmes. Žmonių dėmesys tokiems draudimams taigi sumenks.

Todėl geriausia drausti taip, kad niekas nesuvoktų, ko jūs siekiate, o dar geriau, kad nieko ir nesiektumėt.

Draudžiama šieno kupetoj ieškoti atsuktuvo.

Draudžiama krosnį kūrenti žirklėmis.

Ežeruose draudžiama karstytis.

Draudimai atrodys dar geriau, jei šalia jų pateiksite ir leidimų. Tik svarbu, kad tie leidimai irgi nebūtų išprotauti.

Tarkim, siūlote: kurti komisijas leidžiama tik esant neigiamai temperatūrai.

O jei kas įtars, kad kažką sugalvojote?

Geriau paprasčiau: nuo dešimtos leidžiama nešioti kišenėje kojines... po aštuonių leidžiamas tramvajų eismas Vilniuje... sekmadieniais skatinamas rūkas Kaišiadoryse...

Nuo 2020-ųjų žmonėms bus leidžiama privalomuoju civiliniu draudimu apsidrausti nuo nelaimingų draudimų.

Nelaimingais laikomi draudimai, kuriais buvo apgadinta jūsų nuotaika. Taigi į išmokas pretenduoti teoriškai galės visi. Bet praktiškai, norint išvengt piktnaudžiavimų, teks atlikti didelį darbą, sudaryti komisijas, tirsiančias laimės indeksą.

Tuom rūpinsis bendrovė „Lietuvos draudimas“, žmonėms labiau žinoma senuoju Lietuvos Respublikos Seimo pavadinimu.

Tam, kad komisija būtų darbinga, ją sudarys tik trys asmenys: komisaras, parlamentaras ir liaudies gynėjas. Tad Seimas gali suburti 140 komisijų. Vienas ginkluotas narys lieka budėti Rūmuose.

Komisija trims mėnesiams įsikuria jūsų bute. Jūs komisiją išlaikote ir šitaip sužinote, ką reiškia tarnauti žmonėms.

Komisija gi laikysis nuostatos, kad kiekvienas laimingas, kol nėra paviešintas. O drausti jau paviešintus bus draudžiama.

Visų patikrinti neįmanoma, todėl tikrinamuosius atrinks burtų keliu. Burtininku persirengęs valstietis sudrums Lietuvą ir ištrauks pavardes.

Tikimybė, kad būtent jūs pakliūsit į tinklą, menka. Bet tai sudrausmins.

Komisijos bus skirtingos. Kultūrinės tikrins, kiek kam trūksta kultūros, mat pastebėta, kad kultūringieji skundžias rečiau ir tyliau. Aptikus trūkumą, jūsų namuose bus įdiegta kultūrinė programa. Jus nuolat lankys artistai, solistai, skaitovai... Aišku, mokėsite pats.

Sveikatinės tikrins sveikatos būklę, mat žino: dejuoja tik pusiau sveiki, o rimti ligoniai – tyli.

Istorinės tikrins, ką veikėte Algirdo laikais ir popaksiu. Gal nuotaiką jau tada pagadino?

Kitos tirs aplinką, namų ūkį, ryšius su už sienos gyvenančiais kaimynais... Per metus jūsų butą gali siaubti net kelios komisijos.

Komisijos gali ir nieko neveikti. Tai ypatingosios pelėsinės, liaudiškai tariant – „snaudžiančios“ komisijos. Tokios gali jūsų bute įsimesti ir likti. Jei neatsargiais veiksmais nepažadinsite – jūs patikimas.

Pelėsinė persimes pas kaimynus, ir tapsit laimingesnis.

O kaip dėl viešųjų pirkimų? Dabar gi net kiemsargis ar seniokas gali prisikraut pilnutėlį vežimą. Nerimta!

Viešieji pirkimai labai nuskaidrės. Kiekvienas pirkėjas, sumokėjęs kasoj, bus patikrintas už kasos. Gauni minimumą? O ką perki? Muilas, miltai, aliejus... Gerai. Bet kas gi čia? Pyragas su razinom! Stop! Tai jau prabangos prekė.

Toks maistas bus nuskanautas ir nugriebtas.

Nors žinoma, kad pensininkų skaičių galima reguliuoti pareguliuojant kainas, taip nebus daroma. Bent jau ne šiemet. Bet jei pensininkas, apsimetęs senjoru, bus pastebėtas kavinėje – pensija gali būti sumažinta.

Vairuoti pensininkai galės. Bet degalinėse nebus aptarnaujami. Tikras pensininkas pinigų degalams neturi.

Norint išaiškinti gyvenančius ne pagal pajamas, bus rengiami viešųjų pirkimų konkursai. Kalėdinė akcija! Kainos sumažintos 40 procentų – pirk, kiek širdis geidžia. Laimėtojus išaiškins ir išbuožins. Sumokėjai už pirkinius 10 eurų – pridėk dar antra tiek.

Pridėtinės vertės mokestis taps natūralus ir visiems suprantamas. Kalėdos – valstiečių, o ne apsirijėlių šventė.

Vėliau sistema bus tobulinama, ir pardavėjas, patikrinęs jūsų finansinę būklę, pats išrašys jums tinkamiausius maisto produktus.

Žingsnis po žingsnio bus pereita prie kompensuojamojo maisto. Aišku, tuomet žmonės nebegaus nei minimalių algų, nei pensijų, bet gaus, ko tikrai reikia. Pakuotės gali skirtis, tačiau veiklioji medžiaga – makaronai, kruopos, kanopos – liks ta pati.

Vėliau valgytojai bus raginami atsisakyti originalaus iš pieno, mėsos ar grūdų gaminamo maisto ir pereiti prie generinio, kurį tieks Agrokoncerno įmonės. Generinis nuo originalaus skirsis tik skoniu ir kvapu. Spalva liks ta pati, o skaidulų ir mikroelementų bus netgi žymiai daugiau.

Norint, kad mitybos reforma vyktų sklandžiau, generinis maistas bus suskirstytas kategorijomis: e maistas ir fe maistas. O kad žmonės nesierzintų regėdami kalnus jiems nenaudingo oho maisto, šalia didžiųjų prekybos centrų bus įrengtos nedidelės maistinės, prekiausiančios vien generiniais produktais. Iš pradžių visi ten gaus e maisto. Kam toks nepatiks, tiems e maisto lentynos bus užblokuotos ir dalijamas fe maistas. Šiuo pamaitinti valgytojai paprastai jau po kelių dienų rašo prašymus norį grįžti prie e maisto ir niekad niekuom nebesiskundžia.

Jums reikalingas maistas kartais gali pradingti iš maistinės lentynos, bet nenusiminkite.

Maistininkas visados gali užsakyti dar pigesnį ir dar sveikesnį maistą – tiesiai iš Agrokoncerno trąšų sandėlio. Ir tas bus pristatytas į jūsų namus ne vėliau kaip per keturias paras.

Skanaus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.