Mirė „trilerių karalienė“ amerikiečių rašytoja Mary Higgins-Clark

Didelio pasisekimo sulaukusi amerikiečių rašytoja Mary Higgins-Clark, gerbėjų vadinta „trilerių karaliene“, mirė eidama 93-ius metus. Ne vieną jos knygą lietuviškai yra išleidusi leidykla "Alma littera".

M.Higgins-Clark knygas lietuviškai leido leidykla „Alma littera“.<br> Nuotr. iš  M.Higgins-Clark interneto svetainės
M.Higgins-Clark knygas lietuviškai leido leidykla „Alma littera“.<br> Nuotr. iš  M.Higgins-Clark interneto svetainės
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 4:15 PM

Net ir įžengus į 10-ąją dešimtį M.Higgins-Clark teberašė knygas, o jos įtempto siužeto psichologiniai trileriai užtikrino rašytojai daugybę gerbėjų visame pasaulyje.

„Ji ramiai užgeso šį vakarą, būdama 92 metų, apsupta šeimos ir draugų“, – sakoma vėlai penktadienį paskelbtoje leidyklos „Simon & Schuster“ tviterio žinutėje.

Vien Jungtinėse Valstijose yra parduota daugiau kaip 100 mln. M.Higgins-Clark  knygų egzempliorių. Jos knygos išverstos į 35 kalbas; pagal daugiau kaip 20 jų buvo pastatyta televizijos arba kino filmų.

Per savo karjerą rašytoja yra pelniusi virtinę apdovanojimų, įskaitant Prancūzijos detektyvinės literatūros didžiąją premiją (Grand Prix de Litterature Policiere, 1980 m.). JAV rašytojų gildija „Mystery Writers of America“ 2000 metais jai skyrė Edgaro Allano Poe  Didžiojo meistro
apdovanojimą.

Baugūs siužetai

„Ji buvo unikali. Niekas niekada nebuvo glaudžiau susisaistęs su savo skaitytojais negu Mary; ji juos suprato, tarsi jie būtų jos pačios šeimos nariai“, – sakoma rašytojos ilgamečio redaktoriaus Michaelo Kordos pranešime.

„Ji visuomet būdavo visiškai tikra, ką jie nori – ir, galbūt dar svarbiau – ko jie nenori skaityti. Vis dėlto ji sugebėdavo juos nustebinti kiekviena savo knyga. Ji buvo trilerių karalienė“, – pridūrė jis.

2017 metais duodama interviu JAV visuomeniniam radijui NPR M.Higgins-Clark sakė, kad jai didžiausias komplimentas, kai kas nors jai pasako: „Skaičiau jūsų prakeiktą knygą iki ketvirtos
ryto.“

„Ji kuria personažus, su kuriais skaitytojai gali susitapatinti, o tuomet įveda juos į baugius siužetus. Gerbėjai tai dievina“, – pabrėžė NPR.

1927 metų gruodžio 24 dieną Niujorko rajone Bronkse airių imigrantų šeimoje gimusi Mary Theresa Eleanor Higgins rašyti pradėjo anksti.

Jos tėvas mirė nuo širdies smūgio, kai mergaitei tebuvo 11 metų. Kadangi jos motinai buvo sunku auginti tris vaikus, Mary būdama 15-metė turėjo pradėti dirbti.

Karjerą ji pradėjo kaip viešbučio telefono operatorė, vėliau dirbo mašinininke ir svajojo tapti rašytoja.

Daug vėliau duotuose interviu M.Higgins-Clark dalydavosi prisiminimais, kaip vaikštinėdavo Niujorko 5-ąja aveniu ir pavydžiai nužvelginėdavo vitrinose iškabintus drabužius, kurių galėj įsigyti tik sulaukusi komercinės sėkmės.

1949 metais ji tapo oro bendrovės „Pan Am“ stiuardese, bet po metų metė šį darbą ir ištekėjo už savo kaimyno Warreno Clarko bei susilaukė vaikų.

Ji įprato rašyti savo virtuvėje nuo penktos iki septintos ryto, prieš paruošdama savo penkis vaikus eiti į mokyklą.

Deja, kai M.Higgins-Clark buvo 35-eri, jos vyras netikėtai mirė nuo širdies smūgio, tad gyvenimas vėl apvirto aukštyn kojomis.

Kad išlaikytų šeimą, M.Higgins-Clark siuntinėjo leidykloms savo apsakymus ir sulaukė 40 neigiamų atsakymų. Ji taip pat pardavinėjo scenarijus radijo pjesėms.

Nusikalstamai sėkminga

Tačiau perėjusi prie psichologinių trilerių žanro M.Higgins-Clark galiausiai sulaukė sėkmės, apie kurią ilgai svajojo.

Jos pirmasis 1975 metais išleistas romanas „Kur vaikai?“ (Where are the Children?), pasakojantis apie moterį, nuolat sapnuojančią košmarus, kad ji prarado savo du vaikus, buvo išspausdintas 75-iais leidimais.

1978 metais pasirodžius antrajam trileriui „Žvilgsnis tamsoje“ (A Stranger is Watching) ji tapo milijoniere.

Nuo tada dauguma jos knygų tapo itin perkamos – įskaitant „Prieš ištariant sudie“ (Before I say Goodbye, 2000 m.) ir „Gatvėje, kurioje gyveni“ (On the Street Where You Live, 2001 m.),
užėmusios pirmąją vietą dienraščio „The New York Times“ perkamiausių knygų sąraše.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.