Viskas, ką turite žinoti apie tuoj atslinksiančias „Literatūrines slinktis“

Kitą savaitę literatūros gerbėjai turės ką veikti – balandžio 24-ąją startuosiantis jau aštuntą kartą rengiamas jaunųjų kūrėjų festivalis „Literatūrinės slinktys“ Lietuvos miestuose ir miesteliuose suburs prozos ir poezijos gerbėjus, supažindins su jaunų ir perspektyvių autorių kūryba ir suplanuos užimtą savaitę kultūros ištroškusiesiems.  

M.Ganusauskaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
M.Ganusauskaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
A.Lapinskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
A.Lapinskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
B.Grašytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
B.Grašytė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Valikonis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Valikonis.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Ulčickaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Ulčickaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Taraškevičiūtė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
G.Taraškevičiūtė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
P.Lincevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
P.Lincevičius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
R.Sorakaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
R.Sorakaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
S.Riepšaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
S.Riepšaitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 15, 2019, 3:38 PM

Didysis festivalio atidarymas įvyks balandžio 24-ąją 18 val. Vilniuje, Užupio meno inkubatoriuje. Vakaro metu bus galima susipažinti su šiųmečių „slinktininkų“ – Birutės Grašytės, Augusto Lapinsko, Linos Simutytės, Guodos Taraškevičiūtės ir Edvino Valikonio – kūryba, nugulusia tradiciniame „Slinkčių“ almanache, sudarytame iš penkių knygučių. 

Apie festivalio rašytojus ir dailininkus

Nuo ankstesniųjų almanachas skirsis tuo, kad literatūros tekstus lydės ir dailės kūriniai – rinkinį papuoš dailininkų Eglės Ulčickaitės, Rosandos Sorakaitės, Mykolės Ganusauskaitės, Petro Lincevičiaus ir Sonatos Riepšaitės darbai, kuriais pasigrožėti galės vakaro, tapsiančio ir jaunųjų menininkų parodos atidarymu, svečiai. Festivalio atidarymo metu skambės ir vokalinės perkusijos meistro Žygimanto Gudelio muzika. 

Prozininkas Augustas Lapinskas yra architektūrą studijuojantis vilnietis, kuriantis ne tik prozą, bet ir dramaturgiją, muziką, dainuojamąją bei performatyviąją poeziją. Antroji festivalio prozininkė, Lina Simutytė, taip pat yra ir scenaristė, literatūrinių performansų atlikėja, kino kalbos bei kūrybinio rašymo dėstytoja, šiuo metu rengianti savo pirmąją knygą. Jos kūryboje susitinka semantiniai magiškojo realizmo gelmenys ir holivudinės, pop bei vartotojiškos kultūros įvaizdžiai. 

„Slinkčių“ almanacho skaitytojai čia atras ir tris poetus – Birutę Grašytę, Edviną Valikonį ir Guodą Taraškevičiūtę. B. Grašytė – diplomuota filologė, savo tekstais kultūrinėje spaudoje ir įvairiuose literatūros renginiuose besidalijanti nuo 2010-ųjų, E. Valikonis – poeziją rašantis, debesis ir rūką fotografuojantis vilnietis, o G. Taraškevičiūtė prisistato šitaip: „sapnuoja eilėraščius, režisuoja sapnus ir mokosi rašyti ant akmenų.“

B. Grašytės poeziją almanache iliustruoja dailininkės Mykolės Ganusauskaitės darbai. Mykolė studijavo Aukštojoje nacionalinėje dailės mokykloje Paryžiuje, čia įgijo bakalauro ir magistro laipsnius. Prancūzijos sostinėje praleidusi daugiau kaip aštuonerius metus, nuo 2015-ųjų iki 2017-ųjų ji gyveno ir kūrė Kopenhagoje, o vėliau sugrįžo į Vilnių. Mykolės kūryboje dominuoja peizažo tema, menininkė yra viena iš Baltijos šalių meno konkurso „Jaunojo tapytojo prizas 2013“ laimėtojų. 

L. Simutytės tekstus lydi VDA tapybos doktorantės, Utrechto menų mokykloje studijavusios Eglės Ulčickaitės darbai. Ši menininkė surengė 6 personalines parodas, dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ir daugybėje kitų šalių, savo kūryboje ji nagrinėja laiko, atminties, tikrovės daugialypumo temas, apmąsto būsenas, kurias sukelia susidūrimas su daiktinėmis esamojo laiko nuorodomis į praėjusį laiką.

A. Lapinsko kūrybą iliustruos Sonata Riepšaitė. Ši menininkė bakalaurą įgijo Vilniaus dailės akademijoje, vėliau studijavo Hagos karališkoje dailės akademijoje. Šiuo metu Hagoje gyvenanti kūrėja dalyvavo ne viename kūrybiniame projekte Lietuvoje, Nyderlanduose ir Italijoje.

Menininko Petro Lincevičiaus darbai puoš G. Taraškevičiūtės kūrybą. P. Lincevičius yra surengęs 7 personalines parodas, dalyvavęs daugiau kaip 15 grupinių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, JAV, Vokietijoje, Italijoje ir kitose šalyse, pagrindinės jo kūrybos temos – žmogaus laikinumo ir egzistencinės individo vienatvės ženklai bei lokalaus identiteto globalioje visuomenėje reikšmė. 

E. Valikonio eilėraščius lydės Kaune kuriančios ir gyvenančios, Vilniaus dailės akademiją baigusios menininkės Rosandos Sorakaitės darbai. Parodose menininkė pradėjo dalyvauti dar pirmaisiais bakalauro studijų metais, o baigusi magistrą tvirtai įsiliejo į profesionalų gretas.

„Slinktys“ atslinks ne tik į Vilnių ir Kauną

Antrąją „Slinkčių“ dieną, balandžio 25-ąją, festivalis išvyks į Kauną, kuriame 15 val. įvyks parodos atidarymas ir kūrybos rinkinio pristatymas Vytauto Didžiojo universiteto daugiafunkciniame mokslo ir studijų centre, o vakare, 18 val. Kauno B. ir V. Sruogų name-muziejuje jaunieji rašytojai skaitys savo kūrybą, o renginį įgarsins bardas Valentinas Abarius. 

Balandžio 26-ąją festivalis vėl grįš į Vilnių – 17 val. Menų spaustuvės skaitykloje įvyks Jonui Mekui skirtas vakaras „Man visad 27-eri“, kuriame dalyvaus ne tik šiųmečiai „slinktininkai“ A. Lapinskas, G. Taraškevičiūtė ir E. Valikonis, bet ir ankstesnių metų festivalio dalyviai – rašytojai Marius Povilas Elijas Martynenko ir Aistis Žekevičius. 

Balandžio 27-osios vakarą, 18 val. 30 min., Vilniuje įsikūrusiuose Venclovų namuose vyks skaitymai, kuriuose skambės rašytojų Dovydo Grajausko, Gretos Ambrazaitės, Lauros Švedaitės, Patricijos Gudeikaitės, Donaldo Pavlovo, A. Lapinsko, Ingridos Viluckytės, Nedos Letukytės, G. Taraškevičiūtės ir A. Žekevičiaus kūryba.

Be didžiųjų miestų – Vilniaus ir Kauno – festivalis apsilankys Utenoje, Anykščiuose, Ušnėnuose, Kražiuose ir Alytuje. Šiuose miesteliuose vyksiančiuose renginiuose viešės rašytojai Dominykas Norkūnas, L. Simutytė, B. Grašytė, Monika Baltrušaitytė, G. Ambrazaitė, G. Taraškevičiūtė, A. Lapinskas, E. Valikonis, Simonas Bernotas, M. P. E. Martynenko. Festivalis „Literatūrinės slinktys“ vyks balandžio 24–30 dienomis, jį rengia asociacija „Slinktys“, projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų