Margaret Atwood pristatė „Tarnaitės pasakojimo“ tęsinį

Kanadiečių rašytoja Margaret Atwood antradienį išleido nekantriai lauktą savo 1985 metų romano „Tarnaitės pasakojimas“ (The Handmaid's Tale) tęsinį „Liudijimai“ (The Testaments), kuris turėtų tapti panašiu bestseleriu.

 M.Atwood knygos pristatyme Londone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Atwood knygos pristatyme Londone.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2019, 12:37 PM

Pagal „Tarnaitės pasakojimą“ – siaubą keliančią mizoginišką distopiją, kurios veiksmas vyksta JAV šiaurės rytuose netolimoje ateityje – pastatytas labai populiarus televizijos serialas, be to, knyga tapo feministiniu vienijančiu veiksniu judėjimo „#MeToo“ kartai.

Britų knygynų tinklo „Waterstones“ pagrindinėje parduotuvėje Pikadilio aikštės rajone Londono centre 79 metų M. Atwood paskaitė iš savo naujosios knygos maždaug 400 gerbėjų, kuriems pavyko vidurnaktį pačiupti šią naujieną.

Tęsinys jau yra nominuotas prestižinei 2019 metų „Booker“ premijai gauti.

Pagal „Tarnaitės pasakojimą“, kuris buvo nominuotas 1986-ųjų „Booker“ premijai, buvo pastatyti 1990 metų filmas, 2000 metų opera ir 2017-aisiais pradėtas rodyti televizijos serialas, pelnęs daug apdovanojimų.

Serialas paskatino ir knygos pardavimą: vien egzempliorių anglų kalba pasaulyje jau parduota daugiau nei 8 milijonai.

Pirmojoje knygoje pasakojama apie JAV teritorijoje atsiradusią teokratinio režimo Gileado respubliką, kurioje moterys yra seksualiai pavergtos.

„Liudijimų“ veiksmas vyksta praėjus daugiau kaip 15 metų po „Tarnaitės pasakojimo“ įvykių. Teokratinis režimas vis dar valdžioje, bet pasirodo ženklų, kad jis pradeda pūti iš vidaus.

Feministinė simbolika

M. Atwood prireikė daugiau kaip trijų dešimtmečių, kad parašytų tęsinį, kurį įkvėpė skaitytojų klausimai apie pirmosios knygos veikėjus.

„35 metai – daug laiko pagalvoti apie galimus atsakymus, o tie atsakymai keitėsi keičiantis pačiai visuomenei, – romano padėkoje rašo M. Atwood. – Šalys, tarp jų ir Jungtinės Valstijos, dabar patiria didesnį spaudimą nei prieš tris dešimtmečius.“

Televizijos serialas „Tarnaitės pasakojimą“ pristatė naujai auditorijai.

Tarnaičių balti galvos apdangalai ir raudonos suknelės tapo tokių feministinių kovų, kaip mūšiai už teisę į abortą ir bendrai moterų teises, simboliais įvairiose šalyse, tarp jų Argentinoje, Vengrijoje, Airijoje ir Lenkijoje.

Jungtinėse Valstijose tai yra judėjimų prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir „#MeToo“ simboliai.

Debbie Wythe, 57 metų slaugytoja iš Vokingo į pietvakarius nuo Londono, yra nauja gerbėja, specialiai atvykusi į „Liudijimų“ pristatymą.

„Tiesiog noriu ją pagriebti. Man patinka knygos, liesti ir uosti jas! Tikiuosi, kad pabaiga savaip laiminga. Noriu nusiteikti viltingai ir optimistiškai“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.