Ispanijoje mirė COVID-19 sirgęs Čilės rašytojas Luisas Sepulveda

Šiaurės Ispanijos ligoninėje mirė populiarus Čilės rašytojas Luisas Sepulveda. Maždaug prieš šešias savaites jam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.

 Rašytojo knyga vaikams populiari ir LIetuvoje.<br> Leidėjų nuotr.
 Rašytojo knyga vaikams populiari ir LIetuvoje.<br> Leidėjų nuotr.
 Leidėjų nuotr.
 Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Androšiūnaitė, BNS-AFP, lrytas.lt

Apr 16, 2020, 12:54 PM, atnaujinta Apr 18, 2020, 12:21 PM

Rašytojas gimė 1949 m. Čilėje. Jis daug keliavo, gyveno su indėnais, o paskutiniu metu gyveno ir kūrė Ispanijoje. Apie 70-mečio rašytojo mirtį ketvirtadienį pranešė jo leidykla.

„Oviede mirė rašytojas Luisas Sepulveda“, – sakoma Barselonoje įsikūrusios leidyklos „Tusquets“ pranešime.

Lietuviškai išleistos kelios rašytojo knygos. Ypač populiari jo knygelė vaikams “Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti“.  Ji parašyta 1996 metais ir tai buvo pirmasis L.Sepulvedos kūrinys vaikams. Knygelė tapo bestseleriu, buvo išleista JAV ir Europos šalyse. Pagal smagią istoriją sukurtas animacinis flmas, pastatyta nemažai spektaklių.  

L. Sepulveda išgarsėjo knyga „Senis, kuris mėgo skaityti meilės romanus“ (Un viejo que le?a novelas de amor), diktatoriaus Augusto Pinocheto (Augusto Pinočeto) režimo laikais 1977 metais buvo ištremtas iš Čilės. Jis daug keliavo po pasaulį, kol 9-ajame dešimtmetyje apsistojo Europoje.

Pirmieji koronaviruso simptomai jam pasireiškė vasario 25 dieną, sugrįžus iš festivalio šiaurės Portugalijoje. Rašytojas buvo paguldytas į Oviedo ligoninę šiauriniame Astūrijos regione, kur gyveno ilgiau nei 20 pastarųjų metų.

Vietos laikraščiai anksčiau rašė, kad J. Sepulveda yra kritinės būklės, tačiau nuo kovo 10 dienos, šeimos prašymu, informacija apie rašytoją nebuvo skelbiama.

„Sveikatos apsaugos darbuotojai padarė viską, kad išgelbėtų jo gyvybę, bet jis taip ir neįveikė ligos“, – parašė Astūrijos regiono prezidentas Adrianas Barbonas.

L. Sepulveda gimė 1949 metų spalį Ovaljės mieste Čilėje. Jaunystėje jis aktyviai dalyvavo politikoje, priklausė Čilės komunistiniam jaunimui, o vėliau – Socialistų partijai.

1973 metais jis buvo suimtas ir įkalintas A. Pinocheto režimo už išdavystę, tačiau įsikišus organizacijai „Amnesty International“, buvo paleistas, neatlikęs viso jam skirto 2,5 metų įkalinimo bausmės termino. Po to rašytojas slapstėsi ir 1977 metais buvo ištremtas iš šalies.

L. Sepulveda parašė maždaug 20 romanų, kronikų, apysakų ir vaikams skirtų knygų, vaizduojančių Lotynų Amerikos gyvenimo ypatumus ir išsiskiriančių savo paprastu humoru. Jo darbai yra išversti į daug užsienio kalbų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.