Naujausioje Renatos Šerelytės knygoje – istorinis Vilnius ir fatališki moterų portretai

Užburianti Renesanso magija, archajiška raganiškumo linija bei poetiška, tačiau drauge ir pražūtinga moters siela. Šie literatūriniai kerai atsiskleis naujausioje populiarios prozininkės Renatos Šerelytės knygoje „Izabelė“. Autorės romanas, išleistas leidyklos „Alma littera“, šį kartą skaitytojus nukels į paslaptimis ir mitais apipintą Lietuvos aukso amžių, leis pasijusti kilmingųjų dalimi ir įtrauks į nepaprastus dviejų galingų moterų likimus.

R.Šerelytės romanas „Izabelė“ skaitytojus nukels į paslaptimis ir mitais apipintą Lietuvos aukso amžių, leis pasijusti kilmingųjų dalimi ir įtrauks į nepaprastus dviejų galingų moterų likimus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šerelytės romanas „Izabelė“ skaitytojus nukels į paslaptimis ir mitais apipintą Lietuvos aukso amžių, leis pasijusti kilmingųjų dalimi ir įtrauks į nepaprastus dviejų galingų moterų likimus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 11:11 AM

Tamsios ir mistiškos raganiškumo temos R.Šerelytė neišsižadėjo. Praėjusiais metais autorė skaitytojams pristatė knygą „Raganos širdis“, kurioje pasitelkiant fantastikos elementus pasakojama neeilinė ir sudėtinga Barboros Radvilaitės gyvenimo istorija.

Šį kartą rašytoja grįžta su pirmosios knygos tęsiniu, kuriame susipina šiurpas, grubumas ir groteskas, o siužeto centre atsiduria raganiškos prigimties figūros – paslaptingoji maištininkė Izabelė ir jau gerbėjams pažįstama karalienės Bonos globotinė, Barboros Radvilaitės patikėtinė Magdalena.

„Raganiškumas nėra tik legendomis apipintas įvaizdis, tai likimas. Man artimas mitologinis raganos vaizdinys – pragmatiška, šalta ir sentimentų neturinti moteris. Panašiai kaip gyvenimo siūlą verpianti ir jį nukerpanti moira. Ji reguliuoja gyvenimo, gėrio ir blogio pusiausvyrą. Tuo mane ir žavi raganos, kerėtojos archetipas“, – apie įkvėpimą tęsti mistikos giją savo kūriniuose pasakojo rašytoja.

Knygoje atsiskleis gaivališki, maištingi ir tamsūs moterų charakteriai. Izabelė – raudonplaukė mergaitė, auganti apleistuose dvaruose, kalbanti su vandenimis ir gyvūnais, o vienintelė jos užuovėja – užmirštos kapinės ar mėnulio pilnaties nušviesti vandenys.

Šalia Izabelės – nuolat budri, gyvybę ir pražūtį valdanti Magdalena, kurios užduotis – sunaikinti nepažįstamąją ugniniais plaukais. Dviejų fatališkų moterų laukiantis likimas intriguos skaitytojus iki paskutinio romano puslapio.

Naujausia rašytojos knyga skaitytojus nukelia į XVI amžiaus istorinį Vilnių. R.Šerelytė sakė, kad jai kūrinyje itin svarbu išlaikyti autentiškus istorinius faktus ir veikėjų portretus, tačiau romanas „Izabelė“ bus kiek kitoks nei pirmasis prozininkės kūrinys.

„Istorinės asmenybės ir jų aplinka buvo reikšminga romano „Raganos širdis“ dalis. Šį kartą man norėjosi ne smulkmeniško faktų tikslumo, o tiesiog pasinerti į vaizduojamo meto gelmę, išgalvotų veikėjų sielas. Netikriems personažams nesu nieko skolinga, apie juos negaliu sumeluoti, nes mano meninės išmonės nevaržo istoriniai rėmai ir laiko tėkmė“, – apie siužetinės linijos pasikeitimus pasakoja autorė.

R.Šerelytės knyga „Izabelė“ bus pristatyta Vilniaus knygų mugėje vasario 23 d., šeštadienį, 18 val. Renginį ves rašytoja Erika Umbrasaitė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.