Andrius Tapinas atskleidė savo mėgstamiausių knygų TOP 5

Lietuvos žurnalistas, laidų vedėjas, rašytojas Andrius Tapinas (41 m.) skaityti išmoko būdamas vos trejų. Tad nenuostabu, kad jo gyvenime knygos užima labai svarbią vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2018, 10:09 AM

Andriaus mama Violeta Tapinienė – žinoma lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, tėtis Laimonas Tapinas – žurnalistas, kino kritikas ir rašytojas. Literatūros auros apgaubtuose namuose ir gimė A.Tapino meilė knygoms.

Žurnalistas ir pats yra parašęs ne vieną knygą. 2013 m. išleido fantastinį romaną „Vilko valanda“, kuris iškart tapo bestseleriu ir buvo išrinktas geriausia 2013 metų knyga. Vėliau pasirodė ir jos tęsinys „Maro diena“.

Tiesa, dar prieš tapdamas rašytoju A.Tapinas pasižymėjo ir kaip vertėjas. 1992–1994 m. dar mokydamasis mokykloje jis išvertė į lietuvių kalbą Johno Ronaldo Reuelio Tolkieno trilogiją „Žiedų valdovas“ ir iki šiol yra jauniausias J.R.R.Tolkieno vertėjas pasaulyje.

– Kokią knygą dabar skaitote?

– Turiu bjaurų įprotį – niekada neskaitau vienos knygos vienu metu. Dažniausiai keturias penkias, pasirenku priklausomai nuo nuotaikos, juolab kad visos yra skaityklėje, taigi mygtuko paspaudimas – ir keliauju.

Turiu kelias budinčias daug kartų skaitytas knygas. Šiuo metu baigiu skaityti Bobo Woodwardo „Fear“ apie Donaldo Trumpo prezidentavimą, mokslinės fantastikos epopėją Davido Weberio „Safehold“ seriją, politinį Davido Silvos trilerį „Kita moteris“ apie Izraelio specialiąsias tarnybas, Evano Osmoso „Age of Ambition“ apie naująją Kiniją, palengva jau kelintą kartą paskaitinėju George’o Martino „Sostų karų“ seriją ir taip pat ruošiuosi pradėti kelias profesines knygas apie vakarinius pokalbių šou ir kaip sėkmingai jungti žurnalistiką su satyra.

– Kokias knygas apskritai mėgstate?

– Esu prisiekęs fantastinės literatūros, ypač maginės fantastikos, gerbėjas, gaudau visas naujienas. Patinka protingi politiniai trileriai, atidžiai stebiu „New York Times“ bestselerių sąrašą, kad galėčiau susipažinti su knygomis, kurios „ant bangos“.

Mėgstu knygas, kurios analizuoja naująją ekonomiką, Rusijos ir Rytų Europos politines aktualijas. Dažnai grįžtu prie klasikos, ypač prie rusų, – Michailo Bulgakovo, Iljos Ilfo ir Jevgenijaus Petrovo, Ivano Turgenevo.

– Kokia knyga įstrigusi labiausiai?

– Be abejo, J.R.R.Tolkieno „Žiedų valdovas“ – tai knyga, kuri ne tik padėjo formuoti jauno žmogaus pasaulėžiūrą, bet apskritai turėjo didelę įtaką mano gyvenime, nes vis dar esu jauniausias šios knygos vertėjas pasaulyje.

Didžiulį įspūdį paliko ir G.Martino „Sostų karų“ epopėja, visą laiką žavėjausi lenkų rašytoju Andrzejumi Sapkowskiu – ne tik „Raganiaus“ serija, bet ir pusiau istorine „Husitų karų“ trilogija. Bet jeigu reikėtų rinkti knygų knygą, tai turbūt būtų I.Ilfo ir J.Petrovo „Dvylika kėdžių“ ir „Aukso veršis“.

– Galbūt turite mėgstamiausią citatą?

– Tai būtų žymiojo filosofo Mikės Pūkuotuko mintis: „Vieni turi proto, o kiti neturi. Ir viskas“. O Ostapą Benderį turbūt galėčiau cituoti nesustodamas.

– Kokių lietuvių autorių knygas skaitote?

– Reikia pripažinti, kad skaitau gerokai mažiau nei užsieniečių. Pagrindines klasikos ir šiek tiek naujesnes knygas esu perskaitęs, favoritus turiu – Balys Sruoga, Ričardas Gavelis bei Kristina Sabaliauskaitė. O naujausią literatūrą imu į rankas šiek tiek rečiau.

– Ar mėgote skaityti vaikystėje?

– Nežmoniškai. Perskaičiau visą mokyklos biblioteką ir po to labai intensyviai naudojausi tėčio abonementu M.Mažvydo bibliotekoje. Vyresnėse klasėse beveik visus kišenpinigius išleisdavau knygoms, nes mokykla buvo prie Kalvarijų turgaus, kur prekiaudavo iš Sankt Peterburgo atvežtomis knygomis rusų kalba ir tuo metu buvo tokia leidykla „Severo Zapad“, kuri leido visą geriausią ir naujausią pasaulio fantastiką. Tai buvo rojus.

– Kada atradote skaitymo malonumą?

– Skaityti pradėjau būdamas trejų, tai turbūt kokių penkerių šešerių jau mėgavausi.

– Kiek knygų vidutiniškai per metus perskaitote?

– Nesu taip preciziškai skaičiavęs. Gal septyniasdešimt? Pastarąjį kartą skaičiavau, kai važiavau į kelių savaičių tingias atostogas ir skaityklėje turėjau 12 knygų šitam laikotarpiui.

– Kaip renkatės knygas? Ar padeda draugų, knygynų rekomendacijos?

– Turiu kelis draugus, kurių nuomonė ir atsiliepimai dažnai paskatina rinktis, taip pat skaitau tarptautinius recenzijų puslapių ir tuos pačius bestselerių sąrašus.

– Kada skaitote dažniausiai?

– Visada, kai turiu po ranka skaityklę. Aišku, dažniausiai prieš miegą ir keliaudamas. Bet būna, kad pasiimu skaityklę ir į darbą, jeigu žinau, kad teks pietauti vienam arba įstrigsiu kokioje nors eilėje banke ar pas gydytoją.

– Ar skaitote tą pačią knygą kelis kartus?

– Tikrai taip. I.Ilfui ir J.Petrovui priklauso rekordas – turbūt per gyvenimą jų knygas esu skaitęs daugiau kaip 50 kartų. Ir dar skaitysiu, tai jau tampa savotiška terapija.

„Sostų karus“ iš naujo perskaitau kiekvieną kartą, kai artėja naujos knygos pasirodymas.

– Skaitote elektronines knygas ar renkatės spausdintas?

– Pastaruosius penkerius metus tik elektronines. Nepaprastai patogu, visiškai nevargina akių ir perskaitau kone dvigubai daugiau.

Andriaus Tapino mėgstamiausių knygų TOP 5:

„Žiedų valdovas“

„Sostų karai“

„Aukso veršis“

„Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“

„Meistras ir Margarita“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.